8.6 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Bijuterii muzicale la Filarmonica ”Oltenia” din Craiova

                       Bijuterii muzicale la Filarmonica ”Oltenia” din Craiova

 corala Academica

             Corala Academică a Filarmonicii ”Oltenia” prezintă marți, 28 aprilie 2015, de la ora 19:00, un concert extraordinar incluzând lucrări de la Händel și  Bach până la Bruckner, Orff, Kander. Dirijorul Manuela Enache a selectat piese de muzică sacră și laică din repertoriul universal, programul încheindu-se cu o prelucare după ”Ciuleandra” de Constantin Rîpă și ”Flăcăruia” de Radu Paladi. La pian acompaniază Corina Stănescu, apreciată muziciană ce se bucură de preţuirea unanimă a publicului şi a criticilor de specialitate.

manuela enachecorina stanescu

Miercuri, 29 aprilie 2015, de la ora 19:00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Oltenia”, dirijată de Romeo Râmbu, prezintă  îndrăgitul balet “Dansul Orelor” din opera „Gioconda” de Almicare Ponchielli, ”Melodii lăutăreşti” pentru vioară şi orchestră, op. 20 de Pablo de Sarasate, Introducere şi Rondo capriccioso, op. 28 de Camille Saint-Saëns și  – în primă audiție – suita ”Le Bœuf sur le toit” (“Boul pe acoperiş”), op. 58 de Darius Mihaud.
”Le Bœuf sur le toit” este un balet suprarealist realizat pe baza unei partituri compuse de Milhaud, în care a fost puternic influențat de muzica populară braziliană. Titlul este dat de un vechi tango brazilian. Varianta inițială a piesei a fost concepută pentru a servi ca fond sonor unui film mut al celebrului Charlie Chaplin (Cinéma-fantaisie pentru vioară și pian). Tranformarea în muzică de balet a însemnat apariția scenariului semnat de Jean Cocteau, decoruri de Raoul Dufy și costume create de Guy-Pierre Fauconnet.

romeo rimbu
Romeo Rîmbu deţine funcţia de dirijor permanent al Filarmonicii din Oradea și membru fondator şi dirijor al Noii Orchestre Transilvane, cu sediul la Bistriţa. A dirijat  aproape 1000 de concerte pe patru continente, în Europa, S.U.A., Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice. Punând în valoare creaţia compozitorilor ce au activat la Oradea, dirijorul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra – imprimări cotate cu patru şi cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din
Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri INEDITA şi AGORA.
Remus Rîmbu  este  student  în  anul  II  la  Conservatorul de Muzică din Viena, unde studiază vioara cu profesorul Nicolas Koeckert, câștigător la prestigiosul concurs de interpretare „Piotr Ilici Ceaikovski”.Debutul său pe scenele internaţionale a fost de bun augur, prin succesul
repurtat în Grecia, în cadrul “Cohilia International Festival”  şi ca solist al concertului orchestrei Clark College din Vancouver, S.U.A, susţinut în iunie 2010. În anul 2011 a efectuat un al doilea turneu de recitaluri in Statele Unite, ocazie cu care a susţinut o audiţie la una dintre cele mai celebre Universităţi de muzică, Juilliard din New York, în urma căreia decanul facultăţii de muzică, Prof. Univ. Dr. Stephen Clapp a avut cuvinte de laudă, afirmând: ”Remus cântă cu pasiune şi excelenţă şi este unul dintre cei mai eficienţi comunicatori ai bucuriei muzicale”.

afis

Concertul de miercuri seara este precedat de prelegerea ”Introducere în arta sunetului contemporan” susținută de compozitorul și muzicologul Fred Popovici, de la ora 17:30, în sala ”Filip Lazăr”. Evenimentul face parte din seria ”În actualitate, muzica secolului XX” din cadrul programului ”Filarmonica Plus”.

                  Valsuri pe malul Dunării 

 concert pe malul Dunarii

          Sâmbătă, 25 aprilie 2015, a debutat la Drobeta Turnu-Severin seria de Concerte în Oltenia, cel mai nou proiect muzical al filarmonicii din Bănie, care are ca scop promovarea marii muzici clasice în toate orașele
din regiune. Orchestra de cameră condusă de dirijorul Alexandru Iosub a intrepretat pe pontonul turistic din localitate un program de valsuri și polci, bijuterii muzicale care fac întotdeauna deliciul spectatorilor.
Valurile Dunării s-au unduit mai frumos ca niciodată pe malul Severinului în ritmurile splendidei lucrări omonime compuse de Iosif Ivanovici.

Concertul a fost audiat de un public format din oameni de cultură, melomani, profesori de muzică și turiști aflați în zonă pentru relaxare. La finalul evenimentului, muzicienii Filarmonicii ”Oltenia” au ridicat publicul în picioare la intonarea Marșului Radetzky, lucrare dedicată de Johann Strauss-tatăl crudului feldmareșal, pentru a-și salva de la condamnare fiul revoluționar, Johann Strauss-fiul. Se pare ca muzica a înmuiat inima luiRatetzky, altfel nu am fi avut plăcerea să ne bucurăm de nemuritoarele piese semnate de Strauss (fiul): “Dunărea albastră”, “Sânge vienez” sau “Vals imperial”.

Al doilea punct de pe harta muzicală a Concertelor în Oltenia va fi un alt port dunărean – Calafat, oraşul rozelor, al castanilor şi stejarilor seculari. La  Muzeul de Artă, în fascinatul palat Marincu, un cvintet al
Filarmonicii ”Oltenia” va prezenta un concert de muzică de cameră, în data de 9 mai 2015, începând cu ora 12:00.

                                                                                    Ramona Bădescu

 

                                                                                          

Articole Conexe

Ultimele Articole