19.2 C
Roșiorii de Vede
marți, mai 7, 2024

„Trebuie tăiată această cheltuire excesivă a banului public!”

Senatorul Alexandru Mocanu susţine că:

„Trebuie tăiată această cheltuire excesivă a banului public!”

alexandru_mocanu3

Ion Bădoi – Ultima săptămână a bulversat pur şi simplu România, mai ales după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat în numele guvernului măsuri excepţionale pentru ieşirea din criză, o criză pe care România n-a mai traversat-o de foarte mulţi ani.

Domnule senator, de ce şi-a asumat preşedintele Băsescu anunţarea măsurilor de austeritate în  locul premierului Emil Boc şi înainte de a le discuta cu sindicatele, patronatele, cu societatea civilă, şi de ce tace primul ministru Emil Boc?

Senator Alexandru Mocanu – Este adevărat că România traversează o criză profundă, alături de toate celelalte ţări ale Uniunii Europene, şi nu numai, criză pe care, după părerea mea, o putem cataloga ca fiind poate mai mare, mai profundă, mai acută decât cea din 1930. Din acest punct de vedere, consecinţele acestei crize sunt şi ele pe măsură. De ce implicarea preşedintelui? Vă mărturisesc că nu am o explicaţie directă de la preşedinte, decât cea pe care a oferit-o Domnia sa în mod public, dar eu înclin să cred că preşedintele s-a simţit responsabil, ca fiind persoana cu cea mai mare legitimitate în România , dat fiind votul popular prin care este ales preşedintele.

Pe de altă parte, dat fiind, dacă doriţi, rezultatul ultimelor alegeri care au avut loc in România, e vorba de prezidenţialele de anul trecut din noiembrie – decembrie, deci este ultimul om politic ales, şi cu atâta reprezentativitate. Cred că s-a simţit obligat să-şi asume anunţarea veştilor proaste. Apoi, şi de data asta spun în cunoştinţă de cauză, pentru că-l cunosc bine pe preşedintele Băsescu,  de foarte mulţi ani, din 1992, niciodată nu s-a dat la o parte când a fost vorba de a-şi asuma singur, sau alături de alţii, de la caz la caz, anumite chestiuni. Este în firea preşedintelui să iasă şi să spună public ceea ce gândeşte, ceea ce crede Domnia sa că trebuie făcut. Este o informaţie cel puţin denaturată că aceste măsuri n-ar fi fost discutate în prealabil cu guvernul. Dimpotrivă, înainte să iasă public să se pronunţe, preşedintele a discutat aceste măsuri cu membrii guvernului, cu Banca Naţională a României, cu specialişti din Academia Română, cu oameni de specialitate de la toate institutele, începând cu statistică, prognoză, economie mondială, cu multe alte zone de mare influenţă şi de interes în acest domeniu, este adevărat, mai puţin cu sindicatele, dar după ce s-au cristalizat anumite idei în ceea ce priveşte ieşirea din criză, analizând şi modalităţile, încercările de această natură care s-au petrecut în alte state din jurul nostru, sau mai de departe de noi, aceste prime măsuri au fost discutate şi cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale şi, într-un final, s-a căzut de acord asupra unor principii, parte din ele fiind anunţate de preşedintele Băsescu. Proiectul acestei scrisori de intenţie este, să zicem, într-o formă  aproape definitivă, dar, cel puţin teoretic, el poate fi modificat. Sigur, sunt nişte consecinţe, dar dacă se găsesc într-adevăr soluţii viabile, mai bune decât cele care au fost anunţate de către preşedinte, mai bune pentru populaţie, pentru cetăţeni, mai uşor de suportat de către cetăţeni şi care să ne ducă la acelaşi rezultat, la reducerea consumului şi la diminuarea drastică a deficitului bugetar, atunci aceste măsuri, aşa cum a anunţat şi şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, vor putea fi introduse în scrisoare de intenţie. Important este să existe capacitatea de a genera astfel de măsuri. Din păcate, plaja pe care o au guvernanţii noştri de a rezolva această criză, este relativ îngustă. Nu avem foarte multe soluţii la îndemână şi atunci trebuie să alegi dintre toate relele pe cele care sunt mai puţin rele.

Ion Bădoi – Reducerea salariului cu 25%, a pensiilor cu 15%, a ajutorului de şomaj cu 15%, înseamnă , după părerea multor analişti avizaţi în aceste probleme, dar şi a cetăţenilor vizaţi de aceste măsuri, şi nu sunt puţini, un adevărat genocid împotriva poporului. Se aud voci care afirmă că ar exista şi alte soluţii, soluţii care sunt la îndemâna guvernului, a clasei politice conducătoare, cu condiţia ca această clasă politică să aibă curaj şi demnitate. Să aibă curaj să înlăture clientela politică de la banii publici, să se investească doar acolo unde este neapărat necesar ( alocarea unor sume importante pentru construirea de cămine culturale, patinoare, sedii de instituţii, repararea unor lăcaşuri de cult este cel puţin imorală), să se renunţe în maximă urgenţă la plata a câte 2-3 (!!!)directori la deconcentrate, renunţarea urgentă la sporurile salariale imorale(spor de refacere , la revenirea din concediu, spor de dispozitiv, spor de costum, spor de ruşine, de confidenţialitate, de amabilitate şi alte asemenea şmecherii salariale, toate sub oblăduirea puterii politice, trecute şi actuale)…

alexandru_mocanu10

Senator Alexandru Mocanu – Am înţeles ideea. Lucrurile trebuie împărţite în două. Cele care au fost construite, ceea ce s-a cheltuit e bun cheltuit! Faptul că se pun acum pe tapet, le analizăm să vedem de ce , cum, cine, în ce interes, putem s-o facem, dar acestea nu mai sunt o sursă, din păcate, pentru a rezolva problema, pentru că banii aceştia sunt cheltuiţi! Nouă ne trebuie, la ora aceasta, surse prin care să reducem consumul de acum încolo, consumul pe care l-am făcut până acum e bun făcut. Din cauza lui avem un  deficit apreciabil. Din tot ceea ce aţi spus dvs., de exemplu, singurele lucruri care ar putea fi stopate, şi cred că vor fi stopate, ar fi construcţia de cămine culturale, construcţia şi reparaţia de biserici, dar care, după umila mea cunoştinţă, sunt de ordinul a câtorva zeci de miliarde de lei vechi. Noi suntem în deficit cu vreo 8 miliarde de euro, aceasta este suma de care avem nevoie să rezolvăm această chestiune. Vă mai spun un lucru, care este relativ uşor de înţeles de către toată lumea: dacă printr-o minune, cineva ar veni acum şi ne-ar da 8 miliarde de euro ca să acoperim acest deficit, aceste măsuri ar putea fi amânate până la 1 ianuarie 2011, adică am acoperi deficitul pentru anul acesta, dar anul viitor o luăm de la început! Şi asta pentru că societatea românească, de 20 de ani, de după revoluţie, este structurată greşit, este construită greşit. Noi avem aproape 1,5 milioane de bugetari şi n-ar trebui să avem decât 7-800 de mii.

Ion Bădoi – Aveţi posibilitatea să-i înjumătăţiţi!

Senator Alexandru Mocanu – Da, da, da, una din soluţii este anunţată! Această soluţie este anunţată. Reducerea fondului de salarii la bugetari cu 25%. Până la sfârşitul anului, conducătorii instituţiilor bugetare au posibilitatea să analizeze, împreună cu sindicatele, cu specialiştii, cu cine vor dânşii, să-şi reducă personalul cu 25%, poate cu 30 % şi le rămâne fondul de salarii. Ei trebuie să se încadreze într-un fond de salarii! Poate că pare un pic forţat acum, dar fiindcă n-am făcut-o până acum, că toată clasa politică, de la un cap la altul, de 20 de ani încoace, n-a avut curajul să taie în carne vie, acolo unde era un excedent, ba, dimpotrivă, după fiecare alegeri , fiecare dintre cei care au venit la putere au găsit de cuviinţă să mai înfiinţeze o structură, să mai angajeze, pe ici pe acolo, fel de fel de acoliţi, clientelă, cum se spune, am ajuns la această situaţie pe care ţara, bugetul ţării n-o mai suportă. Nu se mai poate! Este rău pentru că sunt afectaţi în  perioada aceasta pensionarii, care, după părerea mea, sunt cei mai puţin vinovaţi de toată chestiunea aceasta, sau chiar deloc. Într-un fel sau altul, suntem cu toţii vinovaţi pentru că din 4 în 4 ani am fost în situaţia de a ne spune punctul de vedere şi i-am ales pe cei care ne-au condus de am ajuns aici.

Ion Bădoi – Domnule senator, vom reveni cu siguranţă asupra acestor probleme, dar vă rog să-mi răspundeţi cinstit: există soluţii pentru ca de la 1 ianuarie 2011 poporul român să răsufle uşurat?

Senator Alexandru Mocanu – Există soluţii. În opinia mea, există aceste soluţii cu două condiţii. În primul rând să avem curajul ca să tăiem în carne vie în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, de toate categoriile, nu numai cheltuielile de natură salarială, dar şi alte cheltuieli bugetare, pentru că în continuare se construiesc sedii de instituţii care n-ar trebui construite, cel puţin în această perioadă, sunt în continuare diverse cheltuieli(nejustificate), în diferite domenii de activitate şi trebuie să avem acest curaj, mai ales că este apanajul guvernanţilor, şi, în al doilea rând, ar trebui ca noi, cetăţenii, să avem capacitatea să acceptăm lucrurile astea. Sigur, s-ar putea să fiu acuzat de cinism, că accept cu uşurinţă faptul ca sute de mii de oameni să-şi piardă locurile de muncă, în această perioadă în care nu există locuri de muncă. Până la urmă, fără măsuri curajoase nu vom rezolva lucrurile, decât, eventual, să ne mai împrumutăm de nişte bani, dacă ne mai dă cineva , şi să amânăm tăierea cozii pisicii, cum se spune! Dar aceasta este singura soluţie! Trebuie tăiată această cheltuire excesivă, absolut nejustificată, care se face din bani publici, din taxele şi impozitele pe care le plătesc toţi cetăţenii. Ne-am permis , în ultimii 20 de ani, în ultimii 15 ani mai exact, luxuri pe care nu şi le permit alte ţări. Sunt convins că stă în capacitatea noastră de a înţelege fenomenele şi etapa aceasta pe care o parcurgem astăzi şi soluţia este în mâna celor care ne conduc, chiar cu sacrificarea mandatelor respective, pentru a lua măsurile cele mai bune pentru ca lucrurile să o ia pe făgaşul normal.

Ion Bădoi – Domnule senator, vă doresc curaj!

A consemnat

Ion BĂDOI

Articole Conexe

Ultimele Articole