22.4 C
Roșiorii de Vede
joi, septembrie 12, 2024

Reflecție asupra unei inițiative legislative

                           Reflecție asupra unei inițiative legislative

                          

                                   28 IUNIE – ”Ziua Ziaristului Român”

 parlamentari-obositi-dormind

          Pentru  că termenul  de adoptare tacită a Inițiativei legislative privind declararea zilei de 28 iunie ca ”Ziua Ziaristului Român” se împlinea în data de 16 martie 2016, cu o zi înainte, adică în ziua de 15.03.2016, se înscrie pe Ordinea de zi  a plenului Senatului României, printre cele 31 de Proiecte de legi și Inițiative legislative, și propunerea prin care ziariștii și-au dorit o zi legiferată.

          Înainte de a prezenta ”Expunerea de motive” prin care  Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, ”singura asociație profesională de creație publicistică și jurnalistică a ziariștilor din România și din comunitățile românești de peste hotare și cu statut de utilitate publică”, și-a dorit ca ziua de 28 iunie să fie declarată ”Ziua Ziaristului Român”, vă voi arăta modul în care ”aleșii neamului” au înțeles (sic!)  să  judece  și  să voteze  această propunere legislativă.         

           Înregistrată la Senatul României în data de 08.09.2015, Propunerea a fost trimisă pentru aviz la Consiliul legislative și la Guvern pentru un punct de vedere. Consiliul legislativ a trimis Senatului Aviz favorabil, în data de 14.10.2015.

          În data de 16.11.2015, Propunerea este trimisă pentru aviz la Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, de unde primește aviz Favorabil. În aceeași zi, 16.11. 2015, Propunerea legislativă este trimisă , pentru raport, la Comisia pentru cultură și media, având ca termen data de 08.12.2015, dar onorata Comisie depune Raportul cu nr.179, Negativ, abia pe data de 14.03.2016(!) și peste o zi, în data de 15.03.2016, este înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului.

          Din cei 176 de senatori aleși de necăjitul și mult prea încrezătorul popor român să le gestioneze interesele și să le dea legi drepte, printre sesiuni caraghioase de ”miruit”, s-au adunat, în data de 15 martie 2016, doar 69, nici jumătate dintre onorabili. Restul s-a ”dedat risipei” propriilor interese și sărbători naționale. Totuși, s-au prezentat în plenul Senatului și au ocupat confortabilele și odihnitoarele fotolii, așa cum am mai spus, 69 de stimabili cu cugetele limpezi și dornici de a construi destine.

          Știm, pentru că așa am citi și am reținut din regulamentele Senatului, că o inițiativă legislativă se transformă în lege urmând un anumit traseu:

  • Să fie examinată și avizată în cadrul comisiilor permanente;
  • Să fie inclusă pe ordinea de zi a Camerei competente și să fie dezbătută de aceasta;
  • Să fie votată în plenul Camerei;
  • Să fie trimisă la Camera care are competență decizională;
  • Etc, etc…

      Traseul legislativ al inițiativei legislative privind declararea zilei de 28 iunie ca ”Ziua Ziaristului Român”, înregistrată la Senat ca L624/2015, a fost unul normal până când inițiativa a intrat pe ”mâna și pohta” Comisiei pentru cultură și media, acolo unde inițiatorii ei ar fi așteptat, dacă nu un sprijin, cel puțin discernământ, în sensul de a judeca și aprecia lucrurile la justa lor valoare, mai ales că aproape toți membrii acestei Comisii pentru cultură și media au fost profesori și ziariști. Nu ne îndoim că au fost profesori și ziariști, așa cum au scris în stufoasele C.V-uri, dar ne punem câteva semne de întrebare referitor la modul cum s-a dezbătut  inițiativa în cadrul Comisiei cât și în plenul Senatului, dacă poate fi numit plen, adică totalitatea membrilor unei organizații, o adunare la care participă mai puțin de jumătate din cei plătiți să fie prezenți.

       Așadar, din cei 176 de senatori care alcătuiesc Senatul României, în data de 15 martie 2016, când a trebuit să se dezbată și să se voteze cele 31 de legi și inițiative legislative, între orele 09.30 – 13.00, au fost prezenți 69 de senatori!

         Dar ce au votat senatorii prezenți?

         Poate că nu suntem noi deprinși cu modul electronic de votare, dar am arătat mai devreme care este ”traseul” unei inițiative legislative până să ajungă lege.

          Așadar, inițiativa legislativă este examinată și avizată, inclusă pe ordinea de zi, dezbătută și votată.

         Repet: Inițiativa legislativă, nu raportul unei comisii, în cazul de față, Comisia pentru cultură și media.

         Cei 69 de senatori prezenți au votat astfel:

          DA= 44

          NU= 13

   Abțineri  = 9

Nu au votat = 3

        Întrebarea pe care ne-am pus-o a fost următoare: Ce au votat senatorii???

Dacă au votat inițiativa legislativă, cei 44 de senatori (exact un sfert din numărul aleșilor) care au votat DA, au votat în favoarea inițiativei legislative pentru declararea zilei de 28 iunie ca ”Ziua Ziaristului Român”!

          Dacă însă senatorii prezenți au votat raportul nr.179 al Comisiei pentru cultură și media, atunci, se pare, nu s-a respectat regulamentul Senatului, iar respingerea ei trebuie revizuită, dacă se mai poate, fiind lovită de nulitate.

         Modul în care a lucrat Comisia pentru cultură și media, putem să afirmăm fără a greși, este o ”lucrătură” și-l vom analiza în următoarele material  raportându-ne la luările de cuvânt din plenul Senatului ale celor câțiva senatori. Nu este de prisos să amintim cum au votat, oare ce au votat?, membrii Comisiei pentru cultură și media. Nu au votat, din diferite motive, numai de dumnealor știute, 8(opt) senatori, un senator s-a abținut de la vot și doi senatori au votat DA!

        Este cel puțin curios felul în care s-au prezentat la vot membrii acestei Comisii pentru cultură și media!

          Președintele ei, fostul professor, ziarist și patron de presă, Georgică Severin, a afirmat în mai multe ocazii că în cadrul Comisiei votul a fost în unanimitate împotriva inițiativei legislative! Atunci cum se explică că d-l senator Florian Daniel Cristian s-a abținut de la vot???

         L-au cuprins remușcările sau președintele comisiei interpretează unanimitatea altfel decât ”cu aprobarea tuturor, fără ca nimeni să aibă altă părere, altă atitudine”???!!!

          Vom continua să dezvăluim, în numărul viitor al gazetei noastre ”Cronica timpului”, revistă a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ”singura asociație profesională de creație publicistică și jurnalistică a ziariștilor din România și din comunitățile românești de peste hotare, și cu statut de utilitate publică”, spre știința președintelui Comisiei pentru cultură și media, care a afirmat că sunt ”o mulțime de uniuni”!?, atitudinea toxică a unor senatori față de valorile noastre naționale, față de responsabilitate, corectitudine și atitudine.

          Redăm, în continuare, pentru deplină înțelegere și aprofundare, ”Expunerea de motive” prin care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, prin mijlocirea unui senator român, a dorit declararea zilei de 28 iunie drept ”Ziua Ziaristului Român”.

                                                                                          Ion BĂDOI

                                                         Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

 

 

 

                                              EXPUNERE DE MOTIVE

 

                             Pentru proclamarea zilei de 28 IUNIE

                                    ”Ziua Ziaristului Român”

 28 iunie 1940

          Ziaristul român a fost, de-a lungul timpurilor, conștiința neamului său și s-a aflat în primele rânduri ale luptei pentru independență, libertate socială, redeșteptare și reîntregire națională.

          De-a lungul timpului, indiferent de regimul politic, ziaristul român a fost ținta celei mai feroce agresiuni psihice, dar și fizice, i-au fost instrumentate procese politice pentru că a îndrăznit să gândească și să scrie demascând prostia, fățărnicia, hoția, corupția, minciuna și trădarea de țară.

          Ziaristul român a fost și se află înrolat în marea Oaste a neamului românesc, Limba Română, ca oștean credincios în apărarea Bisericii, Istoriei și Neatârnării naționale.

          Ziaristul român a înțeles, din cele mai vechi și dramatice vremuri, că exercitându-și cu dragoste și credință profesia se va înălța în aceeași măsură în care se jertfește pe altarul Adevărului.

          Ziariștii români au fost condamnați de regimul comunist totalitarist la grei și nemeritați ani de temniță, alții la moarte, pentru delict de opinie și pentru hotărârea lor neclintită de a se pune în slujba onoarei și dreptății.

          Statul român are obligația morală și de onoare de a fi recunoscător acestor martiri ziariști prin instituirea Zilei Naționale a Ziaristului Român, ca semn de respect pentru lupta neîntreruptă în slujba adevărului și a neamului românesc, pentru întărârea statului de drept, al democrației și a valorilor general umane: adevăr, respect, toleranță, solidaritate și libertate.

          Ca urmare a solicitărilor   întemeiate veniote din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România , propun declararea zilei de 28 iunie ca ”Ziua Ziaristului Român”, această zi având o semnificație deosebită pentru ziariștii români, fiind ultima zi la ziarul ”Timpul” a jurnalistului Mihai Eminescu, chiar în ziua în care a publicat articolul despre libertatea presei și ziua când ni s-a furat o parte din Țară. Este ziua pe care nu trebuie să o uităm niciodată, este ziua când ziaristul român trebuie să simtă ajutorul cetățeanului român, al Statului Român.

15-Timpul-28-iunie-1883-Ultimul-Articol-Pentru-Libertatea-Presei-1

Articole Conexe

Ultimele Articole