ALEXANDRU TOMESCU – TURNEUL STRADIVARIUS
Pe 28 mai, de la ora 19:00, turneul Stradivarius poposește la Craiova, la Filarmonica ”Oltenia”, urmând să își continue periplul la Brașov, Baia Mare și în Franța, la Paris și Quimper. În acest an, Turneul Internațional Stradivarius –“ENESCU EXPERIENCE”este dedicat unei cauze de interes public – RESTAURAREA Casei Enescu de la Mihăileni-Botoșani și transformarea sa într-un centru cultural și muzical internațional.
Violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, artistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, prezintă publicului român cea de-a VIII-a ediţie a Turneului Naţional Stradivarius. Alexandru Tomescu a concertat şi în săli celebre ca: Théâtre des Champs Elysées (Paris), Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Concertgebouw (Amsterdam) etc. Alături de Alexandru Tomescu se va afla, ca şi în turneul precedent, pianistul rus Eduard Kunz, inclus de BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine.
În program:
G. Enescu Sonata pentru pian și vioară, op. 2, nr. 1 în re major, Sonata pentru pian și vioară, op. 6 în fa minor, Sonata pentru pian și vioară ~În caracter popular românesc~, op. 25.
Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică. Proiectul „Paganini – înger sau demon”, care a marcat un hotar în cariera lui, a fost momentul în care violonistul şi-a regândit identitatea şi care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câţiva ani, acela spre schimbarea percepţiei existente în România asupra muzicii clasice.
Într-adevăr, de când a revenit în ţară, după studii în Elveţia cu Tibor Varga şi Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa
de a o explora. A câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii:
Concursul „Paganini” sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, la Concursul Internaţional „George Enescu”, însă Alexandru a decis să se reîntoarcă în România și să contureze divers peisajul manifestărilor artistice autohtone.
Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este
considerată a fi unul din cele mai bine conservate viori Stradivarius.
După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.
Eduard Kunz s-a născut în oraşul Omsk din Siberia, a studiat pianul la Şcoala Specială Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi mai apoi la celebrul Conservator National de Muzica „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova. A obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. În decursul carierei sale, Kunz a obţinut nu mai puţin de 13 Premii I la importante competiții internaționale.
Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, în 2007. Eduard Kunz a fost inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti ai viitorului.
În 2014, Alexandru Tomescu l-a invitat ca partener de scenă în Turneul Stradivarius – In the mood for Prokofiev, turneu în care au interpretat împreună o selecţie a celor mai apreciate lucrări pentru vioară şi pian ale compozitorului rus: Cinci melodii pentru vioară şi pian şi cele două
Sonate pentru vioară şi pian.
Virtuozitatea celor doi și magnetismul muzicii lui Prokofiev au transformat concertele Turneului Stradivarius 2014 într-o experienţă inedită pentru public, pe care cei doi artişti şi-au propus sa o continue şi în 2015.
Ramona Bădescu