28 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, iulie 13, 2024

O nouă biserică românească în Serbia de Răsărit

                         

     

                                 O nouă biserică românească în Serbia de Răsărit

 

  Pe data de 21 septembrie, la praznicul Nașterii Maici Domnului pe stil vechi, au fost sfințite lucrările la o nouă biserică românească în satul Busur.

          Slujba sfințirii a fost oficiată de către Preacucernicul Părinte Protopop Boian Aleksandrovici, Vicarul Timocului împreună cu un sobor de preoți din care au facut parte și Părintele Alexandru Cotoraci, Protopop de Covin, Părintele Iel Buobu Lui, paroh de Horreum Margi și Isacova, Părintele Antonie Isac, paroh al Borului și al Lapușnei și Părintele Sarian Raikovici, paroh al Bobovei.

         Părintele Vicar Boian a declarat cu această ocazie: ”Din cauza situației în care ne aflăm noi românii/vlahii din Serbia de Răsărit nu putem vorbi mult despre planurile pe care le avem. Lucru pe care îl putem spune este că în anul când se sărbătoresc 1700 de ani de la Edictul de la Milano, noi încă nu avem libertate religioasă și nu avem voie să ne rugăm în limba noastră….”

         Satul românesc Busur se află în comuna Petrovaț na Mlavi în Serbia de Răsarit și nu a avut nicio biserică  iar enoriașii conduși de fratele Anta Jurconu, unul din liderii locali ai românilor/vlahilor din zonă, au dorit să înceapă demersurile bisericești pentru construirea unei biserici. Îndrumați și ajutați de Părintele Boian, Vicarul Timocului și Părintele Iel Buobu Lui, paroh al locului, au reușit să construiască o bisericuță din lemn în care de astăzi încolo vor putea să participle la Sfânta Liturghie în limba maternă.

Articole Conexe

Ultimele Articole