20.2 C
Roșiorii de Vede
duminică, mai 5, 2024

„AM LUAT HOTĂRÂREA SĂ-L CHEM ÎN INSTANŢĂ PE EMIL BOC”

Ecourile Hotărârii Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga nu s-au stins

 

Fostul prim – ministru Călin Popescu Tăriceanu declară:

 

         „AM LUAT HOTĂRÂREA SĂ-L CHEM ÎN INSTANŢĂ PE EMIL BOC”

 

 dsc_02391

 

  • – Domnule Călin Popescu Tăriceanu, opinia publică din România a salutat, într-o primă fază, Hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga în cazul „Delimitarea maritimă în Marea Neagră”. După momentele de euforie, în care Hotărârea părea în favoarea României, unii analişti, dar şi oameni politici, consideră că Ucraina a ieşit în câştig, cele mai multe resurse energetice s-ar găsi în partea rămasă vecinei noastre.

       Care este opinia dvs.?

  • În momentul de faţă, nu există date certe cu privire la potenţialele , subliniez, la potenţialele rezerve. Au fost întreprinse numai explorări prealabile care, în momentul actual, nu sunt certificate şi există , în acelaşi timp, opinia foarte multor specialişti în domeniul resurselor fosile, mă refer la petrol şi gaze, care indică faptul că aceste rezerve sunt, dar nu în cantităţi atât de mari încât să facă economică exploatarea lor în momentul de faţă.dsc_0265
  • – Prin Hotărârea de Guvern 1446 din 12 noiembrie 2008, fostul guvern, condus de Domnia Voastră, a modificat, se spune, printr-o anexă secretă(!!!), contractul privind perimetrele 13 (Pelican) şi 15 (Midia), adică tocmai acele perimetre unde, în Hotărârile de Guvern anterioare, apare firma Rompetrol. Această secretizare, dacă este vorba de o secretizare, dată la final de mandat, a provocat anumite suspiciuni. Vă rog, domnule Călin Popescu Tăriceanu, să ne spuneţi opinia dvs., să ne spuneţi adevărul.
  • Vreau să vă spun că în legătură cu această Hotărâre de Guvern, nu apare în nici un fel, nu are nicio legătură, de nici un fel, cu firma Rompetrol. Firma Rompetrol, atunci când era de stat, a fost titularul iniţial al licenţei, care, ulterior, a fost preluat , locul Rompetrolului, de Agenţia Naţională de Resurse Minerale, ca reprezentant al statului. Hotărârea la care vă referiţi , şi care are o anexă care nu este publică, dar care poate fi făcută, şi ar fi foarte bine să fie făcută publică, nu acordă nimic faţă de ceea ce legea obligă, nu că prevede, obligă. Şi anume, modificarea contractului iniţial de partajare a producţiei într-un contract de concesionare, conform legii votate în Parlament, în anul 2002, şi care a modificat toate contractele de exploatare a resurselor naturale în contracte de concesiune bazate pe redevenţe. Doresc să vă spun că acest lucru se aplică nu numai perimetrelor la care aţi făcut referire(13 (Pelican) şi 15 (Midia n. red.), ci şi celorlalte perimetre din zona Mării Negre care sunt exploatate în prezent de Petrom şi, sau care sunt concesionate pentru lucrări de explorare, exploatare unor firme precum Exxon sau Mobil Oil. Deci, nu vreau să se lase cumva impresia că guvernul le-ar fi dat acestei firme vreun favor, este numai obligaţia guvernului de a pune în aplicare prevederile legii. Dar, în final, trebuie să reţineţi un lucru: toată această dispută este, de fapt, o încercare a actualului guvern de a deturna atenţia opiniei publice de la ceea ce reprezintă problemele serioase, profunde, şi a încerca să creeze o bombă de presă care să le permită să-şi ascundă propria incapacitate şi incompetenţă. Din acest motiv, pentru că nu vreau ca, sub nicio formă, să planeze asupra mea sau asupra guvernului pe care l-am condus cea mai vagă umbră de îndoială, am luat hotărârea să-i chem în instanţă pe domnul prim – ministru Emil Boc şi pe domnul deputat Iulian Iancu, care au făcut aceste afirmaţii tendenţioase, afirmaţii mincinoase, calomnioase, şi cred că amândoi, în calitatea pe care o au, unul de prim – ministru şi altul de parlamentar, au obligaţia controlului afirmaţiilor, a responsabilităţii afirmaţiilor pe care le fac. Funcţiile pe care le au, şi care le dau o anumită imunitate, nu trebuie să-i facă să vorbească în mod defăimător despre ceilalţi cetăţeni, despre opoziţie. Trebuie, mai degrabă, să-i oblige la mai multă responsabilitate şi, aceasta, o va face, evident, justiţia, dacă ei nu pot să înţeleagă această atitudine……………….

………………………………………………………………………………………..

Aici, stimaţi cititori, s-a întrerupt dialogul nostru cu fostul prim – ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu. Nu pentru că Domnia Sa n-ar mai fi dorit să continue, nu pentru că nu i s-ar fi părut dialogul interesant. Dimpotrivă, a dorit să limpezească anumite suspiciuni cu privire la tema discuţiei, totul a fost on the record  şi chiar s-a arătat încântat de tema propusă spre clarificare. Numai că o parte dintre organizatorii acestei întâlniri de la Alexandria, întâlnire binevenită, de altfel, în frunte cu „vicile” Ilie Bălan, au hotărât intempestiv şi de-a dreptul vulgar că este timpul să se permită altor structuri media de a dialoga cu fostul premier. Aceasta s-a întâmplat în situaţia în care întâlnirea a început cu peste o oră întârziere, organizatorii ascunzându-şi defecţiunea în spatele unor zâmbete care ar fi putut fi interpretate de la „ştiţi, ne pare rău, dar asta este” la „ voi sunteţi băieţi înţelegători, n-o să vă supăraţi tocmai din atât”. Deşi , până la sosirea fostului prim – ministru, se propusese şi o plecare in corpore, ziariştii n-au rezistat tentaţiei de a dialoga cu oaspeţii liberali( au mai participat Teodor Meleşcanu şi Mihai Voicu, vicepreşedinţi ai PNL, Marin Almăjanu, deputat de Teleorman şi preşedintele organizaţiei judeţene PNL, alţi doi parlamentari teleormăneni, dar fără să participe la discuţii), mai ales că prezenţa acestora în Teleorman, pe timpul când se aflau la guvernare, s-a oprit la cifra 2.

dsc_0280Călin Popescu Tăriceanu, şcolit în alte sfere culturale, a înţeles penibilul situaţiei, şi-a cerut scuze şi a promis un răspuns mai amplu, inclusiv la întrebările nerostite.

Îi mulţumim cu anticipaţie şi mai consemnăm doar două din întrebările pe care doream să i le adresăm.

„1.- Contractul de prospectare – concesionare, semnat cu compania Sterling Resources, a provocat o adevărată isterie, atât politică, cât şi media. Se pare că, după unele declaraţii ale domnului Dinu Patriciu, specialiştii companiei Sterling s-au înşelat când au semnat acel contract.

Care este opinia dvs.?

2. – În acest contract, la capitolul „Impact social pozitiv”, se precizează că „ în operaţiunile petroliere care urmează să fie realizate în perimetrele 13(Pelican) şi 15(Midia) vor fi folosite, cu precădere, firme prestatoare de servicii din România.

Ştiţi către cine se îndreaptă gândurile celor care contestă acest contract?”

                                                A consemnat doar jumătatea dorinţei de dialog

                                                                     Ion BĂDOI

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole