12.7 C
Roșiorii de Vede
joi, aprilie 25, 2024

Înaltă apreciere ştiinţei româneşti

La USAMV Bucureşti

Înaltă apreciere ştiinţei româneşti

Academicianul Victor Arens , vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe ale Naturii din Federaţia Rusă şi Academicianul Yury Rakhmanin, director al Institutului de Ecologie Umană şi Igiena Mediului Înconjurator, din Academia de Ştiinte Medicale a Federaţiei Ruse au fost oaspeţii Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

acad-victor-arens-academia-rusa-va-avea-o-filiala-la-bucuresti

Duminică, 22 mai 2011, într-unul din modernele amfiteatre ale facultăţii, oaspeţii ruşi au fost întâmpinaţi de profesori, cercetători, studenţi şi oameni de ştiinţă din România cu real interes, cele două prelegeri ale distinşilor oameni de ştiinţă din  Federaţia rusă fiind deosebit de generoase şi interesante, de o deosebită actualitate. Astfel, academicianul Victor Arens, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe ale Naturii din Federaţia Rusă, a vorbit despre „”Reenergetica – cele mai recente rezultate ale cercetării ştiintifice în domeniu„, iar academicianul Yury Rakhmanin, director al Institutului de Ecologie Umană şi Igiena Mediului Înconjurator, din Academia de Ştiinte Medicale a Federaţiei Ruse, a vorbit cu pasiune, documentat şi cu mare aderenţă la public, despre „Probleme contemporane ale ecologiei umane”.

prof-univ-dr-ioan-alecu-vorbeste-despre-activitatea-oaspetilor1

Gazdă desăvârşită le-a fost Preşedintele Universităşii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Prof. univ. dr. Ioan Nicolae Alecu, care i-a salutat pe distinşii oaspeţi în numele tuturor celor prezenţi şi le-a mulţumit pentru prezenţa acestora în România.

” Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavostră la un eveniment aşa de important, s-a adresat Preşedintele Ioan Alecu celor prezenţi în amfiteatru, un eveniment la care sunt prezente personalităţi cunoscute în întreaga lume şi care au avut amabilitatea să prezinte două conferinţe în faţa noastră.  Înainte de a vă prezenta cele două mari şi distinse personalităţi, daţi-mi voie să-i salut prezenţa la conferinţele noastre a domnului Prof. univ.dr. ing. Nicolae Iliaş, specialist de marcă în domeniul ingineriei miniere, conducător de doctorat, membru titular al Academiei de

Ştiinţe Tehnice din România şi al mai multor Academii de Ştiinţe din Rusia şi Ucraina, reprezentantul ARACIS-ului( Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), un vechi prieten al universităţii noastre, un coleg excepţional care a fost alături de noi în toate împrejurările care au necesitat prezenţa domniei sale. De asemenea, este prezent domnul prof. univ. dr. Petru Armean, professor la UMF „Carol Davila”, conducător de şcoală doctorală, ministru secretar de stat, o anumită perioadă, membru în Consiliul de administraţie al Academiei, dar şi în alte demnităţi. Ne onorează prezenţa domniei sale în mijlocul nostru. Este prezent la conferinţele noastre d-l Prof. univ. dr. Teşeleanu George, consul onorific al României la Ancona, Italia. Domnia sa este născut în România, la Deva, locuieşte în Italia, predă economia la universitatea LUMSA – Taranto , Italia, membru activ în mai multe organizaţii ştiintifice internaţionale cum ar fi Academia Rusă de Ştiinţe Naturale, Academia de Ştiinţe Miniere a Ucrainei, Grupul de Geodinamică al Academiei de Ştiinte Tehnice din România, din 2008 membru al Comitetul Naţional  Român – World Energy Council.

asistenta-este-de-inalta-tinuta-profesionala

concentratie-maxima

Vă vorbeam la început despre două personalităţi deosebite care au avut amabilitatea să vină la universitatea noastră şi să ne vorbească despre două teme extreme de importante pentru lumea actual: reenergetica şi ecologia.

acad-victor-arens

Voi începe cu d-l Academician prof. dr. Victor Arens , vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe ale Naturii din Federaţia Rusă. Aplauzele dvs. nu fac decât să recunoască o activitate academică marcantă, dar, în acelaşi timp, un excelent practician, fiind specialistul numărul unu din Federaţia Rusă din domeniul geotehnologiei. Domnia sa a elaborat şi aplicat la uzinele de sulf Yarkovski, dar şi din alte uzine din Rusia, teoria de topire subterană a sulfului, o noutate absolută în acest domeniu. A elaborat şi pus în practică extracţia hidraulică din  sondă a minereurilor, a creat un curent ştiinţific nou în geotehnologie, în  cadrul căruia se realizează cercetările în domeniul metodelor fizico-chimice de extracţie a minereurilor din sonde, a elaborate un număr impresionant de materiale didactice, cursuri, tratate, monografii, pentru facultăţile de profil din Federaţia Rusă. Este o personalitate ştiinţifică recunoscută în mediile academic din foarte multe ţări ale lumii datorită participării active, cu lucrări foarte valoroase, la diferite  simpozioane şi conferinţe organizate în domeniile de specialitate pe care le abordează. Este important să reţinem că Academia Rusă de Ştiinţele Naturii, al cărui vicepreşedinte este domnul academician Victor Arens, are în structura sa şi o secţiune intitulată „Ştiinţele pământului”, deci ne regăsim foarte bine în această structură. Această academie are 100 de centre regionale şi tematice, reunite în opt blocuri, care activează pe direcţii bine definite. În cadrul acestei Academii, sunt membri ai Academiei ruse de ştiinţe, Academiei ruse de ştiinţe agricole şi Academiei ruse de ştiinţe medicale. Această Academie are colaborări strânse cu academii importante din Germania, Franţa, Danemarca etc. Categoric, este o prezentare succintă, se pot spune extreme de multe lucruri despre d-l academician Victor Arens, trebuie însă să nu uităm să marcăm faptul că domnia sa are calităţi pedagogice excepţionale, fiind formatorul a unui număr impresionant de cercetători şi cadre didactice.

acad-yuri-rakhmanin

Domnul academician Yury Rakhmanin este director al Institutului de Ecologie Umană şi Igiena Mediului Înconjurator, din Academia de Ştiinte Medicale a Federaţiei Ruse. Savant remarcabil, specialist recunoscut la nivel mondial în domeniul ecologiei şi igienei umane şi a mediului înconjurător. Datorită cercetărilor sale au fost posibile pentru prima dată  stabilirea criteriilor şi parametrilor de bază a utilizării fiziologice a apei potabile, au fost puse bazele igienei de desalinizare a apei de băut. Începând cu anul 1993, în Laboratorul de igienă a apei desalinizate, a apei potabile şi alimentării cu apă, condus de d-l academician, s-au efectuat  ample lucrări de cartografiere pe teritoriul Rusiei bazat pe calitatea apei potabile, fiind stabilite criteriile de determinare a zonelor de dezastru ecologic şi situaţii de urgenţă. Rezultatele activităţii ştiinţifice ale acad. Yury Rakhmanin sunt  reflectate în cele şapte descoperiri  ştiinţifice înregistrate, 25 de brevete şi invenţii, în peste 600 de publicaţii ştiinţifice, 180 de lucrări internaţional, 40 de documente de stat de reglementare şi metodologie, monografii, manual, cărţi. Ca expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a participat la cercetări în cadrul unor grupe internaţionale de lucru în vedere stabilirii liniilor directoare privind aspectele de sănătate şi desalinizare a apei. Este, în present, preşedintele Asociaţiei internaţionale „Apă. Medicină, Ecologie”, preşedinte al Federaţiei internaţionale de apă îmbuteliată şi preşedintele Asociaţiei naţionale a apei îmbuteliate din Federaţia Rusă. Are un talent desăvârşit ăn administraţia de conducere şi de cercetare, are spirit de iniţiativă, o mare capacitate de performanţă, dovedită în toate activităţile pe care le-a desfăşurat. Oaspeţii noştri sunt recunoscuţi ca pionieri în domeniile în care operează, fiind iniţiatori ai unor direcţii în domenii extrem de importante  pentru societatea omenească. Sperăm ca la finele întâlnirii naostre, care este destul de scurtă, e vorba doar de o zi şi jumătate, să reuşim să creionăm chiar un protocol de colaborare cu cele două instituţii, tocmai pentru a avea posibilitatea de a continua ceea ce am început acum. Dânşii vor fi mâine oaspeţii Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, cu care au o colaborare foarte bună, şi sperăm, ca într-o formulă mai largă, să putem să abordăm probleme extrem de importante. „

presedintele-ioan-alecu-acorda-diplome-de-excelenta

Academicianul Victor Arens, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe ale Naturii din Federaţia Rusă, a vorbit despre „”Reenergetica – cele mai recente rezultate ale cercetării ştiintifice în domeniu„. A prezentat Academia Rusă de Ştiinţe Naturale(ARSN) ca fiind o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 1991.

reenergetica-un-domeniu-fascinant

” În acea perioadă, a spus distinsul academician, cuvântul „om de ştiinţă” şi „pedagog” suna respectabil! Distrugerea ştiinţei şi învăţământului superior a forţat oamenii de ştiinţă să se unească. Astăzi, la cea de-a 20-a aniversare, în cadrul ARNS activează mai mult de 4000 de oameni de ştiinţă în 53 de secţii regionale din Rusia. Academia deţine filiale proprii în Statele Unite al Americii, Germania, China, Marea Britanie şi alte ţări.

Structural, cercetătorii sunt împărţiţi în şapte direcţii ştiinţifice: ştiinţe exacte( fizică, chimie, matematică, biologie), ştiinţe tehnologice, sociale şi geopolitice, economice şi de drept, dezvoltatea durabilă a societăţii, biomedicină şi ecologie, ştiinţe umaniste, educaţie şi creativitatea. În cadrul Academiei sunt publicate cărţi, revista „Buletinul Academiei Ruse de Ştiinţe Naturale”, ghiduri, sunt organizate conferinţe. Academia exercită controlul şi expertiza descoperirilor, a creat în Dubna( un oraş din apropierea Moscovei, are statut de naukograd, oraş al ştiinţei n.m.) Universitatea „Natura, Societatea, Omul”.

stiinta-vorbeste-o-singura-limba-limba-competentei

stiinta-romaneasca-este-reprezentata-de-oameni-tineri

Prof. univ. dr. Nicolae Iliaş a spus printre altele: „Daţi-mi voie să-mi exprim bucuria de a mă afla din nou în cadrul universităţii dvs.. Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti are o recunoaştere deosebită la nivel naţional şi internaţional şi acest lucru se datorează muncii depuse de dvs. toţi, profesori, cercetători, studenţi şi, nu în ultimul rând, de excelenţa sa, actualul preşedinte, domnul prof. univ. dr. Ioan Nicolae Alecu, unul din pilonii învăţământului superior românesc şi al cercetării ştiinţifice din România.

prof-univ-drioan-alecu-sau-stiinta-romaneasca-la-inalt-nivel

Vreau, cu această ocazie, să-mi permiteţi să mulţumesc distinşilor noştri oaspeţi pentru onoarea ce ni s-a acordat nouă, învăţământului românesc, ştiinţei româneşti, prin prezenţa domniilor lor aici, în mijlocul nostru. Sunt încântat să constat că s-a apreciat aportul meu la dezvoltarea relaţiilor ştiinţifice şi academice dintre România şi Federaţia Rusă. Suntem fericiţi că suntem recunoscuţi ca parteneri serioşi în cercetare de către distinşii noştri oaspeţi şi nu numai. Aş vrea să mai fac o mică precizare. Azi noapte, împreună cu dr. Deşeleanu George, am sosit de la o manifestare ştiinţifică ce s-a desfăşurat la Budapesta, şi de la şedinţa Centrului Internaţional de Informaţii Ştiinţifice şi Tehnice, acesta fiind un organism interguvernamental. Pentru un an de zile, din mai, anul acesta, până în luna mai, a anului viitor, am fost ales preşedintele Comitetului Reprezentanţilor Plenipotenţiali al ţărilor membre ai acestui organism interguvernamental. Este o nouă recunoaştere a ştiinţei româneşti! Vreau să vă mai spun doar atât: ştiinţă în Rusia s-a făcut şi se mai face!”

acad-yuri-rakmanin-va-daruiesc-din-cartile-mele

Academicianul Yury Rakhmanin, director al Institutului de Ecologie Umană şi Igiena Mediului Înconjurator, din Academia de Ştiinte Medicale a Federaţiei Ruse, a vorbit despre „Probleme contemporane ale ecologiei umane”.

problemele-actuale-ale-ecologiei-omului-22-mai-2011-bucuresti

” Ecologia, a spus vorbitorul, este ramura ştiinţei care studiază ralaţia(interacţiunea) organismelor şi a comunităţilor lor, incluzând omul, şi a mediului înconjurător(în relaţia cu alte organism şi comunităţi). Termenul a fost folosit pentru prima dată de către D. Thoreau( 1817-1862), definiţia , păstrată aproape integral, fiind dată pentru prima dată de R. Haeckel (1866) în lucrarea sa fundamental „Morfologia universal a organismelor”, în care ecologia a fost tratată  ca o sumă de cunoştinţe privind natura, pe baza studiului ralaţiilor dintre animale şi mediul organic şi anorganic, mai concret, ecologia a fost iniţial văzută ca o ştiinţă pur biologic, ce studiază relaţia florei şi faunei cu mediul înconjurător. Relaţia reprezintă cuvântul cheie, care implică prezenţa unui feedback între componentele obiectului acestei discipline – Ecosisteme.

asistenta-este-numai-ochi-si-urechi

Mai târziu, în anii douăzeci ai secolului XX, în cadrul acestor relaţii au fost incluse şi comunităţile umane( bioantropotsenozy) cu atributele lor sociale şi la propunerea lui P. Park şi E. Byurgessa a apărut ecologia socială sau ecologia umană. Omul a devenit rapid principalul obiect de cercetare ecologică. Astăzi, ecologia umană este de domeniul metodologic fundamental al ştiinţei, studiată la nivel de populaţie, legi biologice de bază şi mecanismele de interacţine între mediu şi om.

Pe un  val de popularitate universal a „ecologiei”, ca ştiinţă îndreptată către studierea stadiului şi protejarea mediului natural şi a biodiversităţii sale, ecologia omului, ca una din disciplinele medicale, a devenit cu adevărat domeniul de activitate ştiinţifică interdisciplinară”.

prof-univ-dr-ioan-nicolae-alecu-multumeste-distinsilor-oaspeti1

Prelegerile celor doi academicieni vor fi publicate în întregime într-un număr viitor al „Opiniei Teleormanului”, acum vom arăta doar că au fost urmărite cu deosebit interes, asistenţa aplaudând cu putere, dovadă că a fost captivată de informaţiile primite, dar şi de şarmul celor doi vorbitori.

se-acorda-medalii-aniversare-distinsilor-oaspeti

diploma-de-excelenta-si-medalie-aniversara-pentru-acad-rakhmanin

Desigur, nu încheiem fără a menţiona aprecierea pe care cei doi academicieni au dat-o ştiinţei româneşti prin diplomele şi medaliile academice acordate prof. univ. dr. Ioan Nicolae Alecu şi prof. univ. dr. Nicolae Iliaş. Diplome de excelenţă şi medalii aniversare a acordat oaspeţilor ruşi prof. univ. dr. Ioan Nicolae Alecu, gazda acestei înalte manifestări ştiinţifice. Este încă o dovadă că ştiinţa românescă este la un nivel înalt, deosebit de apreciată la nivel mondial.

Alexandru Ioan BĂDOI

stiinta-apropie-oamenii-le-lumineaza-chipurile

se-asculta-la-casca-si-se-noteaza-idei

P.S.1- Manifestările ştiinţifice continuă la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Astfel, între 2-3 iunie 2011, va avea loc „Simpozionul   internaţional organizat de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti, Facultatea de Management, Inginerie economică în agricultură şi Dezvoltare rurală  împreună cu Institutul de Economie Agrară  din Belgrad, Serbia, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Siseşti”, Secţia de Economie Agrară şi Institutul de Cercetări pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală, Bucureşti, România pe tema:

„PERSPECTIVE ALE  AGRICULTURII ŞI ZONELOR RURALE ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII DURABILE”

P.S.2- Mulţumim conducerii Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, d-lui prof. univ. dr. Ioan Nicolae Alecu, pentru posibilitatea oferită „Opiniei Teleormanului” de a fi partener media la un asemenea eveniment de înaltă ţinută ştiinţifică.

Articole Conexe

Ultimele Articole