0.6 C
Roșiorii de Vede
duminică, decembrie 10, 2023

Dumnezeu și voi sunteți nădejdea noastră !

FRAȚILOR ROMÂNI DIN ȚARA MAMĂ ȘI TUTUROR  INSTITUȚIILOR ȚĂRII  MAME

ROMÂNIA

 

                Iubiți frați și surori, stimate autorități,

 

        De câteva zile televiziunea Bor duce o campanie dură împotriva Bisericii Ortodoxe Române din Valea Timocului. Din declarațiile ziaristei care conduce Campania aceasta este clar că cineva din Biserica  Sârbă, ”Biserica soră” , stă în spatele acestei campanii, care se împare că trece întru un genoțid religios, împotriva Bisericii noastre.

          Lucrurile nu stau bine deloc, dar nu ar fi atât de grave dacă Cancelaria Guvernului Sârb pentru colaborare cu bisericiile și comunitâți religioase, nu ar fi spus printr- un răspuns trimis TV Bor părerile ei legate de Biserica Românească din Valea Timocului.

După cum informează Tv Bor în acest ”comunicat” al Cancelariei pentru culte scrie așa: ”Pe teritoriul comunei Bor este ilegală orice construire a bisericilor românești din cauză că nici o parte organizațională a Bisericii Ortodoxe Române, care are statut legal de persoană juridică, nu își desfășoară activitatea în acest spațiu”.

         Bisericii Ortodoxe Române îi este interzisă construirea bisericilor în Valea Timocului și din cauza aceasta noi am procedat în următorul fel: construiam un garaj (cu aprobare) în care, după ce se termină, conform Legii cultelor din Serbia, care în articolul 31 spune așa: ”Bisericile și comunitățile religioase oficiază slujbe religioase și alte activități în biserici, alte clădiri care se află în proprietatelor sau sunt închiriate”. Articol 32 spune :” Bisericile și comunitățile religioase pot independent, conform legi, să construiască biserici, alte clădiri pentru oficierea slujbelor religioase, precum și case parihiale, mănăstirile……”

         Și pe lângă aceste precizări ale legii cultelor din Serbia, această ”cancelarie”, care nu își respectă propria lege și Constituția Serbiei, mai departe amenință cu interzicerea folosirii clădirilor noastre.

       Bisericile și mănăstirile românești din zonă sunt ocupate de Biserica Sârbă, noi ne – am împăcat cu asta și dorim să construim noi, iar ei ne opresc, ei, veniți din alte părți, ne opresc pe noi românii/vlahii originarii zonei, să ne rugăm în limba noastră și să ținem de Biserica neamului nostru. Acum, așteptăm să ne închidă, cum au anunțat, și aceste puține biserici pe care cu greu am reușit să le facem.

        Întrebăm pe toată lumea, se poate așa ceva ? E normal așa ceva ?

Se promite mult și se face ”multă diplomație” iar noi ne apropiem de ”statutul” fraților creștini din Siria care sunt prigoniți și izgoniți de la casele lor din cauză că sunt creștini. Este o singură diferență între ei și noi. Pe ei îi prigonesc musulmanii, iar pe noi ”Biserica soră” și unele organe ale statului nostru în care trăim. Oare asta este răsplata loialității noastre și luptei duse prin secole împreună cu frații sârbi pentru formarea Serbiei moderne?

             Atragem atenția tuturor instituțiilor că a ajuns timpul când problema trebuie rezolvată urgent și acum, nu mâine, ASTĂZI!

Țara noastră în care trăim a spus ce a avut prin ”cancelaria ” ei, iar noi avem și Țara Mamă-România și întrebăm conducerea ei: ” Ce să facem fraților de neam, cum ne ajutați ? ” Se începe o discuție deschisă și clară cu conducerea Serbiei sau mai așteptăm puțin ? Poate că nu este destul că s-a tras cu pistolul  în geamurile credincioșilor nostri, crede cineva că trebuie vreunul din noi să fie împușcat ?

           Fraților din Țara Mamă, vă rugăm din adâncul sufletului, ajutați-ne, apărați-ne și nu ne lăsați pentru că, ”diplomația” făcută până acum nu a dat roade.

                       Dumnezeu și voi sunteți nădejdea noastră !

 

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole