30.7 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, iunie 22, 2024

Securitatea de la Tiraspol verifică scrisorile românilor

Securitatea de la Tiraspol verifică scrisorile românilor

Securitatea de la Tiraspol verifică scrisorile recomandate ale directorului-adjunct al Liceului „Lucian Blaga”

Scrisorile recomandate ale directorului-adjunct al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol sunt despachetate şi verificate de către securitatea din regiune. Cel puţin aşa susţine directorul-adjunct al liceului, consilierul municipal de la Chişinău, Raisa Pădurean.

Potrivit sursei, în perioada 9-21 august 2010, 30 de elevi de la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, vor participa la tabăra de vară din România organizată pentru românii din regiunea transnistreană de către Institutul Cultural Român, în cadrul proiectului „Prima oprire: România”.

„Scrisorea care conţinea invitaţia cu ştampila umedă, de care avem nevoie pentru a trece vama, trimisă în acest sens de către partea română, precum şi scrisoarea trimisă de mine cu lista copiilor care vor participa la program, au fost despachetate, iar pe plic a fost aplicată ştampila: A parvenit deteriorat”, a precizat Raisa Pădurean.

Directorul-adjunct menţionează că nu este prima dată când se întâmplă astfel. „De data aceasta, probabil ei au extras invitaţia şi au uitat să o pună la loc, pentru că plicul nu conţinea nimic”, a declarat Pădurean, menţionând că părinţii şi copiii care studiază în acest liceu continuă să fie persecutaţi de către autorităţile de la Tiraspol.

Programul „Prima oprire: România”cuprinde vizite documentare în judeţele Iaşi, Suceava, Braşov şi Constanţa, cu opriri la obiective culturale şi istorice. În cele două săptămâni pe care le vor petrece în România, copiii vor avea ocazia să participe la seri de proiecţii de film românesc, precum şi la ateliere de literatură, folclor, olărit şi teatru.
(Unimedia)

tricolorul-la-tiraspol

P.S.1. Despre situaţia din Tiraspol am scris de mai multe ori. Despre represiunile la care sunt supuşi elevii şi profesorii de la Liceul cu predare în limba română „Lucian Blaga” am scris la timpul potrivit, în speranţa că vom sensibiliza autorităţile comuniste aflate la putere în Republica Moldova  din acea vreme, dar şi instituţiile româneşti şi europene. După devastarea liceului de către miliţiile tiraspolene, nu au mai fost găsite decât o icoană a Mântuitorului  Iisus Cristos şi o fotografie a Poetului Naţional Mihai Eminescu. Întrebată fiind ce-şi doreşte cel mai mult, Raisa Pădurean, directoarea adjunctă a singurului liceu românesc din Tiraspol, a spus fără ezitare: „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” de George Călinescu, semn al dragostei faţă de limba şi literatura română. Această monumentală lucrare i-am dăruit-o într-un moment festiv de la o întâlnire cu învăţătorii şi profesorii de limba română din România şi din alte ţări vecine unde se mai vorbeşte româneşte. Aceşti profesori sunt adevăraţii oşteni ai Limbii Române! Ei apără graniţele Limbii Române!

P.S. 2. În fotografia care însoţeşte această ştire despre prigoana românilor sunt tineri absolvenţi ai liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol. Este dovada cea mai concludentă a dragostei lor pentru tricolor şi replica pe care o dau uneia dintre cele mai reacţionare organizaţii pro-ruse din Transnistria, „PRORIV”.

Ion BĂDOI

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole