13.5 C
Roșiorii de Vede
marți, aprilie 30, 2024

Am vrut să le spunem comuniştilor să ne lase în pace odată.

Tânăr erou anticomunist de la Chişinău : Am vrut să le spunem comuniştilor să ne lase în pace odată

 

Nu cred că am făcut ceva bun, dar nici ceva rău. Am vrut să le spunem comuniştilor să ne lase în pace odată. Ceva trebuia făcut”, a spus Marius, unul dintre protestatari, care în marea lor majoritate sunt tineri. El a precizat că protestează pentru că PCRM intenţionează să distrugă limba română şi că nu regretă rănile primite.17

„Voi avea ce să le arăt nepoţilor”, a mai spus Marius.

 

„România plăteşte pentru lipsa unei politici faţă de R. Moldova”

În cadrul opiniilor exprimate în ziarul Timpul de la Chişinău, o tânără din Basarabia pune degetul pe rană, adică pe nesimţirea, trădarea şi uitarea cu care au tratat autorităţile din România, indiferent de culoare, problema celor 3 milioane de români de peste Prut.

 Ascunzându-şi laşitatea în spatele a tot felul de motive (UE, suveranitate, NATO, destabilizare, au votat cu comuniştii !), autorităţile şi instituţiile mai la vedere sau mai secrete, române, au demonstrat în toţi aceşti ani că nu sunt în stare decât să perie un regim dictatorial comunist anacronic, care ţine pe nedrept sub cismă rusească trei milioane de români. Câtă nesimţire şi lipsă de demnitate trebuie să ai tu ca autoritate română să suporţi un asemenea afront la adresa demnităţii naţionale ?! (RGN )28

Opinia !

România plăteşte pentru lipsa unei politici faţă de R. Moldova. Oamenii din stânga Prutului, care s-au numit „moldoveni”, au trecut printr-o perioadă de 50 de ani de deznaţionalizare şi nu poţi să le ceri peste noapte să se numească altfel, pentru că ei au fost educaţi într-o anume direcţie. Ei nu au avut o altă alternativă. Nu poţi să ceri unor oameni să-şi zică altfel, din momentul în care nu au primit acel „altceva”.

Mă refer, în special, la informaţie. Ce a făcut TVR cât a avut antenă de emisie pe teritoriul R. Moldova? Nimic. A avut vreo emisiune în care să vorbească şi despre problemele basarabenilor? Se întâmpla asta, poate, la o jumătate de an, dar şi atunci cu muzică populară. A existat vreun ziar din România care să-şi deschidă şi o ediţie de Chişinău? Nu. Sau, bunăoară, şi-a deschis „Pro Democraţia”, care este o organizaţie neguvernamentală de succes la noi, în România, şi o filială la Chişinău? Nu. Şi tot aşa mai departe.

Poate este cazul ca România să înveţe multe în această privinţă de la polonezi care, în pofida regimului de la Minsk (care, pentru necunoscători, este mai dictatorial şi mai prorusesc decât cel de la Chişinău), are pe teritoriul Belarusului două posturi TV şi câteva de radio. În mare parte, şi România este vinovată de cele ce se întâmplă în R. Moldov  (Aliona Negoiţă-Timpul – Chişinău)

 

Dorin Chirtoacă : „Clădirile au fost atacate de provocatori din serviciile speciale ale R. Moldova „.

 

Într-o conferinţă de presă, Partidul Liberal din Republica Moldova a cerut Uniunii Europene să trimită o misiune specială care să investigheze violenţele înregistrate la protestele de săptămâna trecută de la Chişinău, transmite Romanian Global News.

 

„Partidul Liberal cere Uniunii Europene şi Consiliului Europei să trimită o misiune în R.Moldova, pentru a investiga ceea ce s-a întâmplat la Chişinău la 7-8 aprilie”, a spus vicepreşedintele partidului, Dorin Chirtoacă.32

„Autorităţile au provocat şi au participat la distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Clădirile au fost atacate de provocatori din serviciile speciale ale R.Moldova”, a spus Chirtoacă.

„Partidul Liberal condamnă acţiunile întreprinse de guvernarea comunistă în zilele de 7 şi 8 aprilie 2009 şi declară că întreaga răspundere pentru tulburările sociale, soldate cu violenţe, pentru devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei revin în totalitate în seama autorităţilor.

Partidul Liberal condamnă violenţa ca formă de protest şi declară ataşamentul său neschimbat faţă de valorile democratice şi libertăţile fundamentale ale omului, inclusiv faţă de libertatea de întrunire şi de manifestare liberă şi paşnică a cetăţenilor, în cadrul constituţional al statului de drept.

Partidul Liberal consideră că guvernarea comunistă, pentru a acoperi crima de fraudare a alegerilor din 5 aprilie şi a abate atenţia opiniei publice de la aceasta, folosindu-se de protestele paşnice ale cetăţenilor, a înscenat o presupusă  tentativă de lovitură de stat, de care să acuze partidele de opoziţie, în interior, şi România, ca duşman extern al statalităţii Republicii Moldova. Stilul şi metodele la care s-a recurs sunt primitive şi trădează arsenalul de provocări al fostului KGB – grupe de provocatori infiltrate în mulţime, care incitau la violenţă, arborarea drapelului României pe sediul Preşedinţiei, inscripţionarea de mesaje care conţin numele României ş.a.

42Partidul Liberal condamnă aceste acţiuni ale regimului dictatorial comunist, fără precedent în istoria Republicii Moldova, îndreptate atât împotriva propriilor cetăţeni, cât şi împotriva unui stat prieten, membru al Uniunii Europene. PL consideră că acţiunile iresponsabile ale guvernării comuniste urmăresc scopul de a compromite partidele democratice de opoziţie, care se bucură de sprijinul general al populaţiei Republicii Moldova, şi de a le declara în afara legii, sub acuzaţia de partide presupus antistatale. În acelaşi timp, prin aceste acţiuni guvernarea comunistă încearcă să-si decline  responsabilitatea uriaşă ce îi revine pentru politicile antipopulare aplicate în 8 ani de aflare la conducerea nemijlocită a statului.   
In situaţia în care guvernarea comunistă aduce acuzaţii grave şi totalmente neîntemeiate la adresa PL, PLDM si AMN, Partidul Liberal solicită Uniunii Europene, Consiliului Europei să trimită în Republica Moldova o misiune de investigare a acţiunilor întreprinse de autorităţile comuniste în zilele de după alegerile de la 5 aprilie 2009. De asemenea, PL cere acces la canalele mass-media publice, inclusiv la postul TV Moldova 1, unde sunt difuzate doar punctele de vedere oficiale, pentru a-şi expune propria poziţie asupra evenimentelor respective.  PL cere autorităţilor de stat să elibereze persoanele arestate în aceste zile şi să se efectueze cercetarea lor în libertate.         
Partidul Liberal respinge cu fermitate acţiunile destabilizatoare ale guvernării comuniste şi declară că va acţiona în continuare, în cadrul constituţional al Republicii Moldova, pentru restabilirea calmului în societate şi a echilibrului social”, se arata in comunicatul de presa al PL din Basarabia.  

La Chişinău

Comuniştii vor provoca noi revolte

Ceea ce s-a întâmplat în faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului era de aşteptat.
Un partid care, timp de opt ani, a furat deschis, a aplicat teroarea, corupţia, şi-a supus presa, a distrus sistemul de învăţământ, medicina, a manipulat organele de drept, poliţia, a distrus armata, a fraudat recentul scrutin susţine că alegerile sunt corecte, transparente şi echitabile.

Cine poate avea încredere în afirmaţiile lor de acum, pe când ei timp de opt ani de zile au minţit poporul, l-au robit pentru Rusia, i-au distrus idealurile şi aspiraţiile? Cum putem avea noi încredere în Mark Tkaciuk, consilierul preşedintelui care editează cărţi la Petersburg în care susţine că populaţia vorbitoare în limba rusă din Moldova reprezintă elita societăţii, iar noi, cei care vorbim româna, suntem ţărani, mizerii, alcoolici şi vandali?
E clar că PCRM face o politică de deznaţionalizare, de mancurtizare, de alcoolizare a poporului. Noi, urmaşi ai lui Ştefan, crescuţi pe versurile lui Eminescu şi Vieru, am permis să fim atât de îndobitociţi, încât să ne batem între noi.
Condamnăm orice fel de agresiune din partea tinerilor, dar la fel de important este să continuăm protestele paşnice în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru libertate, pentru adevărata democraţie, pentru transparenţă în activitatea conducerii şi pentru alegeri repetate.
Cu toate că acuz, vreau să menţionez că protestatarii au demonstrat poliţiei că aceasta nu poate să le opună rezistenţă prin măsurile pe care le întreprinde… Există două căi de a aduce liniştea în centrul Chişinăului – să dai lumii ceea ce doreşte sau să aplici măsuri violente cu implicarea armatei.
Dacă PCRM susţine că activează pentru popor, pentru cetăţean, pentru democraţie, pentru alegeri corecte, atunci urmează să accepte condiţiile protestatarilor. De fapt, asta este soluţionarea paşnică a conflictului, pe care ei susţin că o doresc. Dar comuniştii n-au s-o facă, vor recurge la violenţă, vor folosi armele, îi vor aresta pe tineri, îi vor face hoţi, bandiţi. Iar toate acestea vor provoca noi revolte şi s-ar putea întâmpla ca Voronin să aibă soarta lui Ceauşescu… (Grig Parasca, Timpul – Chişinău)

Articole Conexe

Ultimele Articole