6.6 C
Roșiorii de Vede
vineri, aprilie 26, 2024

„Vom avea apă curentă şi canalizare în comună,

Primarul comunei Rădoieşti, Ion Cioacă,  este încrezător:

 

             „Vom avea apă curentă şi canalizare în comună,

                 dar şi Cămin cultural modern şi funcţional!”

 

        

 primarul-comunei-radoiesti-ion-cioaca

Marea rivalitate dintre două echipe de fotbal, aparţinând aceleaşi comune, este cunoscută nu numai în rândul microbiştilor. S-a dus vestea de încrâncenarea cu care se luptau pe verdele gazon Rio Samba şi Steaua, ambele din comuna Rădoieşti. Imediat după ce a câştigat lupta pentru fotoliul de primar al localităţii, Ion Cioacă a chemat cele două echipe la o consfătuire deschisă, sportivă, şi le-a prezentat dificultăţile susţinerii a două echipe, dar şi avantajele unirii de forţe pentru construirea unei formaţii performante. Da, se poate spune că şi în Rădoieşti fotbalul este sportul rege, care atrage multe energii, dar mai sunt şi altele preocupările gospodarilor de aici.

Iată ce ne-a declarat primul gospodar al comunei, primarul Ion Cioacă, în legătură cu preocupările administraţiei locale pentru modernizarea localităţii, pentru asigurarea unui climat propice vieţii de zi cu zi a locuitorilor.

  • noul-parc-oaza-de-odihna-pentru-radoiesteni– „ Comuna Rădoieşi, comună pe care o administrez în calitate de primar din luna iunie 2008, are o populaţie de 2356 de locuitori şi are o suprafaţă de 3917 hectare. În registrul agricol are 1174 de gospodării, repartizate în cele trei sate din care este compusă comuna Rădoieşti: Rădoieşti Deal, Rădoieşti Vale şi Cetatea. Avem un islaz comunal în suprafaţă de 471 de hectare pe care l-am închiriat la cele două asociaţii de crescători de animale. Avem un număr însemnat de animale, aproximativ 600 de bovine şi peste 700 de ovine şi caprine. De altfel, aceasta este şi ocupaţia de bază a locuitorilor comunei, creşterea animaleleo, pe lângă cea de cultivarea pământului, puţini rădoieşteni mai fac naveta la Bucureşti sau în oraşele din apropiere, aşa cum se întâmpla în urmă cu 15-20 de ani. Sunt trei biserici în Rădoişti, „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir”, în satul Cetatea, „Sfântul Andrei”, în Rădoieşti Vale, biserică nouă, ridicată prin efortul locuitorilor din comună, şi biserica „Sfânta Treime” din Rădoieşti Deal, care este declarată monument istoric şi care datează din anul 1817.

scoala-i-viii-din-radoiesti-dealAvem trei şcoli, două clasele I-VIII şi cu grădiniţe fiecare şi una cu clasele I-IV, cu grădiniţă , în satul Cetatea. Avem, de asemenea, un dispensar uman, un dispensar veterinar, am înfiinţat o farmacie, anul acesta, mai mult decât necesară oamenilor din comună, care nu se mai duc  cale de zeci de kilometri, după medicamentele necesare. Avem servicii de poştă şi telecomunicaţii, societăţi agricole în număr de două, una în Cetatea şi alta în Rădoieşti Vale. Avem şi 11 centre comerciale.

  • Domnule Ion Cioacă, aţi ocupat şi funcţia de viceprimar al comunei. Din luna iunie 2008, sunteţi primarul şi primul gospodar al comunei. Spuneţi-ne, în câteva cuvinte, motivele pentru care aţi hotărât să candidaţi la această funcţie. Nu era mai comod pentru dvs. să rămâneţi într-o funcţie mai uşoară?
  • – Sigur, poate era mai simplu să fiu în linia a doua, dar trebuia să încercăm şi noi, aici, în Rădoieşti, să dăm o nouă faţă comunei. Iată, din iunie, anul trecut, de când am câştigat funcţia de primar, dar şi încrederea locuitorilor,s-au reabilitat cele trei şcoli, realizându-se mai multe proiecte pentru fiecare şcoală în parte. Când am venit primar, la şcoala din Cetatea, cu clasele I-VIII, unde învaţă 46 de elevi şi 21 de copii frecventează grădiniţa, nu era apă curentă, nu era nici măcar o fântână, iar copiii veneau cu sticluţele cu apă de acasă. Am făcut fântâni, am adus apă, prin hidrofoare, în şcoală, am modernizat toaletele, am asigurat toate condiţiile pentru ca elevii să-şi întreţină igiena personală în condiţii decente. Am înlocuit vechile ferestre de la şcoală cu tâmplărie PVC cu geamuri termopan, care oferă protecţie termică şi fonică net superioare tâmplăriei clasice din lemn, mai ales că era şi degradată. Am introdus şi centrală termică cu combustibil solid, pe lemne, foarte eficientă, cu opt calorifere, fiecare sală de clasă având acum căldura necesară, pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului de învăţământ.
  • noua-biserica-din-radoiesti-valeDe unde aţi reuşit să faceţi rost de fonduri, domnule primar?
  • – Am sesizat forurile competente că nu putem obţine autorizaţie sanitară, iar Prefectura, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar judeţean au venit în sprijinul nostru. Numai la şcoala din Cetatea s-au investit circa 1, 2 miliarde lei, dar am contribuit şi noi, cu bani din fondurile locale. În Rădoieşti Vale, s-a reabilitat şcoala prin zugrăveli exterioare şi schimbarea acoperişului vechi, care era din plăci de azbest, cu unul din tablă. La şcoala din Rădoieşti Deal s-au efectuat lucrări de igienizare, zugrăveli în interior şi în exterior, s-au schimbat toate uşile şi ferestrele vechi şi uzate. S-au împrejmuit şcolile din Cetatea şi din Rădoieşti Vale, s-au amenajat şi spaţiile verzi din locaţiile respective. S-au plantat pomi, s-au sădit flori şi, nu trebuie uitat să amintim, am amenajat spaţii de joacă pentru copiii şi elevii de la şcoli şi grădiniţe, dotate cu tot ce este necesar petrecerii timpului liber cu plăcere şi voie bună.

   dispensar-si-farmacie-moderne Trebuie să vă vorbesc şi despre reabilitarea Dispensarului uman, operaţiune prin care am montat geamuri termopan, l-am zugrăvit şi care este la dispoziţia locuitorilor din comună. În incinta Dispensarului, tot pentru binele locuitorilor comunei, am înfiinţat o farmacie, aşa cum vă spuneam mai devreme. Avem medic permanent, sunt asistente medicale, iar la farmacie avem farmacistă din Roşiorii de Vede, cu program zilnic. Am înfiinţat două parcuri, unul în satul Cetatea, iar altul, în Rădoieşti Vale, cu tot ce este necesar pentru odihna şi recrearea locuitorilor. Am construit şi un pod peste pârâul Tinoasa. Înainte de construirea acestui pod, pentru trecerea pârâului oamenii procedau în felul următor: aduceau o uşă de acasă, trecea animalul peste uşă, iar la întoarcere îşi luau uşa acasă. Pare de domeniul basmului, dar aceasta era realitatea! Am achiziţionat şi un buldoexcavator nou, o remorcă şi un plug de zăpadă, toate la dispoziţia primăriei, mai ales că vechiul plug era din lemn, ca în epoca de piatră! Nu am uitat nici sfintele biserici din comuna noastră. Am alocat fonduri pentru reabilitarea lor. Pentru biserica din Rădoieşti Deal, fiind monument istoric, a trebuit să obţinem toate autorizaţiile necesare şi am zugrăvit-o pe afară, am schimbat acoperişul în totalitate. La biserica din Rădoieşti Vale s-a construit o clopotniţă nouă, fiind biserică nouă, nu avea, am montat centrală termică, gresie pe jos, aşa cum am făcut şi la cea din cetatea. Am împrejmuit cimitirul din Cetatea, astfel ne-am arătat respectul faţă de înaintaşii noştri care se odihnesc acolo. Am fluidizat rigolele de-a lungul drumului judeţean prin montarea de burlane la fiecare capăt de uliţă. Am înfiinţat serviciul de pază în comună pentru asigurarea liniştii şi ordinii în comună, ce vine în sprijinul celor trei agenţi de poliţie din comună. Nu i-am uitat nici pe crescătorii de animale din comună. Am forat două fântâni pentru adăparea animalelor, am dat cu îngrăşăminte chimice pe islazul comunal, iar până vom da drumul la păşunat, vom construi şi două jgheaburi la cele două fântâni. primarul-ion-cioaca-in-dialog-cu-cetateniiVreau să vă mai spun că am făcut, pe Măsura 322, „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale„, studiul de fezabilitate pentru aducţiunea de apă curentă şi canalizare, am făcut studiul de fezabilitate şi ridicarea topo pentru asfaltare drumuri comunale. Tot aici, la această Măsură 322, pentru a câştiga puncte, am făcut studiul de fezabilitate pentru reabilitarea şi modernizarea Căminului cultural. Deocamdată, sunt în stadiul de proiecte şi le vom depune în luna mai a acestui an. Aceste proiecte vor fi în valoare de circa 2, 4 milioane de euro.zambete-si-respect-pentru-invatatura

  • vom-avea-un-camin-cultural-modernCe şanse aveţi pentru a fi aprobate aceste proiecte?
  • – Specialiştii cu care am stat de vorbă ne-au încurajat, ne-au dat speranţe că ni se vor aproba, mai ales că este vorba de mai multe componente în cadrul aceluiaşi program. Până atunci, vreau să demarăm lucrările la Căminul cultural fiindcă l-am găsit într-o stare deplorabilă, jalnică. Vreau să revitalizăm biblioteca din comună, vreau să avem activităţi culturale care să adune locuitorii în jurul actului cultural.
  • Domnule primar, vă dorim succes în activitatea dvs.

 

                                                            Au consemnat

                                                              Elena Georgescu

                                                               Ion Sălceanu

Articole Conexe

Ultimele Articole