În tabără pe toată perioada vacanţei
Condiţii de creştere şi educare la nivelul standardelor din Uniunea Europeană, precum şi asigurarea unui mediu cât mai apropiat de cel familial sunt principalele obiective care vizează copiii instituţionalizaţi din centrele de plasament ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), instituţie a Consiliului Judeţean.
Eforturile făcute în acest sens se materializează în vacanţa 2010 prin trimiterea în tabere a mai multor copii, graţie unei vechi şi constante colaborări dintre DGASPC şi fundaţia „Inimă către Inimă Internaţional”. Programul „Tabăra de vacanţă” a început vineri, 2 iulie, prin participarea unui grup de băieţi la o excursie în Munţii Bucegi şi continuă cu minitabăra de la Snagov, unde 17 fete din centrele DGASPC vor lua parte la activităţi specifice de tabără, drumeţii, întreceri, precum şi la o excursie la Sinaia.
Pe lângă crearea condiţiilor de petrecere a timpului liber într-un mod cât mai plăcut, programul de tabără este adaptat la preocupările copiilor, iar echipele de voluntari americani de la „Inimă către Inimă Internaţional” sunt pregătite să organizeze de-a lungul verii activităţi, jocuri şi concursuri inedite la sediile centrelor de plasament din Alexandria şi Roşiorii de Vede, precum şi în cadrul taberei de la Nenciuleşti.
Apreciind rolul acestei iniţiative în socializarea copiilor care beneficiază de măsuri de protecţie şi care nu pot petrece vacanţa de vară în cadrul propriilor familii, preşedintele Liviu Nicolae Dragnea a subliniat că „în Teleorman drepturile copilului instituţionalizat nu înseamnă doar „masă şi casă”, ci şi dreptul la petrecerea timpului liber, iar activităţi de acest gen trebuie continuate în fiecare an”.
Teleormanul de peste câţiva ani
Consiliul Judeţean derulează în prezent proiectul „Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Teleorman 2008-2013”, în valoare de 440 mii lei, cofinanţat prin Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”, proiect care conturează viziunea de creştere a Teleormanului în următorii ani. Elaborarea lucrării revine SC Gea Strategy & Consulting SA Bucureşti, consultantul desemnat câştigător în urma derulării procedurii de achiziţie publică prin licitaţie deschisă.
O primă etapă a fost deja parcursă, prin elaborarea „draftului” (prima formă) Diagnozei socio-economice şi de potenţial a judeţului Teleorman, în cadrul căreia au fost întocmite analize detaliate pe domenii de activitate (industrie, agricultură, incluziune socială şi ocuparea forţei de muncă, educaţie şi cultură, infrastructură şi starea mediului). De asemenea, au fost identificate resursele disponibile la nivelul judeţului şi posibilităţile de dezvoltare. Trebuie menţionat că pentru întocmirea diagnozei Consiliul Judeţean a organizat consultări cu cetăţenii, în primul rând cu tinerii, deoarece „ei trebuie consultaţi, ei reprezintă, de fapt, viitorul”, aşa cum a subliniat preşedintele Liviu Nicolae Dragnea.
Petru Săvuşcă