Roşiorii de Vede
1385 – 2010
Oraşul meseriaşilor şi negustorilor
Nu mai este pentru nimeni un secret că Roşiorii de Vede a fost un mare centru meşteşugăresc, dar şi un celebru târg de negustori, aşezat la răscrucea unor cunoscute drumuri comerciale, unde se organiza al doilea mare târg de cereale din ţară, după cel din Bucureşti, pentru ca din anul 1887 să devină şi un important nod de cale ferată, prin construirea căii ferate Costeşti – Roşiorii de Vede şi a staţiei de cale ferată Roşiori Est.
La împlinirea a 625 de ani de atestare documentară, municipiul Roşiorii de Vede a oferit „târgoveţilor” de astăzi, dar şi oaspeţilor săi, momente memorabile prin amplitudinea culturală şi constanţa cu care se produc.
Un astfel de moment a fost şi întâlnirea roşiorenilor cu un cetăţean de onoare al său, acad. Dan Berindei, şi un prieten statornic, Prof. univ. Dinu Zamfirescu, nepotul celebrului general David Praporgescu, erou al primului război mondial. Cu această ocazie, Argentin Porumbeanu, scormonitor talentat şi perseverent în istoria bătrânului Russenart, a prezentat placheta „Meseriaşi şi negustori în Roşiorii de Vede Interbelic.
Un cuvânt de salut este transmis de primarul urbei, Ion Nuţu, care mulţumeşte invitaţilor şi participanţilor la această manifestare. Iată ce spune şi ce scrie în „Cuvântul înainte” al interesantei plachete:
– „Dacă vorbim de centrul istoric al oraşului, de zona istorică, ansamblul urban sau de orice bun de utilitate publică, îngemănarea cu meşteşugul sau negustoria se face simţită pretutindeni. Pentru că omul nu sfinţeşte numai locul, ci înnobilează, deopotrivă, spiritul. Fiecare colţişor este memoria vie că trăitorii acestor locuri au fost şi sunt oameni vrednici, mângâiaţi de arşiţa câmpiei, legănaţi de vuietul pădurii nebune.”
Vădit emoţionat în faţa distinşilor oaspeţi şi a numerosului public, Argentin Porumbeanu a prezentat cu competenţă date despre bătrânul târg Ruşii de Vede şi despre iluştrii săi locuitori.
– „Mă simt mai mult decât onorat de faptul că eu voi prezenta una dintre calităţile deosebite pe care le-a avut oraşul Roşiorii de Vede, aceea de oraş comercial, de oraş meşteşugăresc. Este un lucru extraordinar să fii dintr-un oraş de acest fel, care atâţia ani de zile a fost în fruntea târgurilor binecunoscute pentru viaţa lor economică înfloritoare. Arhivele au spus totul, iar datele s-au materializat într-o carte pe care primăria mă va ajuta să o tipăresc în anul următor. Din această viitoare carte am scos acest pliant, aflat acum în faţa domniilor voastre”.
S-au prezentat imagini document din viaţa de sute de ani a municipiului Roşiorii de Vede, inclusiv fotografia după prima menţiune documentară ( din 1385 ) făcută de pelerinii germani Peter Sparnau şi Ulrich Tennstadt. S-au perindat prin faţa celor prezenţi în primitoarea sală a Casei de Cultură a municipiului fotografii ale celor care şi-au adus contribuţia la înflorirea şi prosperitatea oraşului: negustori, meşteşugari, oameni politici, intelectuali, dar foarte mulţi au rămas să ne fie prezentaţi în viitoarea carte, promisă să apară la începutul anului viitor.
Academicianul Dan Berindei, cetăţean de onoare al municipiului Roşiorii de Vede a spus, printre altele:
– „ Trebuie să spun că mă bucur să fiu din nou aici, anul trecut am lipsit, dar sper să fiu şi la anul, dacă-mi dă Dumnezeu zilele respective şi sănătatea, mai ales. Pentru mine, această prezentare a fost o încântare. Legat de domnul Porumbeanu, vă spuneam, înainte de sosirea în această sală, că îl preţuiesc foarte mult pentru lucrările sale. Astăzi m-am confruntat cu un lucru care m-a făcut să meditez la alte lucruri. Anume, ne-a prezentat acest Roşiori interbelic, pe care eu l-am apucat, eram copil, eram adolescent, tânăr, dacă vreţi, cam până prin ’46 – ’47 am venit aici, într-o vreme chiar în fiecare săptămână. Ştiu că am şi stat odată în hotelul Belitoreanu, am fost la restaurantul Sotir, am vizitat librăria Comşa, locul în care se ţinea târgul săptămânal, adică am cunoscut acest Roşiori interbelic.
Mărturisesc că, după expunerea domnului Porumbeanu, am fost coborât într-o realitate care, pe vremea aceea, nu eram conştient de ea. Aveam şi o vârstă fragedă, erau şi alte timpuri, acum mă uit înapoi, mă apropii în curând de 87 de ani, deci am o altă percepţie. Din această perspectivă am fost aproape copleşit de ideile pe care mi le-a sugerat domnul Porumbeanu. Dânsul a avenit aici cu o cantitate foarte mare de informaţii ilustrate, dar fiecare ilustraţie a fost comentată de dânsul cu nişte detalii deosebit de importante. Importante pentru Roşiorii de Vede, pentru că ne-a arătat imaginea a ce a fost acest târg, acest oraş”.
Prof. univ. Dinu Zamfirescu, teleormănean prin celebrul său bunic, generalul erou David Praporgescu, a mulţumit pentru această invitaţie de a participa la Zilele municipiului Roşiorii de Vede, invitaţie care tinde să devină tradiţională.
– „Profesorul Porumbeanu a prezentat şi prezintă prin lucrările dânsului o mentalitate de adevărat istoric, şi aş vrea să accentuez sintagma „ de adevărat istoric”. Pentru că istoria se face pe bază de documente. Să fie foarte clar, dânsul s-a documentat foarte bine în ceea ce ne-a prezentat nouă, aici, în comparaţie cu tinerii care se ocupă de istorie şi, vă spun cu părere de rău, ignoră documentele. Nu-i mai interesează documentele! Nu-i mai interesează arhivele! De aceea, efortul domnului Argentin Porumbeanu merită apreciat”.
A urmat un dialog al invitaţilor cu participanţii la această întâlnire, care s-a transformat într-o adevărată lecţie de istorie.
Elena Georgescu