23.7 C
Roșiorii de Vede
luni, iunie 24, 2024

Olandezii revin în Teleorman!

Solutii pentru managementul apei : olandezii revin în Teleorman

overijssel

În acest an proiectul „Teleorman Water Project”, derulat de Consiliul Judetean în parteneriat cu Provincia Overijssel (Olanda), împlineste 6 ani ! Tematica se axeaza pe probleme legate de apa potabila si reziduala, managementul riscului la inundatii si îmbunatatirea calitatii mediului în judetul nostru, olandezii contribuind cu o vasta expertiza si competenta în domeniu, probata de succesul luptei uscat-mare din nordul Olandei.
În cadrul planului de cooperare româno-olandeza pe 2010-2011, privind managementul integrat al apei în judetul Teleorman, este prevazuta Activitatea 5.1-Realizarea unui plan de management integrat al apei în bazinul râului Câlnistea. Planul vizeaza gasirea solutiilor de prevenire a inundatiilor, agreate de toate partile implicate. Pentru realizare, expertii olandezi împreuna cu expertii de la Consiliul Judetean, SGA Teleorman si de la Centrul de Management al Apei, doresc sa aplice un model utilizat frecvent în Olanda, respectiv implicarea cetatenilor din zona. Solutia este necesara deoarece persoanele care locuiesc aici sau care detin terenuri în zona inundabila stiu cel mai bine care sunt problemele si pot propune solutii pertinente de rezolvare. Primul pas va fi identificarea persoanelor-cheie din comunele Botoroaga si Draganesti Vlasca ce pot fi implicate în realizarea acestui plan. În cursul vizitei din luna martie 2011 expertii olandezi împreuna cu cei români vor discuta -în cadrul unor seminarii de lucru- cu persoanele selectate, pentru gasirea celor mai potrivite solutii.

Experienta olandezilor în beneficiul teleormanenilor
În acest an proiectul „Teleorman Water Project”, derulat de Consiliul Judetean în parteneriat cu Provincia Overijssel (Olanda), împlineste 6 ani !. Tematica se axeaza pe probleme legate de apa potabila si reziduala, managementul riscului la inundatii si îmbunatatirea calitatii mediului în judetul nostru, olandezii contribuind cu o vasta expertiza si competenta în domeniu, probata de succesul luptei uscat-Marea Nordului din nordul Olandei.
O succinta trecere în revista a rezultatelor colaborarii româno-olandeze evidentiaza câteva realizari notabile :
? 5 comune beneficiaza de apa potabila de buna calitate, provenita din puturi de mare adâncime;
? 2 comune beneficiaza de sistemul de purificare a apei Perfector E;
? în 9 scoli din mediul rural a fost implementat Planul de siguranta a apei;
? în comuna Storobaneasa au fost construite toalete ecologice EcoSan;
? în comuna Botoroaga a fost reabilitat un dig;
? la Turnu Magurele a fost înfiintat Centrul de management al apei;
? în comuna Lunca au fost împadurite 10 ha de teren;
? anual au fost organizate cursuri tehnice cu tema „managementul apei”;
? tinerii din Teleorman si Overijssel au realizat în colaborare manualul „Educatie pentru Dunare”;
? în fiecare an a fost organizat forumul international „Ziua Dunarii”, eveniment care a prilejuit schimburi de bune practici în managementul apei, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor publice locale, experti pe probleme de apa, precum si tineri voluntari din Teleorman si Overijssel.
Referindu-se la aceste realizari, presedintele Liviu Nicolae Dragnea a precizat : „colaborarea cu olandezii va continua, iar ceea ce am facut pâna acum va  fi completat cu alte actiuni, prin care sa îmbunatatim nemijlocit conditiile de viata ale teleormanenilor”.
Cea mai recenta materializare a colaborarii româno-olandeze este achizitionarea unui laborator mobil pentru analizarea apei potabile, care va fi gestionat de Centrul de management al apei în parteneriat cu Apa Serv. Acesta va deservi prioritar gospodariile de apa din mediul rural, de unde se vor preleva probe, se vor analiza operativ parametrii de calitate (nitrati, nitriti, PH, fier, mangan), iar rezultatele vor fi eliberate pe loc.
Inaugurarea laboratorului a avut loc vineri, 18 februarie la una dintre comunele cu proble deosebite în ceea ce priveste calitatea apei potabile, Islaz, dar, dupa cum a precizat presedintele Liviu Nicolae Dragnea „laboratorul va fi pus la dispozitia tuturor localitatilor, prin programul de deplasare în teritoriu pe care îl vom stabili”.

Articole Conexe

Ultimele Articole