25 C
Roșiorii de Vede
joi, iulie 18, 2024

Senatorul Alexandru Mocanu pune întrebări incomode

Senatorul Alexandru Mocanu pune întrebări incomode:

ÎNTREBARE 

        alex-mocanuLa data de 13.04.2009, am întrebat public Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman(DGASPC): „Cum de v-aţi permis să tăiaţi oamenilor SPORUL DE NOAPTE, care este reglementat expres de Codul Muncii?” La acea dată, Direcţia ceruse salariaţilor să aleagă, din două, una: ori renunţă la cele mai multe sporuri, ori păstrează sporurile, dar acceptă concedierea a 215 persoane. Şi pentru că Direcţia este o oficină PSD bine împănată cu membri PNL, decizia nu a fost greu de luat. Tărăşenia, spuneam atunci, a fost ambalată frumos într-un „Protocol” semnat între DGASPC şi 7 din cele 8 sindicate reprezentative din DGASPC şi anume: Sindicatul „Casa”(Liliana Nedea), Sindicatul „Speranţa”(Mihaela Raiu), Sindicatul „CIA” Videle(Daniela Trotuş), Sindicatul „Căminul” Olteni(Cristina PREDOI), Sindicatul „Apartamentul”(Marian Mîrzoi), Sindicatul „CTF” Alexandria(GrigoraşAnghel) şi Sindicatul Liber din DGASPC(Remus Boboc). Opinie separată a făcut Sindicatul „Materna”, condus de dna Mioara Angearu, care a refuzat să semneze protocolul.

        Ca reacţie la întrebare, protocolul a fost anulat şi oamenii şi-au primit în continuare sporul de noapte. Nu m-am supărat că nu am primit eu un răspuns explicit, cu toate că, de bun simţ, aşa s-ar fi cuvenit. Dar, vorba aceea, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere! Bine că au înţeles, mi-am zis în sinea mea, şi-au anulat prostia făcută. 

        Că cei 7 lideri de sindicat sunt oamenii conducerii, persoane lipsite de personalitate şi preocupate doar de păstrarea propriilor locuri de muncă şi privilegii s-a demonstrat din nou, pe 29 iulie, când au parafat cu Direcţia încă un protocol în care au stabilit că „începând cu luna iulie 2009, la nivelul DGASPC salariaţii vor primi ca remuneraţie pentru munca prestată salariul de încadrare  şi sporul de vechime, suspendându-se toate celelalte sporuri prevăzute de legislaţie sau de Contractul Colectiv de Muncă”.

        În ceea ce îi priveşte pe „pălmaşii” cu salariul minim pe economie, adică pe cei care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copiilor, expresia „toate celelalte sporuri” se referă, de fapt, la un singur spor, şi anume sporul de noapte, pentru că celelalte sporuri fuseseră taiate de conducere, cu binecuvântarea sindicatelor, de multă vreme. Expresia poate avea o anume relevanţă în cazul celor 5 directori, 6 şefi de centre şi mai mulţi şefi de birouri care au rămas fără sporul de conducere şi salariile de merit, dar nu lor le port eu de grijă.                                                    Pe mine mă interesează situaţia celor încadraţi cu salariul minim şi care acum, în baza ultimului protocol, vor lua 600 de lei lunar, în care intră şi sporul de vechime! Ei ar fi trebuit apăraţi de liderii de sindicat, dar aceştia s-au dat la fund şi încearcă să se apere doar pe ei. Să se fi schimbat rolul sindicatelor? Nu cred. De aceea, pe liderii de sindicat lipsiţi de curaj şi pe şefii Direcţiei lipsiţi de obraz eu îi întreb încă o dată:

-Cum vă permiteţi să suspendaţi SPORUL DE NOAPTE, care este reglementat prin Codul Muncii, adică prin lege?

-Ministrul muncii, Agenţia naţională de profil şi Confederaţia sindicală la care sunteţi afiliaţi ştiu de această nouă tărăşenie?

-De ce nu aveţi curajul să reduceţi personalul Direcţiei din Alexandria, fară a-l afecta pe cel al Centrelor? Vă e teamă să concediaţi clientela pesedisto-liberală ca să n-o „rupeţi” cu Dragnea? Nu zicea el că „trebuie ruptă pisica”?

-Ştie Dragnea că, în timp ce birourile Direcţiei colcăie de clientelă,  în Centrele de îngrijire schema de personal a fost redusă nepermis de mult, astfel că un singur om supraveghează chiar şi peste 30 de copii? Dacă vă descurcaţi cu banii, măcar luaţi clientela din birouri şi transferaţi-o la Centre!

-Ştie Dragnea că, datorită lipsei de supraveghere, pe 26 iulie, pare-se la Roşiori, un copil de 15 ani, cu handicap, a sărit pe geam de la etajul 2, alegându-se cu multiple fracturi, contuzii şi cu dinţii retezaţi? Despre caz, la Roşiori( unde liderul de sindicat este un înfocat membru PSD), ca de altfel şi în Direcţie, nimeni nu suflă o vorbă!!! Dar, dacă era vorba de copilul vostru, ce aţi fi făcut? Gurile rele susţin că accidentul s-a întâmplat într-un centru al cărui şef este „prieten intim, de familie, al doamnei general” şi că, în acel moment, ar fi fost beat, ca de obicei(?!).

-Consilierii judeţeni, „majoritatea de lucru” a acestora, adică cei care au aprobat bugetul şi organigrama acestei Direcţii, cunosc această  situaţie?

        La toate aceste întrebări, opinia publică aşteaptă un răspuns.

        

                                                     Alexandru MOCANU 

Senator PD-L de Teleorman

04.08.2009

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole