4 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, decembrie 9, 2023

Dorin Chirtoacă, decorat de Regele Mihai I

Dorin Chirtoacă, primarul Chișinăului,

decorat de Regele Mihai I cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler

 

           Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost decorat de Casa Regală a României. Dorin Chirtoacă a primit Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Distincţia i-a fost acordată de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta, în numele Regelui Mihai I al României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Peleş.

         Primarul Dorin Chirtoacă a fost însoţit la eveniment de membrii familiei, inclusiv de Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal. Edilul Chişinăului este primul cetăţean al Republicii Moldova, decorat de către Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

 

         Dorin Chirtoacă califică distincţia primită din partea Casei Regale a României drept un moment de vârf în viaţa şi activitatea sa. „Este o distincţie, o decoraţie ce mă onorează, dar şi mă obligă, în acelaşi timp. Prin asemenea gest înţelegi că anumite lucruri din ceea ce ai făcut au fost văzute, iar pe de altă parte, s-a lăsat de înţeles din brevet, din argumentare, că de fapt, lucrurile trebuie duse până la capăt, pentru ca Republica Moldova să revină în familia europeană, să revină în familia românească şi prin acesta să fie corectată nedreptatea care s-a făcut la 1940, odată cu anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică. Evenimentul m-a convins, o dată în plus, în ideea că ar fi mult mai bine dacă am avea un singur stat, un singur rege şi o singură lege”.

Primarul de Chişinău a menţionat că dedică distincţia susţinătorilor săi şi tuturor acelora care sunt cu gândul la România, spre UE „spre tot ceea ce înseamă apartenenţa noastră la familia popoarelor latine, de care am fost rupţi, fără voia noastră, la 1812 şi, respectiv, 1940”.

 

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I, prin Decretul Regal nr. 1244 din 10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse Statului. Ordinul Coroana României are cinci grade: Cavaler, Ofiţer, Comandor, Mare Ofiţer şi Mare Cruce.

 

Articole Conexe

Ultimele Articole