Simfonia eternului feminin la Filarmonica ”Oltenia”
Luna lui Mărțișor se deschide la Filarmonica ”Oltenia”, vineri 6 martie, ora 19:00 cu un concert dedicat etalentului feminin. În fața publicului meloman vor evolua, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Oltenia”, dirijoarea Luminitza Petre din Germania și violonista Ioana-Cristina Goicea.
Ludwig van Beethoven: Uvertura ”Egmont” op. 84;Ludwig van Beethoven: Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61
Antonin Dvořák: Simfonia a IX-a în Mi minor, op. 95, „Din Lumea Nouă”
Luminitza Petre a început studiul viorii la 6 ani cu prof. Sevastiţa Coltofeanu. A urmat, apoi, Liceul „George Enescu” şi Academia de Muzică din Bucureşti, clasele profesorilor Valeriu Rogacev şi Cornelia Bronzetti. A participat la cursuri de măiestrie conduse de Ştefan Gheorghiu, Valery Gradow, Zachar Bron, în Mannheim şi Viena. În prezent, Luminitza Petre este concertmaestru al Orchestrei de Stat din Stuttgart.
Încă din timpul studenţiei, Luminitza Petre a susţinut o bogată activitate solistică cu toate Orchestrele Filarmonice din România, precum şi cu Orchestra Naţională Radio din Bucureşti. Este laureată a Concursurilor Internaţionale „Tibor Varga” (Sion-Elveţia), „Rodolfo Lipizer” (Gorizia-Italia), precum şi a Concursurilor Naţionale „Dinu Lipatti” (Craiova), „Sonata a 3-a de George Enescu” (Oradea), „Premiului Criticilor Muzicali” (Bucureşti) ş. a.
Concertele camerale susţinute cu Trio-ul cu pian „Clara Wieck” din Heidelberg, precum şi activitatea didactică în funcţia de docent la Orchestra de Tineret a Landului Baden-Württemberg au desăvârşit personalitatea artistică a interpretei.
Luminitza Petre a înregistrat pe dublu CD Integrala Sonatelor şi Partitelor de J. S. Bach pentru vioară solo, înalt apreciată în recenzii de presă şi nominalizată pentru „Academy Award” în Tokio 2006. Practica îndelungată de orchestră, în funcţia de concertmaestru la Orchestra de Stat Stuttgart, la Academia Internaţională Bach sau cu Orchestra de Cameră Heilbronn, s-a constituit într-un avantaj pentru a se consacra şi carierei dirijorale. A absolvit cu succes cursuri de măiestrie la clasele de dirijat ale mentorilor săi prof. Jorma Panula (Royal Academy Stockholm şi Helsinki), Sir Colin Matters (Royal Academy Londra) şi Salvatore Masconde (Viena). Îndrumări artistice a primit şi de la Gennady Roshdestvensky (Moscova), Michael Schönwand (Copenhaga), Manfred Honeck (Stuttgart), Leopold Hager (Viena).
A dirijat Orchestrele Filarmonice din Nürnberg, Vogtland, Moscova, Oradea, Timişoara, Ploieşti, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti. La Opera de Stat Braşov a dirijat opera “Cosi fan tutte” iar la Orchestra de Stat Stuttgart, concerte camerale. În 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, a înfiinţat la Stuttgart „Camerata Enescu” şi „Festivalul George Enescu”, sub egida Forumului German-Român şi a Consulatului Român din München.
Ioana Cristina Goicea
“În ciuda dificultăţii repertoriului, violonista Ioana Cristina Goicea a dovedit o stăpânire de sine pe care numai o tehnică solidă, o muzicalitate cu totul ieşită din comun şi dorinţa de a împărtăşi trăirile sale artistice autentice o pot susţine.” (Adriana Niţu)
Violonista Ioana Cristina Goicea s-a născut în anul 1992, la Bucureşti, şi este în prezent studentă la Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn-Bartholdy” – Leipzig (Germania), la clasa prof. Mariana Sîrbu.
Este absolventă a Liceului de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde i-a avut profesori de vioară pe Radu Popescu şi Rudolf Stamm. Din 2007, a beneficiat şi de îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu.
Între anii 2010 – 2012, a fost studentă la Hochschule für Musik und Theater – Rostock (clasa prof. Petru Munteanu) şi bursieră a “Matzen-Stiftung” – Hamburg.
Vioara a însemnat o prezenţă permanentă în viaţa sa, începând studiul acestui instrument de la vârsta de patru ani, sub atenta supraveghere a bunicului şi a mamei sale, violonista Cristina Anghelescu.
Palmaresul său este impresionant, fiind distinsă cu peste 25 premii internaţionale şi naţionale: Premiul I Absolut la Concursul Internaţional “Andrea Postacchini” (Italia, 2012), Premiul I şi Premiul Special “Reinhold Würth” la Concursul Internaţional “Kloster Schöntal” (Germania, 2011), Premiul I la Concursul Internaţional “Jaroslav Kocian” (Cehia, 2008), Premiul special al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (2005), laureată a Concursurilor “Remember Enescu”, “Ion Voicu”, “George Georgescu”, “Paul Constantinescu”.
În ţară, Ioana Cristina Goicea a apărut ca solistă în concertele Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio, Orchestrei Naţionale de Tineret, Filarmonicilor “George Enescu” – Bucureşti, “Banatul” – Timişoara, “Moldova” – Iaşi, “Transilvania” – Cluj-Napoca, “Oltenia” – Craiova, “Mihail Jora” – Bacău, Oradea, “Paul Constantinescu” – Ploieşti, Braşov, Botoşani, Piteşti, Orchestrei Simfonice – Galaţi. A concertat în Germania, Italia, China, Republica Moldova (Chişinău, cu Filarmonica Naţională “Serghei Lunchevici”).
A colaborat cu dirijorii Horia Andreescu, Cristian Mandeal, I. Ionescu-Galaţi, Christian Badea, Manfred Hermann Lehner, Alexandru Lăscae, Theo Wolters, Tiberiu Soare, Gottfried Rabl, Jankó Zsolt, Mihail Agafiţa, Tiberiu Oprea, Christfried Göckeritz, Aldo Sisilli ş. a.
În 2011, Ioana Cristina Goicea a interpretat Concertul nr. 1 de Paganini, alături de Norddeutsche Philharmonie şi a fost invitata Festivalului Mecklenburg-Vorpommern (Germania). În 2012, a susţinut un recital la Riga (Letonia), urmat de realizarea altor proiecte solistice alături de “Concertino Ensemble” (cu Vivaldi – “Anotimpurile”, Sarasate – Fantezia “Carmen”, lucrări camerale de Dvořák şi Schubert), precum şi de susţinerea a două concerte ca solistă, alături de Hochschulorchester Rostock, cu participarea Norddeutsche Rundfunk.
Recent, în februarie 2013, Ioana Cristina Goicea a fost invitată de Fundaţia “Gioventù Musicale” să întreprindă, alături de pianistul Andrei Banciu, un turneu de recitaluri în Italia, şi să concerteze ca solistă alături de Orchestra “I Virtuosi Italiani” din Verona.
Artista cântă pe valoroasa vioară “Gianbattista Guadagnini” (datată Parma, 1761), pusă la dispoziţia sa de către “Deutsche Stiftung Musikleben” din Hamburg.
O altă prezență feminină din concertul de vineri seara de la filarmonica este ce a frumoasei amerindiene Minehaga din Simfonia a IX-a în Mi minor, „Din lumea nouă”, op. 95 (1893), culme a creaţiei simfonice a lui Dvořák. Fantezia compozitorului a fost stimulată de lectura poemului lui H. W. Longfellow (publicat în 1855), Cântec despre Hiawatha, din
care s-a inspirat oprindu-se la fragmentul numit Funeralii în pădure, în care este descrisă înmormântarea delicatei Minehaga, soţia lui Hiawatha.
Ramona Bădescu
PR – Filarmonica ”Oltenia”