30.7 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, iunie 22, 2024

Revoluţia din noiembrie !

DECLARAŢIE POLITICĂ

Revolia din noiembrie !

alexandru_mocanu33De 25 de zile, ţara are guvern interimar. Prima tentativă de investire a unui alt guvern a fost respinsă de majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR. De ieri, avem un alt prim-ministru desemnat, Liviu Negoiţă, care va încerca să convingă Parlamentul să îl investească. Liviu Negoiţă răspunde exigenţelor majorităţii parlamentare. El este o alegere foarte corectă. Este primar, validat prin vot direct de 80% dintre cetăţeni, calitate în care a demonstrat a fi un bun administrator, un bun manager, capabil să gestioneze probleme bugetare, adică exact calităţi de care are nevoie şi un premier. De 5 ani de când este primar al sectorului 3, Liviu Negoiţă a reuşit să facă din acea parte a Bucureştiului, o zonă în care oamenii trăiesc mulţumiţi. Liviu Negoiţă are experienţă politică de 13 ani, fiind perfect calificat pentru această poziţie.

Coaliţia PSD-PNL-UDMR nu are nici cel mai mic motiv să respingă un astfel de premier. O eventuală respingere a lui Negoiţă ar fi o sfidare la adresa votului românilor. Prin desemnarea lui Liviu Negoiţă, preşedintele a ţinut cont de opţiunea degajată din consultările cu partidele şi a dat încă o dovadă de disponibilitate în ascultarea solicitărilor PNL-PSD: a desemnat un premier care respectă profilul de prim-ministru solicitat de ei. După părerea mea, singura condiţie a PNL-PSD pe care nu o „respectă” Liviu Negoiţă este că acesta va continua reformele de modernizare ale statului român şi nu va pune batista pe ţambal, ori EI taman asta nu vor!

Acum, România are urgent nevoie de guvern un legitim, cu puteri depline pentru a rezolva problemele legislative şi a le gestiona pe cele curente ale ţării. Fondul Monetar Internaţional(FMI), Banca Mondială(BM) şi Comisia Europeană(CE) sunt dispuse să negocieze doar cu un guvern legitim, capabil şi îndreptăţit să rezolve în 5-6 săptămâni probleme legislative cum ar fi: legea bugetului, legea pensiilor şi legea responsabilităţii fiscale. FMI, CE și BM îşi suspendă evaluarea(?!) până la instalarea unui guvern legitim. Evaluarea începuse în speranţa că Guvernul Croitoru va trece. A fost însă respins. Ca urmare, din buzunarele tuturor românilor vor zbura 1,5 miliarde de euro, iar delegaţia FMI îşi încetează evaluarea. Învestirea Guvernului Negoiţă ar putea readuce cele 1,5 miliarde de euro înapoi în buzunarele românilor, acum când avem atâta nevoie de aceşti bani.

Premierul desemnat Liviu Negoiţă va respecta întocmai angajamentele României faţă de organismele financiare internaţionale. PSD, PNL și UDMR  trebuie să răspundă mai întâi intereselor ţării şi abia după aceea intereselor de campanie ale liderilor lor.

Di păcate, PNL şi PSD resping din start orice soluţie propusă de Preşedintele Băsescu pentru ieşirea din criza politică. Fără să vadă echipa şi programul de guvernare, pare să fi decis deja că vor vota împotrivă. Este clar că PSD, PNL și UDMR au un mandat clar: să-şi apere privilegiile şi clientela politică. PNL, PSD și UDMR sacrifică ieşirea din criza economică pe altarul campaniilor lui Crin Antonescu, Mircea Geoană şi Kelemen Hunor. Toate trei au un comportament nedemocratic, habotnic şi contrar intereselor românilor. Ele refuză orice soluţie care nu apără interesele Coaliţiei GRIVCO.

Vă rog să observaţi că ipocrita lupta politică majoră care se duce de o lună de zile – şi pe care PNL-PSD o ambalează frumos, cu o făţărnicie ce va fi greu de egalat – este pe de o parte lupta pentru continuarea reformelor, pentru tăierea privilegiilor, pentru eliminarea pensiilor şi a salariilor speciale, iar pe de altă parte dorinţa de conservare a privilegiilor dobândite de un grup de politicieni, oameni de afaceri veroşi şi clientela lor, inclusiv din mass-media. Reformele începute de Guvernul Boc susţinut de Băsescu au stârnit muşuroiul pe care tronau liniştiţi exact cei care acum se agită disperaţi: Voiculescu, Iliescu, Năstase, Patriciu, Vanghelie, Vântu, Mazăre, Dragnea, Oprişan Fenechiu, Hrenbenciuc şi mulţi alţii.Şi, după cum vedeţi, pentru că dispun de mulţi, foarte mulţi bani, la picioarele lor şi în slujba lor stă toată floarea cea vestită a majorităţii mass-media româneşti, în braţe cu deontologia, profesionalismul şi bunul simţ de care este capabilă. Toate vorbele frumoase ale acestor domni şi doamne despre „majoritate parlamentară” şi „linişte politică” nu fac doi bani pentru că, de fapt, ascund un singur lucru: teama că muşuroiul care căpuşează bugetul statului este  în pericol(aş zice, de moarte!) să dispară, iar o dată cu el şi influenţa şi puterea domnilor care tronează astăzi deasupra lui. În fapt, problema este foarte simplă: traversarea cât mai rapidă a crizei economice şi bunăstarea românilor depind direct de înfăptuirea reformelor, de tăierea căilor de alimentare a muşuroiului clientelei cu resurse bugetare.

Liviu Negoiţă are şi ştiinţa şi voinţa şi energia necesare pentru a continua aceste reforme. Şi pentru că astăzi este 7 noiembrie, mă gândesc şi sper că poate o majoritate parlamentară trans-partinică va dori să rămână în Cartea Albă a parlamentarismului românesc ca autoarea, de ce nu, a „Revoluţiei din Noiembrie”, şi va decide investirea Guvernului Negoiţă.

Alexandru MOCANU

Senator PD-L de Teleorman

07.11.2009

Articole Conexe

Ultimele Articole