14.8 C
Roșiorii de Vede
marți, aprilie 30, 2024

“PSD este partidul care poate scoate ţara din criză”

„PSD este partidul care poate scoate ţara din criză”

adrian-nastase-1

–          Domnule Năstase, este PSD pe drumul cel bun? La Congresul din octombrie, totul părea frumos şi toată lumea îl susţinea pe Victor Ponta. Mai este la fel acum?


Adrian Năstase: Nu s-a schimbat nimic de la Congresul PSD şi până acum, din punctul nostru de vedere. Direcţia partidului este corectă. Eu, personal, susţin această direcţie şi îl susţin total pe Victor Ponta. Este singura direcţie pe care o putem avea în acest context: am făcut un program de guvernare foarte bun – chiar dacă este perfectibil – avem decizii luate în forurile statutare, suntem coerenţi cu mesajul nostru de stânga.

–  A greşit Victor Ponta când a mers în faţa mitingului de săptămâna trecută?

Adrian Năstase: Categoric, nu. Un lider social-democrat trebuie să fie în mijlocul oamenilor. Iar oamenii au receptat pozitiv prezenţa noastră în stradă, alături de ei. Nu doar în interiorul Parlamentului trebuia să acţionăm. Putem şi trebuie să folosim şi platforma stângii, acolo unde realitatea opiniilor se manifestă nemijlocit. PSD îşi reafirmă identitatea de stânga, inclusiv prin apropierea de mişcarea sindicală. Sigur că nu trăim în Anglia sau Franţa, pentru a putea mobiliza milioane de oameni. Dar cele câteva zeci de mii de oameni veniţi din ţară, pe frig şi ploaie, care au stat 7 ore în faţa unui Parlament ocupat de jandarmi, au transmis un semnal. Iar acest semnal este coerent cu ceea ce vedem în toate sondajele – că România merge într-o direcţie greşită şi că PSD este partidul care poate scoate ţara din criză, fiind partidul cu scorul cel mai mare şi cu cele mai bune soluţii.

adrian-nastase-2

–  Alin Teodorescu sugera, zilele trecute, că în PSD există un bicefalism, în care şi dvs aţi controla un pol de putere comparabil cu cel al lui Victor Ponta. Şi mai spunea că el a fost chemat de dvs să lucreze la programul de guvernare, dar nu a fost lăsat de Victor Ponta. E adevărat?


Adrian Năstase: Nu. Sunt două subiecte şi vreau să răspund la ambele. Mai întâi, PSD este mai unit şi mai stabil ca oricând. Şi asta dintr-un motiv simplu: Victor Ponta a reuşit să creeze un sentiment de echipă şi de respect între generaţii. Cei care vrem să ajutăm acest partid, să muncim pentru el, o putem face şi o facem. În ce priveşte programul de guvernare, nu a fost nimeni chemat special să lucreze la el. Dimpotrivă, s-a creat o echipă deschisă, la departamente, unde am primit toate sugestiile şi toate ideile celor care au vrut să ajute. Alin Teodorescu a venit să ajute, pentru o perioadă, şi nimeni nu i-a pus nici o piedică. Dimpotrivă.

– Nu au existat două echipe, aşa cum sugera Alin Teodorescu, una a dvs şi una a lui Victor Ponta?


Adrian Năstase: Ar fi fost absurd să existe. Ca dovadă, la final am produs un singur program de guvernare. Unul pe care îl susţinem acum cu toţii. Nu vreau să comentez prea mult afirmaţiile lui Alin Teodorescu, fiindcă ar însemna să punem prea mare accent pe rolul unei singure persoane în realizarea unui program extraordinar de complex. La program au lucrat literalmente sute de oameni, care au cuplat mii de idei venite de peste tot: din partid, din teritoriu, de la societatea civilă, de la academicieni, de la profesionişti din afară. Şi ar fi regretabil ca acest efort să fie pus sub semnul întrebării de nişte afirmaţii care ar sugera o dispută politică internă, dispută care nu a existat niciodată.

CAMPANIE - PSD - MIZIL

– Ce veţi face acum, după ce moţiunea de cenzură a fost respinsă?


Adrian Năstase: Eu nu cred că această moţiune a fost un eşec. Ea a zdruncinat din temelii actuala guvernare. Legătura dintre noi, opoziţia, şi agenda reală, este mai mare ca oricând. Iar ofensiva aceasta, a celor care încă mai susţin puterea, de a sugera că tot noi suntem de vină pentru tot ce merge rău în ţară nu mai prinde. Opoziţia va continua pe acest drum, pentru că nu există alternativă. Mai devreme sau mai târziu, tot vom da jos acest guvern.

–  Care mai este relaţia PSD cu PNL? Vă întreb asta fiindcă imediat după moţiune, Crin Antonescu a criticat direct PSD pentru eşec. A spus că ei aveau o soluţie care n-a fost îmbrăţişată de PSD: cea a numirii unui premier comun.

Adrian Năstase: Nu cred că dacă PSD şi PNL conveneau să îl susţină pe Stere Farmache, de pildă, Boc s-ar fi speriat şi ar fi lăsat parlamentarii lor să voteze. Fiindcă, dacă vă aduceţi aminte, asta a fost problema. PDL şi-a lipit cu prenadez parlamentarii de bănci, făcând imposibilă orice decizie autonomă a lor. Parlamentul nu este sau nu ar trebui să fie o maşină de vot. Dacă ar fi maşină de vot, atunci ar trebui desfiinţat, iar legile ar trece prin decret prezidenţial. Cred că asta îşi şi doreşte Traian Băsescu. PSD va continua să colaboreze cu PNL în opoziţie. De altfel, noi am făcut doar gesturi corecte. Am acceptat toate pretenţiile rezonabile ale liberalilor, am făcut moţiunile în comun, nu le-am ataşat dimensiune ideologică. Am acceptat să formăm un guvern de criză. Am acceptat să elaborăm şi am elaborat un program pentru un astfel de guvern.

– Mai e posibil acest guvern de criză? Cum va fi el format?

Adrian Năstase: Sigur că mai este posibil. PSD şi PNL au deja o bază comună. Au un pachet de măsuri pregătit. Vom discuta şi despre formule comune de guvernare, inclusiv în ceea ce priveşte numele, deşi eu personal cred că e o greşeală să ne concentrăm pe împărţirea funcţiilor înainte să le avem. Trebuie însă să fim conştienţi că doborârea guvernului Boc ar trebui, eventual, să fie cuplată cu ideea alegerilor anticipate. Altfel, cu actuala configuraţie, pervertită, a Parlamentului, nu vom putea schimba nimic. Ştiu că nu există un mare entuziasm în Parlament pentru această idee. Va fi nevoie, în continuare, de măsuri dure, dar ele trebuie să fie explicate oamenilor şi trebuie să li se ceară un vot de încredere. Ultimul vot de încredere s-a dat pe minciuna creşterii economice. Nu mai merge aşa.

DEZBATERE - JUSTITIE

– O ultimă întrebare. De ce PSD continuă să nu meargă la Cotroceni, deşi se doreşte acolo discutarea unor subiecte foarte serioase, precum acordul cu FMI sau intrarea în spaţiul Schengen?

Adrian Năstase: De acord cu dvs că aceste subiecte sunt serioase şi foarte importante. La fel de serioase sunt însă şi problemele asupra cărora preşedintele nu vrea să se pronunţe, precum frauda imensă de la legea pensiilor, comisă de conducerea portocalie a Camerei Deputaţilor. Când nu există dialog real, când puterea nu ţine deloc cont de ce vor sindicatele sau partidele de opoziţie, care este rostul acestor consultări? Vă aduceţi aminte consultările din primăvară pe legea ANI, când delegaţiei PSD i se aducea la cunoştinţă că Guvernul tocmai adoptase un proiect de lege chiar în momentul în care începeau consultări la Cotroceni pe acest subiect? E nevoie de reconciliere şi e nevoie de dialog. Pentru dialog, e nevoie însă de două părţi. Şi nu putem face dialog doar când vrea Băsescu şi doar pe teme impuse de el. Iar dacă vrea reconciliere, el trebuie să dea semnalele necesare, fiindcă el deţine puterea. Pentru moment.

(AGERPRES)

Articole Conexe

Ultimele Articole