12 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, decembrie 2, 2023

CE CONSTRUIEŞTI, TE CONSTRUIEŞTE !

DECLARAŢIE POLITICĂ 

CE CONSTRUIEŞTI, TE CONSTRUIEŞTE ! 

alexandru_mocanu33

          Se spune că un bătrân tâmplar se afla în pragul pensionării. Era încă în putere, de aceea patronul îl mai dorea la lucru în firma sa. Cu toate acestea, bătrânul era hotărât să se retragă, pentru a duce o viaţă mai liniştită alături de familie. A apreciat că e preferabil să renunţe la un salariu bunicel în favoarea unei bătrâneţi liniştite.

          Cu părere de rău pentru pierderea unui meşter aşa de priceput, patronul îi ceru totuşi să accepte să mai construiască doar o singură casă. În cele din urmă bătrânul cedează rugăminţilor patronului şi acceptă. Însă nu a mai pus atât suflet în ceea ce a făcut, aşa cum făcuse întreaga viaţă. În plus, a lucrat cu ajutoare nepricepute şi a folosit multe scânduri, căpriori şi cărămizi  nepotrivite.Şi, în sinea lui,  îi era rusine de cum arăta ultima lucrare.

          Când în cele din urmă o isprăvi, patronul veni să o vadă. După ce-i mulţumi bătrânului pentru efortul suplimentar, patronul a făcut un gest uluitor. I-a dat tâmplarului cheia de la intrare, zicându-i: „-Aceasta este casa ta, darul meu pentru tine, acum la pensionare!” Tâmplarul rămase uimit. Ce mare ruşine, ce umilinţă! Dacă ar fi ştiut că îşi construieşte propria casă, atunci ar fi făcut-o cu totul altfel.

         Aşa e şi cu noi. Cu noi toţi: ne construim vieţile, punând în ele,  adeseori, nu tot ceea ce este mai bun. Apoi, cu uimire, realizăm că tocmai noi  trebuie să trăim în casa pe care în mod neglijent ne-am construit-o. Dacă am putea-o reface, am face-o mult diferită. În bine, evident. Însă aproape niciodată nu ne putem întoarce, iar atunci când se poate trebuie să suportăm costuri usturătoare.Şi, paradoxal, la nivelul discursului public, de multe ori, tot noi suntem …cu gura mare!?

        Aşa că, distinşi politicieni, să luăm aminte! Deciziile pe care le-am luat în ultimii douăzeci de ani sunt cele care ne-au adus astăzi, aici. E limpede că multe au fost greşite. De aceea, acum trebuie să suportăm cu toţii costurile usturătoare. Pentru a depăşi acest moment greu este nevoie de efort colectiv, de solidaritate şi mai ales de bun simţ. Din păcate, mulţi dintre noi au găsit cu cale să se dea în stambă în timpul dezbaterilor la legile bugetului de stat şi bugetului de asigurări sociale cerând ca, într-un an de criză, să se îndrepte lucruri pe care ei, la guvernare fiind în timp de creştere economică, nu le-au îndreptat. Şi culmea, cei mai vocali au fost tocmai cei care, atunci când au fost la guvernare, au introdus „pensiile şi salariile nesimţite”, posturile bănoase în agenţii pentru  
 

clientela de partid, zeci de legi cu privilegii doar pentru câţiva, au încurajat cheltuirea nesăbuită a banului public, etc. În această situaţie, declaraţiile politicianiste ale unora dintre noi sunt inutile pentru că nu (mai) conving pe nimeni.

         Dar, dragi teleormăneni, şi noi TREBUIE să luăm aminte! Zilnic, fiecare dintre noi este tâmplarul. Într-un fel sau altul, în fiecare zi batem un cui, aşezăm o scândură sau ridicăm un perete. Viaţa e întocmai aşa cum ne-o clădim.  Alegerea pe care o facem astăzi ne zideşte casa în care vom locui chiar de mâine. Deci să nu uităm: ce construiesti, te construieste!

  
 

Alexandru MOCANU 

Senator PD-L de Teleorman 

17.01.2010

Articole Conexe

Ultimele Articole