13.5 C
Roșiorii de Vede
marți, aprilie 30, 2024

TELEORMAN, UN JUDEŢ ÎN PLINĂ TRANSFORMARE

TELEORMAN, UN JUDET ÎN PLINA TRANSFORMARE

Se desfasoara achizitiile publice la proiectul comun cu bulgarii

primavara-in-alexandria

La sfârsitul anului 2010 Consiliul Judetean a început implementarea unui nou proiect destinat îmbunatatirii infrastructurii din judet : „Elaborarea planului cadastral pentru drumurile judetene din Teleorman si Strategie comuna de dezvoltare a infrastructurii în judetul Teleorman si orasul Belene”, depus în cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si co-finantat de România si Bulgaria prin contributii de la bugetul de stat si de la beneficiarii proiectului. Proiectul, în valoare de  1,40 mil euro, din care 1,18 mil euro finantare europeana, 182 mii euro contributie publica nationala si 36 mii euro contributie locala, se va derula in parteneriat cu municipalitatea din Belene (Bulgaria).
Se vor efectua masuratori topografice la drumurile judetene din Teleorman, în vederea realizarii cadastrului general, ca sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica a tuturor drumurilor de pe întreg teritoriul judetului Teleorman, incluzând -în subsidiar- pozitia, forma, marimea, proprietatea si valoarea fiecarui drum.
În prezent sunt în desfasurare achizitiile publice prevazute în cererea de finantare, pentru implementarea proiectului.

Reabilitarea Spitalului Judetean – în derulare procedurile de achizitii publice
La 17 august 2010, odata cu semnarea contractului de finantare de catre Consiliul Judetean, a început implementarea proiectului „Reabilitarea Spitalului Judetean de Urgenta Alexandria, judetul Teleorman”.
În prezent, sunt în derulare, potrivit reglementarilor legale,  procedurile de achizitii publice necesare implementarii proiectului, respectiv achizitia de servicii de consultanta privind întocmirea documentatiilor de atribuire pentru licitatiile de supervizare, audit, publicitate si furnizare echipamente nemedicale.

Surse de finantare : Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 3 : „Îmbunatatirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de interventie : 3.1-„Reabilitarea si modernizarea infrastructurii serviciilor de sanatate”.
Valoarea totala a proiectului : 83.496.061,52 lei (aproximativ 19,5 milioane euro), din care :
– valoarea totala eligibila : 67.926.908,34 lei (finantare nerambursabila si contributia beneficiarului);
– valoarea neeligibila (dotari nemedicale si TVA) : 15.569.153,18 lei
– cofinantarea Consiliului Judetean (eligibile si neeligibile) : 16.927.691,35 lei (aproximativ 4 milioane euro)
Obiectivul general  al proiectului : îmbunatatirea si ridicarea calitatii serviciilor medicale la standarde europene, cu efecte pozitive directe asupra gradului de sanatate si al participarii populatiei la piata muncii, realizând astfel obiectivul general al programului de finantare.
Obiectivul specific : reabilitarea infrastructurii Spitalului Judetean de Urgenta Alexandria  (corpurile A si B) si dotarea cu echipamente medicale si nemedicale
Scopul proiectului :
– cearea infrastructurii necesare sustinerii unui act medical corespunzator si reabilitarea corespunzatoare a cladirii aflate în proprietatea Consiliului Judetean, având ca scop furnizarea de servicii medicale de calitate si mentinerea starii de sanatate în conformitate cu  standardele în vigoare
– alinierea serviciilor la standardele Uniunii Europene
Ce se va realiza prin proiect : lucrarile de interventie propuse prin acest  proiect, identificate ca obiective specifice, sunt :
?Interventii arhitectura :
? Reablitarea cladirii (corpurile A si B); cladirea are înaltime S+P+6. (Corpul C, care include blocul operator, nu este inclus în proiect deoarece se depasea valoarea maxima eligibila de 85 milioane lei pentru un proiect).
? Reabilitare structura de rezistenta
? Reabilitare zona principala de acces
? Crearea de facilitati pentru persoane cu handicap
? Crearea accesului pentru pompieri în cladire
? Zonarea antiincendiu orizontala si verticala
? Înlocuirea lifturilor
? Reabilitare scari interioare
? Izolare termica fatade
? Înlocuirea si izolarea termica a  coloanelor tehnice pentru asigurarea utilitatilor
? Crearea zonelor de protectie antiincendiu, instalarea de usi antiincendiu, instalaraea sistemului de iluminat de siguranta
? Recompartimentarea functionala a corpului de cladire A+B pe fluxurile specifice activitatilor acestuia si crearea conditiilor pentru ca spitalul sa îndeplineasca normele de igiena si relatiile functionale necesare, inclusiv în spatiile de depozitare a  bunurilor medicale si non-medicale, respectiv :

– accesul si circulatia pacientilor internati
– circulatia persoanelor neinternate, a vizitatorilor, a personalului  administrativ
– organizarea aprovizionarii, organizarea transporturilor în interiorul spitalului
– crearea spatiilor moderne de asteptare
– separarea transportului de bunuri sterile si nesterile
– grupuri sanitare în camerele pacientilor
– spatii private de depozitare si de eliminare a deseurilor
– eliminarea barierelor arhitecturale pentru persoanele cu disabilitati
Dupa recompartimentare, Spitalul Judetean va avea 477 de paturi, dispuse în saloane modernizate. Pentru recompartimentare s-au avut în vedere :
? Asigurarea unui nivel ridicat de umanizare si confort pentru toate categoriile de persoane care interactioneaza cu spitalul (pacienti internati, personal medical, asistenti si vizitatori externi).
? Obtinerea unei cât mai bune functionari a structurii spitalicesti, respectiv :
– Partea administrativa (birourile) va fi mutata la etajul 6 si reamenajarea în consecinta a acesteia
– În aripa estica a parterului  va fi organizata sectia de pediatrie
– Dotarea fiecarui etaj cu o sala de raport pentru medici, un ghiseu/spatiu de lucru pentru asistente, grupuri sanitare separate pe tipul de utilizatori (public, persoane cu handicap, medici, asistenti medicali, camera de primire vizitatori, un izolator cu filtru si grup sanitar propriu, doua camere de vizita/examinare, câte doua depozite de efecte murdare-unul de efecte curate si unul de efecte periculoase
– Dotarea fiecarei sectii cu birou pentru seful de sectie si pentru asistentul/a  sef si fiecarui departament cu birou pentru seful de departament
? Interventii la instalatiile electrice prin reabilitarea întregii instalatii interioare si îmbunatatirea sistemului de iluminat prin aducerea lui la standardele cerute de normele în vigoare
? Interventii la instalatia de gaz medical prin reabilitarea întregii instalatii interioare si îmbunatatirea acesteia prin aducerea la standardele cerute de normele în vigoare, interventii ce contin si implementarea sistemului pentru toate paturile existente în spital.
? Interventii la instalatia de climatizare HVAC prin reabilitarea întregii instalatii interioare si îmbunatatirea acesteia prin aducerea la standardele cerute de normele în vigoare. De asemenea, se modifica solutia de încalzire prin adoptarea unei solutii de tip mixt, fiind compusa din instalatia de distributie aer proaspat si din instalatia cu panouri radiante de tavan, pentru încalzire.
? Dotarea cu aparatura moderna medicala si nemedicala se ridica la 11.279.392,99 lei (aproximativ 2,6 milioane euro).
Durata proiectului :  va fi de 28 de luni

muzeul-judetean-teleorman
Tinerii redescopera muzeul
Ofensiva „culturii pe Internet” este o realitate ce nu poate fi contestata, mai ales atunci când este vorba de generatia tânara sau foarte tânara, dar ca acest tip de „instruire” poate sa înlocuiasca metodele clasice de învatare (scoala-carte-presa-biblioteca-muzeu-alte institutii de cultura) înca nu a fost dovedit ! În acest context, este cu atât mai îmbucurator ca cetateanul, mai ales cel tânar, nu ocoleste institutiile de cultura; mai mult, tineretul revine la aceste asezaminte în numar tot mai mare.
O statistica realizata la Muzeul Judetean, institutie a Consiliului Judetean, arata ca în anul 2010 numarul vizitatorilor a fost cu 361 mai mare decât în 2009, ponderea detinând-o elevii (66 la suta); numarul total cuprinde persoanele care au vizitat colectiile si expozitiile, precum si cele care au participat la evenimentele culturale organizate de muzeu. Recordul de vizitatori într-o singura zi s-a înregistrat pe 15 mai, cînd la „Noaptea muzeelor” au luat parte 285 de vizitatori.

valori-teleormanene

Articole Conexe

Ultimele Articole