18.2 C
Roșiorii de Vede
duminică, mai 5, 2024

Rodul câmpiei – Antologie de cultură roşioreană

Rodul câmpiei – Antologie de cultură roşioreană

110Această antologie a fost coordonată de scriitorii Constantin T. Ciubotaru şi Liviu Comşia, iniţiativa aparţinându-i, trebuie să menţionăm, celui dintâi, ca parte a unui proiect ambiţios, dar şi generos, în acelaşi timp. La somaţia prietenească şi, uneori, ultimativă a celui devenit de curând membru al Uniunii Scriitorilor din România –

l-am numit pe Constantin T. Ciubotaru -, au răspuns un număr însemnat de poeţi, prozatori, publicişti, eseişti, istorici, dar şi artişti plastici, matematicieni, fizicieni.

Este adevărat, este o antologie atipică, în paginile ei se află oameni de cultură roşioreni, truditori pe ogoarele câmpiei literare teleormănene, cu pagini mai mult sau mai puţin reprezentative, dar tocmai această varietate o face mai interesantă, mai apetisantă. Nici nu s-a dorit să fie o selecţie eveniment din rodnicia celor prezenţi (poate se va încerca o altă antologie, care  să cuprindă esenţa creaţiei fiecăruia, care să dureze peste vremi, mănuşa fiind deja aruncată!!!), s-a vrut doar o fotografie a creaţiei roşiorene dintr-un moment al începutului de secol 21, sau, mă rog, al MILENIULUI 3, ca să amintim şi de Asociaţia Culturală sub egida căreia s-a putut naşte această antologie.

Lansarea acestei cărţi s-a făcut în seara de 5 septembrie 2009, în grădina Asociaţiei Culturale MILENIUL 3, în prezenţa unui public doritor de cultură, atent şi cunoscător, receptiv şi generos.

Au fost prezenţi o parte dintre autorii antologiei, unii protestând prin absenţă faţă de anumite defecţiuni ce nu se pot imputa coordonatorilor.

Cei prezenţi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de anumite scenarii, tot mai des auzite prin urbe, care doresc deturnarea acestui spaţiu cultural către neputinţe şi falimente administrativ – economice.

26Prezentă la manifestare, directoarea Direcţiei de Cultură a municipiului Roşiorii de Vede, prof. Constanţa Ciubuc, a adus mulţumiri celor care au reuşit să alcătuiască această antologie, Constantin Ciubotaru şi Liviu Comşia, fără munca deosebită a acestora nefiind posibilă naşterea acestui mic monument al Clipei culturale roşiorene. De altfel, scriitorul Liviu Comşia vorbea în cuvinte directe despre ştiinţa de a realiza la momentul potrivit un moment cultural definitoriu, ţinând cont de orgoliile actorilor acestei cărţi, dar şi de furcile caudine ale crizei economice.

De aceea, cu atât mai mare este meritul coordonatorilor acestei antologii.

Şi-au spus părerea despre apariţia antologiei „Rodul Câmpiei” scriitorul Constantin Ciubotaru, criticul şi publicistul Iulian Bitoleanu, care a adus şi laude, dar a şi punctat aspectele critice ale cărţii,  poetul Alexandru Cutieru, publicistul Ion Bădoi, sculptorul Ion Mitroi, Irina Stoica etc.

Criticată, poate contestată, antologia există şi merită consemnată.

A fost o manifestare reuşită, densă, profundă, care nu a făcut decât să întărească în minţile şi sufletele celor prezenţi că Roşiorii de Vede este capitala culturală a Teleormanului.

Ion BĂDOI

31

41

511

61

71

81

91

101

111

121

131

143

151

162

171

181

191

201

211

221

231

241

251

261

Articole Conexe

Ultimele Articole