13.2 C
Roșiorii de Vede
vineri, aprilie 26, 2024

VERGELUL

          VERGELUL

           De ani buni, Clubul Maramureșenilor din dreapta Tisei organizează o seară a moroșenilor, prilej de a se întâlni și de a-și întâlni prietenii.

           Anul acesta, seara este pusă sub semnul Vergelului, o datină străveche în Maramureșul istoric, așa cum este atestată, de altfel, în toate provinciile locuite de români. S-au gândit să reînvie vechiul obicei și vor să urmeze întocmai pașii sărbătorii: feciorii porneau petrecerea, alegeau gazda, tocmeau ” heghedușii” ( lăutarii ) , iar fetele ( „socăcițele” ) pregăteau bucatele cu care încărcau mesele. De când veacul, Vergelul urmărea ca ” oamenii să facă cunoștință mai de aproape unii cu alții și ca feciorii să pețească fetele cele mari „. Starostele Vergelului dădea drumul petrecerii: ” Să tacă casa / Să asculte masa ! / Cine-a vorbi d’amu ‘nainte / I-om astupa gura cu plăcinte „.

          Cândva acest vergel a avut un caracter general. Azi a rămas petrecerea, dar cândva practica aceasta a avut un caracter magic, oracular”, arată etnologul Aurel Bodiu.

          „La vergel se duceau tinerii și acolo își ghiceau ursita, își întâlneau iubita. Termenul vine de la vergea, de la nuiaua magică, prezentă şi în basme, povestiri. Cu vergeaua asta se adunau la o casă tinerii, perechi de obicei, dar și bătrâni; se aducea mâncare, băutură şi începea petrecerea. Se punea apă într-un ciubăr şi se aruncau obiecte personalizându-l pe fiecare: cercei, nasture, inele de obicei. Obiectele se aruncau în ciubăr, se punea un lepedeu (cearşaf, n.red.). Omul care făcea oficiile se numea goaga … el învârtea obiectele în oală, cei prezenţi cântau”, povesteşte Bodiu.

          Goaga băga mâna şi scotea obiectele din oală, rezultând perechile sortite să joace şi să petreacă în seara aceea. De multe ori se ajungea ca perechea respectivă să se şi căsătorească. Adeseori goaga era prevenit şi ştia cum să scoată obiectele din apă încât să rezulte cuplurile dorite.

„Acest obicei (vergelul, n.red.) a dăinuit până târziu, inclusiv în timpul colectivizării. A fost răspândit în mai multe zone din Transilvania, dar a fost atestat pe Valea Crișului, în anii 70-80″, a mai menționat etnologul.

Noul Vergel  „se ține” vineri 20 februarie 2015, ora 18:00, găzduit de „ Asociatia 21 decembrie 1989 „ la cafeneaua „INSPAYER BATIȘTEI”, str. Batiștei, nr. 24 A.

Articole Conexe

Ultimele Articole