11.7 C
Roșiorii de Vede
luni, aprilie 29, 2024

Iniţiativa zideşte, indiferenţa distruge!

                             Iniţiativa zideşte, indiferenţa distruge!              

          Propunerea legislativă privind declararea zilei de 28 iunie „Ziua Ziaristului Român” (Pl-x 97/2016) – lege ordinară – Respinsă de Senat -15.03.2016
Raport comun – Comisia pentru administraţie publică şi Comisia pentru cultură (Adoptare) – distribuit – 14.09.2016, Raport comun suplimentar (Adoptare) – distribuit- 13.03.201 şi ultimul Raport suplimentar (Respingere) – distribuit – 22.05.2017
Cameră decizională.

          Propunerea legislativă, Pl-x 97/2016, se afla, în ziua de 19.09.2017, la poziţia 128 pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi, se pare,  este pe ultimul loc în activitatea parlamentarilor. A fost respinsă de Senat, în anul 2016, în condiţii cel puţin ciudate. A se vedea “Reflecţie asupra unei iniţiative legislative”:

 https://www.opiniatr.ro/reflectie-asupra-unei-initiative-legislative/

          Am încercat să atrag atenţia asupra modului “ciudat” de vot din Senat şi am sperat că şi alţi colegi ziarişti îşi vor spune punctul de vedere. Dacă au!

 Zadarnic!

          Nu numai că parlamentarul, căruia îi “dăruisem” iniţiativa legislativă să şi-o treacă în CV-ul de ales în forul suprem, nu a încercat s-o apere de veninul unor neaveniţi, dar nu a participat niciodată la dezbateri. Avea, desigur, alte priorităţi!

         Au participat câţiva ziarişti, îi poţi număra pe degetele unei singure mâini, şi pe degetele celeilate mâini îi poţi număra pe ziariştii care au scris despre această iniţiativă. Unii cu har, alţii chiar cu pasiune, dar unii au valsat prin banalităţi şi generalităţi.

Iată câteva “amendamente” ale unor deputaţi, membri ai Comisiei de cultură(!?):

-Atât în titlul legii cât şi în cuprinsul articolelor solicit modificarea sintagmei “Ziua Ziaristului Român” cu “Ziua Jurnalistului din Român (!!!???), propunere a deputatului M.A.F., respinsă în urma votului din comisie.

– Atât în titlul legii cât şi în cuprinsul articolelor solicit modificarea sintagmei “Ziua Ziaristului Român” cu “Ziua Jurnalistului Român”, propunere a deputatului E.M.P., fost ziarist(!!!), respinsă în urma votului din comisie.

– Atât în titlul legii cât şi în cuprinsul articolelor solicit modificarea datei de 28 iunie cu data de 8 aprilie ca “Ziua Jurnalistului Român”, propunere a deputatului E.M.P., fost ziarist, respinsă în urma votului din comisie. Iată că nici data nu-i convine alesului, fost ziarist, şi, pe cale de consecinţă, nici semnificaţia zilei.

          Iniţiativa a fost aprobată, a fost respinsă, urmând ca soarta ei să fie decisă în Plenul Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională. Sper să le lumineze Dumnezeu minţile şi conştiinţele!

          Ce trebuie să cunoască venerabilii ziarişti Şerban Cionoff şi Zeno Fodor este că această Iniţiativă legislativă a pornit, ca idee, din dorinţa mai multor ziarişti, membri ai U.Z.P.R., dar a fost concepută în proporţie de 100% de cel care semnează aceste rânduri. Pentru ea am primit chiar şi un “Însemn de mulţumire”, un carton, cum “plastic” s-a vrut un ziarist, care n-a primit vreodată un “carton”, din partea U.Z.P.R., de care sunt mândru.

          Sunt multe de scris despre “Ziua ziaristului român”, dar le voi spune parlamentarilor   noştri doat atât:

– am propus declararea zilei de 28 iunie ca ”Ziua Ziaristului Român”, această zi având o semnificație deosebită pentru ziariștii români, fiind ultima zi la ziarul ”Timpul” a jurnalistului Mihai Eminescu, chiar în ziua în care a publicat articolul despre libertatea presei și ziua când ni s-a furat o parte din Țară. Este ziua pe care nu trebuie să o uităm niciodată.

 Desigur, nu voi pretinde să ţină minte semnificaţia acestei zile parlamentarii care au fost profesori de istorie, filosofie sau chiar patroni de presă (!!!), ci doar celor cu cuget curat.

Desigur, nu voi pretinde să susţină această cauză conducătorii ziariştilor, din orice aripă ar fi, care nu cred că truditorii presei merită o zi anume a lor, mai ales, spun ei fără să clipească, “mai există o zi sărbătorită internaţional”!!!

Dar Ziua României, mai trebuie sărbătorită, “internaţionalule”, din moment ce sărbătorim Ziua Europei???!!!

         Au mai scris şi alţi ziarişti că nu-ţi “place” Eminescu, dar eu  am apreciat faptul că ai tăcut când dragul Adam Puslojić a vorbit despre imensitatea “românului absolut”.

           28 iunie 1940 este o rană deschisă, indiferentule, în inimile şi sufletele românilor pentru că, aşa cum îmi spunea d-l Vasile Tărâţeanu, de la Cernăuţi, “este ziua când ni s-a furat o parte din Ţară, frate Ioane!”. Până nu se face dreptate, n-avem voie să uităm, n-avem voie să ne internaţionalizăm. O sărbătoare nu anulează o aducere aminte, mai ales că nu costă nimic Statul român. Este doar o formă de-a ne aminti de “execuţia” profesională a lui Mihai Eminescu şi cedarea, în urma unui odios pact, a Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei…

          Prin instituirea zilei de 28 Iunie ca “Ziua Ziaristului Român” dorim să ne respectăm înaintaşii din presă, care au ţinut aprinsă făclia dragostei de Ţară. O parte dintre noi, ziariştii, am sărbătorit deja anul acesta “Ziua Ziaristului Român”, fără a vă cere ceva şi o vom mai aduce în memorie în fiecare an! Cu voia sau fără voia şi aprobarea voastră!

Aşa cum i-am mai spus altui nefericit, apropierea de Eminescu înalţă, nu coboară!

 

   A scris acest pamflet, acest mic  paschil,

   Ion BĂDOI

P.S. Mai este necesar să vă aduc aminte cine sunt asociaţii/fondatorii Uniunii, în ce oraş şi pe ce stradă se află înregistrată?

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole