13.6 C
Roșiorii de Vede
duminică, mai 19, 2024

Despre pensiile militare

SCRISOARE DESCHISĂ

 

 alexandru_mocanu3

Domnilor,

  • Col.(r) Viorel CIOBANU, preşedintele Filialei Teleorman a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „General David Praporgescu” din M.Ap.N.;
  • Col.(r) Ion STANCIU, preşedintele Filialei Teleorman a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din M.A.I.;
  • Col.(r) Florian CUCU, preşedintele Filialei Teleorman a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din S.R.I.;

 

 

Stimaţi domni,

     Mulţumindu-vă pentru memoriul pe care mi l-aţi transmis privind Proiectul Legii sistemului unitar de pensii publice aflat în dezbaterea Senatului ca primă cameră sesizată şi luând act de toate materialele pe care le-aţi ataşat în susţinerea punctului dumneavoastră de vedere, cu permisiunea domniilor voastre fac următoarele precizări:

 

– Gândit ca măsură de reformă care să readucă pe baze realiste şi sustenabile sistemul de pensii de stat, acest proiect de lege a dat naştere unei serii de mituri, vehiculate mai ales de către politicieni şi sindicalişti interesaţi, dar şi de către diverşi comentatori şi formatori de opinie. Fiind vorba de pensii, deci de voturile a aproape 6 milioane de romani şi ale familiilor lor, miturile lansate de către unii politicieni în jurul viitoarei legi a pensiilor frizează de multe ori populismul şi demagogia.

– După ştiinţa mea, cca. 160.000 de foste cadre din ministerele de interne şi apărare (inclusiv servicii speciale) beneficiază de pensii care sunt, în medie, de 2.200-2.500 de lei lunar. Anul trecut, pentru plata acestor pensii s-a  alocat de la bugetul de stat suma 3,8 miliarde de lei.

– Referindu-mă doar la MApN, în anul 2009 peste 72% din pensiile militare s-au situat sub plafonul de 2.000 de lei lunar. Astfel, 13.143 de pensii, adică 16% din totalul pensiilor militare, se situează  între 39 si 1.000 de lei pe lună! Peste jumătate dintre foştii militari (55,85%), adică 45.671 de persoane au o pensie cuprinsă între 1.001 şi 2.000 de lei. 15.881 de pensionari militari primesc o pensie cuprinsă între 2.001-3.000 de lei, iar 6.111 de foşti militari primesc lunar o pensie între 3.001 şi 4.000 de lei. Puţin peste 1% dintre foştii militari au o pensie de peste 4.000 de lei, 765 se încadrează în cuantumul 4.001-5.000 de lei, iar 201 primesc o pensie de peste 5.000 de lei.

– Ştiu că Ministerul muncii, prin programul informatic asigurat de Casa Naţională de Pensii, a  efectuat simulări diverse pentru determinarea cuantumului pensiilor militare in cazul aplicării metodei de calcul conform proiectului de lege aflat în dezbaterea Parlamentului. Simulările au reliefat faptul că, prin recalculare, aproximativ 6500 de pensii MApN(cele de la cca. 3.000 de lei în sus; acest prag nu există ca atare în proiectul de lege, el fiind rezultatul constatărilor făcute în urma simulărilor) vor suferii diminuări, cuantumul acestora variind de la câţiva lei până la câteva sute de lei.

      Deosebit de acestea trebuie făcută diferenţa clară între caracterul special al pensiilor militare şi, de exemplu, caracterul special al pensiilor parlamentarilor, magistraţiilor, ale personalului Curţii de Conturi sau ale personalului diplomatic. Sunt situaţii absolut diferite dar, din păcate, în discursul public, persoane interesate în boicotarea proiectului de lege, în mod intenţionat le tratează „la grămadă” spre a spori emoţia publică. Acesta este motivul pentru care am ales să vă răspund printr-o scrisoare deschisă, astfel încât opinia publică să înţeleagă şi, din punct de vedere al pensiilor, să nu bage în aceeaşi oală şi militarii şi parlamentarii pentru că, în opinia mea, la cei din urmă nu se justifică sub nicio formă un sistem special de pensii!

 

      În încheiere doresc să vă asigur şi cu acest prilej de buna mea credinţă şi că în calitate de membru al Comisiei de muncă şi protecţie socială a Senatului României, tratez cu toată atenţia dezbaterea acestui proiect de lege şi voi uza de toate prerogativele funcţiei astfel ca legea rezultată să fie una corectă şi echitabilă faţă de toţi beneficiarii ei.

      Cu deosebită stimă,     

 

 

                                                     Alexandru MOCANU

 

                                                     Senator PDL de Teleorman

 

13.04.2010

Articole Conexe

Ultimele Articole