40.4 C
Roșiorii de Vede
luni, iulie 15, 2024

Teleorman, un judeţ în plină transformare

Locul deşeurilor nu este în casă

logo_rorec

Primăria Municipiului Alexandria şi Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec vă invită joi, 26 mai 2011, ora 10:00 la o conferinţă de presă ce se va desfăşura în Sala de Şedinte a Primăriei Alexandria.

În cadrul conferinţei se va prezenta proiectul de colectare deşeuri electrice şi electrocasnice „Locul deşeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!”, ce se va desfăşura pe parcursul zilei de sâmbătă, 28 mai 2011 în Municipiul Alexandria.

Această acţiune de colectare face parte dintr-o amplă acţiune de mediu derulată de Asociaţia RoRec la nivel naţional, în parteneriat cu primăriile locale şi în conformitate cu Normele Europene şi legislaţia în vigoare (OUG 78/2000, Legea 426/2001, OUG 61/2006, Directiva 2002/96/CE, HG 448/2005 si OM 1225/2005) prin care şi Primăria Alexandria  are atribuţii clare de colectare deşeuri de tip DEEE.

Acest proiect de mediu vine nu numai în sprijinul Primăriei, dar şi al tuturor cetăţenilor din Alexandria, prin amplasarea a două puncte provizorii de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electrocasnice, sâmbătă 28 mai, precum şi prin componenta de colectare DEEE de la domiciliu.

Colectarea este însotiţă de o tombolă cu premii constând în produse electrice şi electrocasnice.

INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

„A.D.GHICA” AL JUDEŢULUI TELEORMAN

Echipamente de ultimă generaţie pentru intervenţiile de urgenţă

Odată cu intrarea în UE, atingerea standardelor europene în diversele domenii de activitate a devenit pentru România o prioritate absolută, unul dintre domenii fiind intervenţia în situaţii de urgenţă.

Judeţele din Regiunea Sud Muntenia realizează în prezent dotarea cu echipamente în acest domeniu, prin proiectul cu finanţare europeană „Achiziţionare de echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în Regiunea Sud Muntenia”. După cum a declarat preşedintele Liviu Nicolae Dragnea, proiectul, coordonat de Consiliul Judeţean Teleorman, asigură achiziţia şi dotarea cu echipamente a tuturor celor 7 inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), realizându-se în acest fel îmbunătăţirea sistemului integrat de asistenţă medicală, tehnică de urgenţă prespitalicească şi intervenţie la accidente.

Zilele trecute au fost predate la ISU Argeş şi Ialomiţa primele două autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), urmând ca a treia să fie predată la ISU Teleorman vineri, 27 mai. Odată cu autospeciala, la Teleorman va fi predat şi Centrul mobil de comandă şi control, care va interveni în caz de incidente majore în toate judeţele din regiune şi va asigura coordonarea acţiunilor de intervenţie şi comunicaţiile de la locul incidentului.

Magazin mixt distrus de flăcări

Pompierii militari din cadrul Detaşamentului Alexandria au fost solicitaţi astăzi de dimineaţă, la ora 02.56, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un magazin mixt, din localitatea Orbeasca de Sus. La sosirea echipajului de pompieri, focul se manifesta la astereala şi lambriul acoperişului, pe o suprafaţă de cca. 40 mp, la 12 grinzi şi 60 de căpriori din lemn, precum şi la toate bunurile din interiorul magazinului ( 4 lăzi frigorifice, 1 casă de marcat, 1 cântar, mobilier şi marfă în valoare de peste 20000 de lei). Incendiul a fost localizat şi lichidat cu ajutorul unei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, după aproximativ două ore şi jumătate, valoarea bunurilor salvate fiind de aproximativ 10000 de lei. Valoarea pagubelor înregistrate este de aproape 70000 de lei. Din primele verificări efectuate, se pare că incendiul a izbucnit din cauza folosirii intenţionate a sursei de aprindere de către o persoană necunoscută. Cazul a fost preluat de către organele de poliţie pentru cercetări.

Casa salvată, garajul distrus de foc

Locuinţa Marianei T., din comuna Siliştea, a fost salvată de către pompierii militari din cadrul Detaşamentului Videle, aceasta fiind în pericol să fie cuprinsă de flăcări, de la incendiul izbucnit la garajul din apropiere, în data de 21.05.2011. Alertaţi de acest eveniment pe numărul unic de urgenţă 112, la ora 14.21, pompierii militari au deplasat imediat la faţa locului două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. Pentru stingerea focului au mai intervenit şi pompierii civili ai Serviciului privat pentru situaţii de urgenţă Poeni, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă.  În aproximativ o oră, incendiul a fost localizat şi lichidat de către pompierii militari şi civili, valoarea bunurilor slavate fiind de peste 70000 de lei. Au ars ori au fost deteriorate garajul, în proporţie de cca. 90 %, o maşină de cusut, 2 şifoniere, 2 radiocasetofoane, 1 bormaşină, un flex şi o maşină de tăiat faianţa. Pagubele au fost apreciate la suma de cca. 6000 de lei. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit produs la instalaţia electrică din garaj. Nu au fost victime.

2 bovine salvate din mlaştină

Ieri, 23.05.2011, la ora 22.05, pompierii militari alexăndreni au fost solicitaţi să intervină pentru a ajuta la scoaterea a două bovine, proprietatea lui Ion G. şi a lui Chiran B., ce rămăseseră imobilizate într-o mlaştină de pe raza satului Siliştea, comuna Vităneşti. Timp de aproape două ore, cei 7 subofiţeri, membrii echipajului de descarcerare, au depus eforturi pentru scoaterea acestor bovine, folosindu-se în acest scop accesoriile din dotare, capestanul, cordiţe de salvare, un generator electric şi 2 proiectoare pentru iluminare, acţiunea desfăşurându-se pe timpul nopţii. În cele din urmă, spre marea bucurie a proprietarilor, cele două bovine au fost scoase fără a fi rănite. Valoarea bunurilor salvate este de peste 4000 de lei.

Concursurile elevilor teleormăneni

isu-1

isu-2

isu-3

isu-4

isu-5

Ieri, începând cu ora 08.30, pe terenul Grupului Şcolar Tehnic din municipiul Alexandria, s-a desfăşurat faza judeţeană a concursurilor „Prietenii Pompierilor” şi „Cu viaţa mea apăr viaţa”.

La concursul „Prietenii Pompierilor”, ce s-a adresat elevilor din clasele V – VIII, băieţi şi fete, s-au înscris nu mai puţin de 9 echipe (băieţi) şi 7 echipe (fete), reprezentante ale şcolilor generale „Mihai Viteazu” – Alexandria, „M.R. Paraschivescu” – Zimnicea, Smârdioasa, Nr. 3 – Videle, Nenciuleşti, Frumoasa, Nr. 4 Roşiorii de Vede, Brânceni, Nr. 4 – Turnu Măgurele, Nr. 1 – Videle şi „Marin Preda” – Turnu Măgurele.

Probele de concurs la care au trebuit să îşi demonstreze abilităţile au fost: Proba teoretică, Proba de îndemânare „Pista cu obstacole” şi Proba „Ştafeta de 400 m cu obstacole”.

Clasamentul final al acestui concurs s-a prezentat astfel:

BĂIEŢI

Locul I – Şc. Gen. Nr. 3  – Videle

Locul II – Şc. Gen „M.R. Paraschivescu” – Zimnicea

Locul III – Şc. Gen. „Mihai Viteazu” – Alexandria

Locul IV – Şc. Gen. cu cls. I – VIII  Nenciuleşti

Locul V – Şc. Gen. cu cls. I – VIII  Smârdioasa

Locul VI – Şc. Gen. cu cls. I – VIII  Brânceni

Locul VII – Şc. Gen. Nr. 4  – Turnu Măgurele

Locul VIII – Şc. Gen. Nr. 4  – Roşiorii de Vede

Locul IX – Şc. Gen. cu cls. I – VIII  Frumoasa

FETE

Locul I – Şc. Gen. Nr. 1  – Videle

Locul II – Şc. „Marin Preda” – Turnu Măgurele

Locul III – Şc. Gen. Nr. 4  – Roşiorii de Vede

Locul IV – Şc. Gen. Nr. 2  – Turnu Măgurele

Locul V – Şc. Gen. cu cls. I – VIII  Nenciuleşti

Locul VI – Şc. Gen. cu cls. I – VIII  Smârdioasa

Locul VII – Şc. Gen. cu cls. I – VIII  Brânceni

Concursul „Prietenii Pompierilor”, cu un caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv în domeniul apărării împotriva incendiilor, a fost organizat în scopul dezvoltării capacităţilor de înţelegere şi de apreciere a pericolelor generate de situaţiile de urgenţă pentru viaţă şi mediu, precum şi al promovării atitudinilor şi comportamentelor corespunzătoare în rândul elevilor, formării şi dezvoltării unor trăsături moral-volitive, cum sunt: iniţiativa, spiritul de echipă, curajul, dârzenia, hotărârea, perseverenţa, cinstea, corectitudinea şi disciplina.

La startul concursului „Cu viaţa mea apăr viaţa”, ce s-a adresat elevilor din clasele V – VIII şi IX – XII, s-au înscris 4 licee şi 10 şcoli generale.

Potrivit regulamentului de organizare şi desfăşurare al acestui concurs, echipele, formate din câte 4 membrii, au trebuit să supună unei probe teoretice, din domeniul protecţiei civile ( un chestionar cu 30 de întrebări), apoi să asigure  transportul asistat al unui accidentat aşezat pe targă pe distanţa de 50 m, după care să se deplaseze cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, ce se presupune a fi contaminat, bineînţeles totul fiind cronometrat iar greşelile de execuţie sancţionate.

După parcurgerea celor trei probe de „foc”, clasamentul final a fost următorul:

a) Cls. IX – XII

Locul I  – Colegiul Naţional Unirea – Turnu Măgurele

Locul II – Colegiul Tehnic „A. Saligny” Roşiorii de Vede

Locul III – Grupul Şcolar Tehnic  – Videle

Locul IV – Colegiul Naţional „A.D. Ghica” – Alexandria

b) Cls. V – VIII

Locul I – Şc. Gen. „Mihai Viteazu” – Alexandria

Locul II – Şc. Gen. cu cls. I – VIII – Purani

Locul III – Şc. Gen. „Mircea cel Bătrân” – Turnu Măgurele

Locul IV – Şc. Gen. „ M. Eminescu” – Roşiorii de Vede

Locul V – Şc. Gen. cu cls. I – VIII – Brânceni

Locul VI – Şc. Gen. Nr. 1 – Videle

Locul VII – Şc. Gen. „M.R. Paraschivescu” – Zimnicea

Locul VIII – Şc. Gen. cu cls. I – VIII – Lunca

Locul IX – Şc. Gen. cu cls. I – VIII – Botoroaga

Locul X – Şc. Gen. cu cls. I – VIII – Ţigăneşti

Echipele clasate pe primul loc la acest concurs vor participa la etapa interjudeţeană, ce se va desfăşura anul acesta, în luna iunie, în municipiul Alexandria, urmând ca etapa finală ( faza naţională) să aibă loc la Eforie Sud.

Echipele câştigătoare ale acestor concursuri au primit diplome şi premii în bani, sumele fiind puse la dipoziţie prin bunăvoinţa Consiliului Judeţean Teleorman.

Felicitări echipelor câştigătoare şi succes la etapele următoare!

Incendiu la o locuinţă din comuna Scrioaştea

În dimineaţa zilei de 25 mai 2011, la ora 05.12, pompierii militari roşioreni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinţa lui Silviu I., din comuna Scrioaştea. Pentru stingerea acestuia, în cel mai scurt timp s-a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Focul, izbucnit se pare din cauza unui scurtcircuit electric, a produs pagube de aproape 15000 de lei, reprezentând mobilierul unei camere, tavanul, pe o suprafaţă de cca.12 mp, 3 calculatoare, 3 televizoare, un monitor, 3 telefoane mobile, 200 CD-uri,1 cameră video, 2 aparate foto, 1 cameră de supraveghere, un sistem audio, 2 amplificatoare, 1 imprimantă, 4 HDD exterioare şi un scaun. După aproape două ore, incendiul a fost localizat şi lichidat, fiind salvate restul casei de locuit şi celelalte anexe gospodăreşti, în valoare de peste 30000 de lei. Nu au fost victime.

Proiectil, calibrul 120 mm, descoperit pe raza com. Buzescu

isu-6

isu-7

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al judeţului Teleorman, a fost solicitată ieri, 24.05.2011, la ora 11.30, să intervină pentru ridicarea unui proiectil, descoperit de Corneliu C., pe malul râului Vedea, în apropierea localităţii Buzescu, în timp ce efectua lucrări la şantierul pentru construcţia centurii ocolitoare a municipiului Alexandria. Proiectilul, calibrul 120 mm, descoperit în pământ la o adâncime de cca. 60 cm, a fost ridicat de către membrii echipei pirotehnice, transportat şi depozitat în vederea distrugerii, fără a fi întâmpinate probleme deosebite, respectiv producerea de pagube materiale ori victime omeneşti.

Pentru prevenirea accidentelor în rândul populaţiei se interzice: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice de muniţii; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora. Nerespectarea acestor reguli poate duce la accidente  grave sau chiar la pierderea vieţii.

Persoanele care descoperă întâmplător elemente de muniţie neexplodată trebuie să anunţe de urgenţă organele de poliţie sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă la numărul unic de urgenţă 112.Depozit de furaje distrus de foc

Depozitul de furaje din gospodăria lui Marin C., sat Talpa Ogrăzile, a fost distrus de foc în data de 24.05.2011. Alertaţi de acest eveniment pe numărul unic de urgenţă 112, la ora 10.50,  pompierii militari din cadrul Detaşamentului Videle au intervenit imediat la faţa locului cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. Focul, ce se manifesta violent la depozitul de furaje, cu posibilitatea extinderii la locuinţele din apropiere, a fost localizat şi lichidat după aproximativ o oră, fiind salvate bunuri de peste 65000 de lei. Din primele verificări reiese faptul că incendiul a izbucnit din cauza unui foc în aer liber, lăsat nesupravegheat. Nu au fost victime.

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole