În Dobroteşti,
Nu există domeniu de activitate în care să nu fie implicată administraţia locală
- – Domnule Cristea Domnu, sunteţi la cel de-al 3-lea mandat în funcţia de primar al comunei Dobroteşti. Experienţa dvs. în această funcţie de demnitate publică se concretizează în arhitectura modernă a acestei mari comune teleormănene. Vorbiţi-ne, domnule primar, despre cele mai importante proiecte pe care le-aţi realizat în ultimii ani.
- – Principala mea preocupare a fost atragerea de fonduri, mai ales atragerea de fonduri nerambursabile. Menţionez Hotărârea de Guvern 577, prin care am atras fonduri prin care am modernizat drumul comunal care face legătura între satul Merişani şi satul Însurăţei al comunei Dideşti. Am continuat cu atragerea de fonduri prin programul SAPARD, reuşind să modernizăm DC-ul 48, care face legătura între Dobroteşti şi satul Tecuci, comuna Balaci. Primele fonduri au fost cele din care am investit la Merişani, de circa 5 miliarde, apoi au fost cele din programul SAPARD, de peste 24 miliarde. Am continuat acţiunea de alimentare cu apă a satului Dobroteşti din fonduri atrase în sumă de aproape 40 de miliarde. Am folosit şi banii din surse proprii pentru asfaltarea ultimul drum din Dobroteşti, cel care duce spre cimitirul localităţii. Am derulat un alt proiect, Străzi principale, chiar aşa se numeşte, prin care am reuşit să asfaltez străzi principale din Dobroteşti, în lungime de 4 Km, dar şi îmbrăcăminte bituminoasă pentru străzile satului Merişani în lungime de 2 Km, tot prin program atras, prin Hotărârea de Guvern 577 din 1997, lucrare care se ridică la peste 67 miliarde. Îmbrăcămintea bituminoasă pentru satul Merişani este încheiată , iar pentru Dobroteşti vom proceda la turnarea celui de-al doilea strat de asfalt, plus drumurile laterale, adiacente străzilor asfaltate. Am reuşit, ca prin Hotărârea de Guvern 904, prin Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, să atragem fonduri pentru alimentarea cu apă a satului Merişani, lucrare care se cifrează la circa 40 de miliarde lei, contractată cu firma Mega Electrica Bucureşti, lucrare începută în decembrie 2008 şi finalizată anul acesta, dar convenţia cu Ministerul Mediului este în curs de rezolvare. Vreau să vă spun că ne-a preocupat şi ne va preocupa şi în continuare, în actualul mandat, atragerea de fonduri. Am concretizat un proiect care vizează „Modernizare bază sportivă în comuna Dobroteşti”, este eligibil, valoarea proiectului se ridică la 7,7 miliarde lei, contribuţie proprie de 2,7 miliarde, adică 40% sunt din banii noştri.
- – Vorbeaţi, domnule primar , despre alimentarea cu apă potabilă a comunei Dobroteşti. Am dori să detaliaţi.
- – În 2004, am reuşit să finalizăm lucrarea de alimentare cu apă în Dobroteşti. Am construit 3 puţuri, la o adâncime de peste 140 metri, gospodăria apei, 73 cişmele stradale, dar după 2006, după perioada de garanţie a lucrării, s-au branşat circa 1000 de gospodării. Calitatea apei este foarte bună şi este apreciată nu numai de cetăţenii comunei, ci chiar de medicii care fac periodic analiza ei. Începutul a fost cu o anumită reticenţă din partea locuitorilor comunei, mai ales pentru faptul că, în Dobroteşti, nu exista gospodărie în care să nu existe cel puţin două puţuri americane, cum le spunem noi. După ce s-au convins de calitatea apei, după cum spuneam mai înainte, foarte mulţi dogeni, aşa cum ni se mai spune nouă, au dorit să se conecteze la acest sistem modern. Vă spun doar că în Dobroteşti sunt circa 300 de locuinţe P+1 şi încă atâtea case întinse pe orizontală, cu tot confortul unei locuinţe moderne. Sunt convins că până la sfârşitul anilor 2009- 2010, aproape toate locuinţele din Dobroteşti vor fi branşate la sistemul de alimentare cu apă potabilă . Acelaşi lucru se va întâmpla şi în satul Merişani, deşi aici era o mai mare reticenţă, mai ales pentru faptul că locuitorii satului nu credeau că-şi vor permite, din punct de vedere financiar, să suporte această branşare la sistemul de alimentare cu apă. Cum i-am convins? De fapt, s-au convins singuri! După ce au văzut experienţa din Dobroteşti, nu au mai fost probleme în a-i convinge, deşi, repet, în 2004, când le-am vorbit pentru prima dată despre această posibilitate, bătrânii satului s-au împotrivit. S-au convins că numai având o apă de foarte bună calitate, cu staţie de clorinare, cu extragerea ei de la mare adâncime, le va fi şi lor bine.
- – Ce ne puteţi spune despre canalizare, domnule primar?
- – Pot să vă spun că, în decembrie 2008, am depus un proiect integrat prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, la Direcţia Agricolă, şi a trecut cu brio, pot spune, prima treaptă. Acum, proiectul se află la experţii din Târgovişte, urmând ca după data de 4 martie 2009 să se producă vizita în teren a specialiştilor pentru a se stabili numărul de puncte şi gradul de eligibilitate. Numai proiectul pentru canalizarea satului Dobroteşti se cifrează la suma de 10 milioane euro, dar noi mizăm pe atragerea proiectului integrat , care presupune 2 milioane euro pentru canalizarea satului Dobroteşti , în lungime de 14 Km şi modernizare de drumuri, fiindcă un proiect integrat trebuie să aibă cel puţin 2 componente, şi noi am mizat pe componenta „canalizare Dobroteşti” şi „modernizare drumuri comunale”, nu uitaţi, drumuri comunale, nu de altă clasificare. Este vorba de 2 milioane euro pentru canalizare şi 500 mii euro pentru modernizarea a 1,3 Km de uliţe ale satului. Urmează , ca în perioada imediat următoare accesării acestui proiect, să extindem lucrarea şi să cuprindem cifra anterioară pentru studiul de fezabilitate care se ridică la cei 10 milioane de euro.
- – Vorbeaţi despre o bază sportivă…
- – Da. Baza sportivă va fi amplasată în partea de nord a drumului judeţean 701 care face legătura Dobroteştiului cu satul Zâmbreasca. Este de tip A, aceasta presupune că va avea teren de fotbal, tribune, duşuri, cabine, teren de atletism etc.
Va fi o bază sportivă modernă, dar nu va fi doar atât. Dorim să facem o bază sportivă, tot de tip A, şi în satul Merişani. Terenul existent, din partea de vest a primăriei, îl vom moderniza, îl vom împrejmui şi vom crea o bază sportivă de tip B, care presupune terenuri de lungimi medii, teren de handbal, baschet, volei, tenis de câmp, chiar şi tenis în nocturnă, pentru că noi, în Dobroteşti, mai beneficiem de un parc, prin atragerea de fonduri, prin Fondul de Mediu, în sumă de 5 miliarde lei, cu o contribuţie proprie de 15%, ceea ce va deveni Parcul comunal Dobroteşti.
Foarte mulţi dogeni lucrează în străinătate, dar vin des acasă şi investesc, ceea ce câştigă, în localitatea natală. De aceea, administraţia locală a dorit să fie la înălţimea aşteptărilor lor şi a investit în confortul lor, dar pentru ceilalţi locuitori. Era mai mult decât necesar să la asigurăm un ambient plăcut, aşa cum am dorit, de exemplu, să asigurăm şi un învăţământ modern, necesar instruirii copiilor la cel mai înalt nivel. Şcolile din comuna Dobroteşti sunt modernizate, sunt reabilitate. Am reuşit să atragem fonduri de la banca Mondială, prin Inspectoratele şcolare, de circa 3 miliarde lei. Am modernizat toate şcolile, inclusiv pe cea din Bobocari, prin reabilitarea interiorului, exteriorului, dotarea cu mobilier nou a fiecărei clase, realizarea de cabinete informatice cu peste 50 de calculatoare, cabinet de chimie, biologie etc. Şcolile noastre sunt la nivelul celor din mediul urban. Sunt multe de spus, dar, în încheiere, doresc să vă spun doar atât: nu există domeniu de activitate în Dobroteşti în care să nu-şi facă simţită prezenţa administraţia locală!
Privind în jurul tău, nu poţi să spui decât atât:
Primarul Cristea Domnu are dreptate!
Au consemnat
Ion Sălceanu
Elena Georgescu