13.6 C
Roșiorii de Vede
luni, mai 20, 2024

Universitatea de vară, ediția a XIX-a

IZVORU MUREȘULUI, 14-18 septembrie 2022:

Universitatea de vară, ediția a XIX-a

                                                (II)

Boris Volosatîi: Insist ca în Rezoluția pe care o vom vota în final, să fie inclus obiectivul ca – la alegerile parlamentare ce se vor desfășura în România în anul 2024 – Basarabia să dispună de circumscripție electorală distinctă, cu număr de locuri proporțional cu acela al cetățenilor români de aici cu drept de vot. La fel trebuie procedat și în ceea ce privește TOATE țările în care trăiesc frați de-ai noștri, cu cetățenie română. Aceasta ține de NORMALITATE.

Anatol Popescu: Românii din sudul Ucrainei care doresc să depună dosare de asumare a identității și a cetățeniei românești sunt nevoiți să parcurgă o mie de kilometri, până la Cernăuți. În altă ordine de idei: o altă absurditate este aceea că, din anul 2011, așadar de peste un deceniu, NU mai există protocol de studii între România și Ucraina.

Ivo Gheorghiev, liderul Federației AVE a românilor din Timocul bulgăresc, președintele Sindicatului Medicilor din Bulgaria: O mare problemă o reprezintă primirea și înscrierea studenților din comunitățile noastre la universități din România. Este absolut incorect ca secretara rectorului să decidă, cu de la sine putere, fără nici un temei legal, cine să intre și cine nu, dintre copiii noștri. Am în vedere cazul concret care ni s-a petrecut la Universitatea din Craiova. Pe criterii clare și verificări extrem de exigente, noi, la Vidin, am selectat zece dosare, ale unor absolvenți de liceu, români, care aveau media generală 10. Ne-am trezit că secretara rectorului a respins șase dintre aceștia, dând cale liberă altor tineri, care nu știau o boabă românește, nu erau fii de români și NU urmăreau decât să-și facă studii universitare pe banii statului român.

Prof. univ. dr. Ion Pop Sabău, din Tg. Mureș, un autentic as în cunoașterea realității și a legislației privind proprietățile din Transilvania revendicate de cetățeni maghiari. Redutabilul avocat – care se bate precum Leul din Nemeea, de peste 30 de ani, în fel de fel de instanțe, pentru respectarea strictă a legii – a avut, de astă-dată, doar trei intervenții scurte, deoarece se grăbea la o reuniune internațională programată în Italia, la Milano.

Prima sa afirmație, referitoare la restituirea proprietăților din Transilvania, echivalentă cu un inimaginabil jaf național, a sunat așa: „Multe, foarte multe cretinisme se petrec la nivelul autorităților statului român. Pe indivizii care-și arogă dreptul la proprietăți în Ardeal, nici nu-i interesează să intre în posesia acestora. De fapt, habar nu au unde și cum arată acestea. Câtă vreme legea română prevede, la modul aberant, ca – în cazul ne-aplicării sentinței de restituire, statul român să plătească penalități de întârziere de 1.000 (o mie) de lei pe zi, ei încasează banii și…”.

A doua intervenție a prof. univ. dr. Ion Pop Sabău a adus clarificări în ceea ce privește dreptul de proprietate asupra edificiului fostei bănci românești „Luceafărul” din Serbia.

A treia a constituit atenționarea că, în 2023, se împlinesc 25 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Ucraina, lăsând a se înțelege că NU este deloc obligatoriu ca acesta să fie prelungit.

Considerăm oportună această sugestie, câtă vreme Tratatul cuprinde prevederi inacceptabile, semnate cu nonșalanță de un ministru român de Externe manipulat din exterior și de un președinte al țării noastre ai cărui părinți se refugiaseră de dincolo de Prut.

La vremea respectivă, am publicat – în cotidianul „Cuvântul Libertății” din Craiova – editorialul, minuțios argumentat, intitulat Pierdem numai Insula Șerpilor ?…, pe care l-am reluat într-unul din volumele Spiritul Olteniei. Pod peste himere. Holograme pentru Europa, volume distinse cu Marele Premiu al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în cadrul Galei găzduite de sala Societății Române de Radiodifuziune, în 20 decembrie 2000.

Moderatorul dezbaterilor, Eugen Popescu, a afirmat, fără pic de reținere, pornind de la aceste ilegalități și de la multe altele, că este vorba de TRĂDARE NAȚIONALĂ.

Dr. Ion Lăcătușu a reliefat diferența frapantă dintre modul cum se asigură finanțarea proiectelor românilor din Harghita și Covasna, față de finanțarea celor propuse de unguri, în aceleași două județe.

Cu voce bărbătească, deși vădit tensionată de trăirea unor realități și adevăruri istorice fundamentale, dar cât se poate de clară, distinsul inițiator al Universității de Vară de la Izvorul Mureșului, dr. Ion Lăcătușu a solicitat cu fermitate:

1. Instituirea unei Zile a Solidarității Românilor din Covasna și Harghita;

2. Organizarea unui schimb de experiență cu Slovacia, unde legea interzice să fie validați funcționari publici cu DUBLĂ cetățenie;

3. Finanțarea Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, pentru liderii comunităților românești, să NU mai cunoască sincope !

Cercetătorul de calibru occidental, demnitate civică și altitudine morală admirabile, Radu Baltasiu, a întrebat – aproape retoric, ca un ecou șoptit dintr-o neștiută galaxie: ”Serviciile, serviciile românești de Intelligence, oare de ce și pentru ce își mai iau salariile?”.

Zavisa Jurj, lider al românilor din Timocul sârbesc, s-a confesat în tonuri baritonale, cu accente de durere istorică neostoită: Mă simt mai român când sunt aici, la Izvorul Mureșului. Dar NU mă simt român când traversez județul Mehedinți sau Timiș, deși acestea sunt cu mult mai aproape de noi, din punct de vedere geografic. Vin din zona în care trăiesc, încă mai trăiesc 300.000 (trei sute de mii) de români, în 154 localități compact românești și în altele 48 cu populație majoritar românească. Dar rețineți, vă rog: în școlile de acolo, din Serbia, copiii noștri învață că sunt SLAVI VECHI !… Am avut mare încredere în Țara-Mamă. Însă, cu durere, cu mare durere în suflet, vă spun că, de 25 de ani, NIMIC NU S-A SCHIMBAT în bine, în politica față de românii din provincia mea istorică. De 15 ani, explic, aici, la Izvoru Mureșului, aceste adevăruri cumplite… În zadar… Chit că ne-au vizitat, cu ani în urmă, președintele Băsescu și ministrul de Externe, din acea perioadă, Meleșcanu, care se făcea a nu ști nimic, și-a scos un carnețel în care a notat, dar degeaba… Doar noi și croații avem două consilii naționale de autoguvernare, în Serbia. Noi vrem să dovedim că vlahii – cum ne numesc autoritățile sârbești – nu sunt altceva decât români. Ne plângem de zece ani că nici un deget nu mișcă, nu ne ajută cu nimic Consulatul,,, Din Țară, singura instituție care ne susține este Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române. Numai așa a fost posibil ca, după Malainița, grație inițiativei și tenacității părintelui Bojan, să fie construite zece biserici, în care opt preoți slujesc în limba română.

(Va urma)

DAN LUPESCU

Articole Conexe

Ultimele Articole