Municipiul Roşiorii de Vede, batjocorit de CEZ Oltenia!
„Vreau să vă raportez o situaţie cu totul specială pentru municipiul Roşiorii de Vede. Din data de 10 februarie 2010, ora 20,30, s-a întrerupt furnizarea curentului electric în municipiu, afectând peste 17.000 de cetăţeni, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din locuitori. Acest lucru a provocat o cădere în lanţ, centralele termice nu au mai funcţionat, oamenii stau fără căldură, spitalul municipal este afectat şi, mai mult, am discutat cu APASERV pentru a restricţiona apa pentru populaţie. Situaţia devine destul de grea, cred că nici în timpul războiului nu au fost probleme de genul acesta. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru la Roşiorii de Vede. În urmă cu două luni, pe 15 decembrie 2009, peste 20 de transformatoare s-au defectat în lanţ şi 48 de ore oraşul a rămas fără curent electric, fără căldură, fără apă potabilă. În momentul de faţă, la spital nu este curent, şcolile au dat drumul copiilor acasă, locuitorii suferă de frig, iar oamenii sună la Primărie…ne-a ajuns cuţitul la os.”
Am redat o parte din intervenţia primarului Ion Nuţu la un post naţional de televiziune, în seara zilei de 11 februarie 2010. Pentru a cunoaşte mai mult despre această situaţie care durează de mulţi ani şi care afectează periodic municipiul Roşiorii de Vede, am solicitat primarului Ion Nuţu informaţii suplimentare. Iată, pe scurt, discuţia pe care am avut-o cu primul gospodar al oraşului, în data de 12 februarie, când încă nu se remediase situaţia.
– Domnule primar, care mai este situaţia în municipiu, din punct de vedere al furnizării de energie electrică?
– În primul rând, vă mulţumesc pentru faptul că aţi hotărât să avem această discuţie, pentru că mi se pare firesc ca informaţiile să fie luate direct de la sursă şi nu din alte surse, aşa cum se obişnuieşte de ceva timp în oraşul nostru. Apoi, ieşirea mea pe un post de televiziune a fost ca un strigăt prin care am încercat să sensibilizez atât opinia publică cât şi societatea CEZ Oltenia, care, iată, de ceva timp ne creează mari dificultăţi în municipiul Roşiorii de Vede. Despre ce a fost vorba? În seara zilei de 10 februarie 2010, la orele 20.00, alimentarea cu energie electrică a fost oprită brusc pe jumătate din municipiu, fiind vorba de partea de nord a localităţii, unde locuiesc în jur de 17.000 de cetăţeni. Această întrerupere a curentului electric a provocat în cascadă oprirea centralelor termice, oamenii suferind nu numai de lipsa curentului, ci şi de frig, temperaturile fiind foarte scăzute. Desigur, a fost posibilă chiar întreruperea totală a apei potabile către municipiu, datorită faptului că 5 puţuri din frontul de captare Măldăieni erau scoase din circuit datorită acestei defecţiuni, iar celelalte nu făceau faţă pentru un consum normal al localităţii, iar nivelul apei din bazine scăzuse îngrijorător. Se ştie că ,dacă se ajunge la acel nivel zero, există riscul de a pătrunde aer pe reţea şi atunci este mult mai greu să repui reţeaua în funcţiune, poate să dureze şi 2-3 zile! Din cauza întreruperii de energie electrică, Colegiul Naţional „Anastasescu” , Liceul Economic şi Şcoala cu clasele I-VIII „Zaharia Stancu” şi-au trimis elevii acasă, neputând să desfăşoare orele în asemenea condiţii siberiene. Este o situaţie care se perpetuează şi mă duce gândul la 15 decembrie 2009, când am avut o disfuncţionalitate majoră în sistem, care lăsase cealaltă jumătate de oraş în întuneric! Atunci, defecţiunea a fost la staţia de 110 kilovolţi Tâmplaru, fiind afectate, pe lângă municipiul Roşiorii de Vede, 43 de localităţi din judeţul Teleorman. Această defecţiune a provocat arderea a nu mai puţin de 20 de transformatoare şi a creat o stare fără precedent în judeţ. În plină iarnă, centralele termice au fost oprite, oamenii au suferit de frig, apa potabilă a fost întreruptă complet fiindcă nivelul apei scăzuse dramatic.
– Domnule primar, ce a fost a fost, am suferit cu toţii, am trimis „urări de mai bine” celor în drept, celor care meritau desigur, dar trebuie să spunem că cineva a intervenit pentru a încerca rezolvarea acestei situaţii…
– Domnule Bădoi, cei de la CEZ Oltenia mi-au dat ca termen de remediere 72 de ore!!! Poate că furnizorul de energie electrică nu-şi dă seama ce înseamnă 72 de ore. Sunt 3 zile!!! Aşa ceva era de neconceput şi am făcut intervenţii la Instituţia prefectului, am făcut apel la ministrul economiei, la domnul Adriean Videanu, care a intervenit personal la CEZ Oltenia. Desigur, am fost sunat de furnizor imediat, dar nici intervenţia ministrului Videanu nu l-a determinat pe acesta să-şi respecte promisiunea de a remedia neajunsul în termenul promis. Trebuie să menţionez că la ora la care discutăm( 12 februarie 2010, ora 14.00), situaţia este la fel de îngrijorătoare, întreruperile de energie electrică se succed la intervale foarte mici, dar pe durate mari!
– Haideţi să lămurim un lucru pe care roşiorenii nu-l ştiu. La solicitarea dvs., ministrul Adriean Videanu a intervenit pe lângă CEZ Oltenia şi s-a rezolvat problema părţii de sud a municipiului, după situaţia din decembrie 2009. De atunci, nu au mai fost probleme…
– Este adevărat, s-au făcut ceva schimbări, dar nu au fost schimbări de substanţă. Au făcut „cârpeli”, iar acum a căzut cealaltă parte de oraş! Ne aşteptăm la defecţiuni majore atâta timp cât ei nu au făcut investiţii în Roşiorii de Vede. Este demn de consemnat că în sistemul de la Roşiorii de Vede nu s-a mai investit de foarte mulţi ani, el, sistemul, fiind făcut pentru un consum specific anilor 1960, iar de atunci consumul a crescut e zeci de ori şi de aici aceste dificultăţi, aceste defecţiuni, care se produc nu numai atunci când sunt intemperii, ci şi pe timp acalmie meteorologică. Nu erau ploi, nu erau zăpezi, nu era frig, dar se întrerupea alimentarea cu energie electrică! Mă gândesc cu toată seriozitatea că ar trebui să-i acţionăm în instanţă! Eu îi rog şi pe primarii din celelalte localităţi care au avut de suferit să facem un demers comun atât la CEZ, cât şi la ministrul economiei pentru a pune lucrurile la punct, pentru că orice privatizare are la bază un contract. În acest contract există o anexă în care se precizează investiţiile făcute de societate în timp. Nu ştiu dacă acele articole din contract au fost respectate, cert este că nu s-a făcut nimic, fiind afectate instituţii publice, spitalul şi, nu în ultimul rând, persoanele fizice.
– Din datele pe care le deţinem la redacţie, jumătate din familiile din Roşiorii de Vede şi-au montat centrale termice proprii, în special după situaţia din anul 2008, când a fost furnizată căldură abia în seara de 24 decembrie!!! Sunt convins că ştiţi ce înseamnă pentru aceşti cetăţeni să nu aibă energie electrică, apă curentă…
– Cunosc situaţia. Roşiorii de Vede nu mai are autonomie în domeniul furnizării apei potabile, deşi avea cel mai bun sistem din judeţ. Alimentarea oraşului se făcea prin cădere gravitaţională, ceea ce presupunea costuri mult mai mici decât cele prezente. Aici, la APASERV, discutăm de un proiect, de un megaproiect, la nivel naţional, de extindere şi modernizare a reţelelor din judeţul Teleorman, prin acest operator. În municipiul nostru există doar o sucursală a acestui operator, dar de când s-a înfiinţat acest operator, din ianuarie 2005, atunci s-a semnat memorandumul cu Uniunea Europeană, a fost singura sucursală care a avut profit lună de lună, dar, în loc ca acest profit să rămână la nivel de oraş, pleca la Alexandria. Este adevărat, dacă nu se înfiinţa această asociaţie intercomunitară, în care sunt cuprinse toate cele cinci localităţi urbane, nu aveam posibilitatea de a investi şi moderniza sistemul. Abia după 5 ani, Uniunea Europeană a aprobat finanţarea acestui proiect!
– S-au primit fonduri europene până acum, domnule primar?
– Nu, din păcate nu s-a primit nimic până acum…
– Domnule primar, vă promit că vom discuta pe îndelete şi acest subiect, dar vom reveni şi la alte aspecte ale municipiului Roşiorii de Vede. Până atunci, aşteptăm şi poziţia CEZ Oltenia, cu speranţa că problemele semnalate vor primi atenţia cuvenită pentru nu se vor mai repeta. Vă mulţumesc pentru informaţiile pe care ni le-aţi oferit.
– Şi eu vă mulţumesc. Vă aştept cu mare plăcere!
A consemnat
Ion BĂDOI