15 C
Roșiorii de Vede
vineri, mai 24, 2024

DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI !

DECLARAŢIE POLITICĂ

DOAMNE, OCROTEŞTE-I PE ROMÂNI !

alexandru_mocanu15Ieri, Cabinetul Croitoru a fost respins de majoritatea parlamentară, cu 250 de voturi „împotrivă” şi 189 „pentru”. După cum au văzut toţi românii, dezbaterile parlamentare au fost neserioase din cauza „liderilor prezidenţiabili” ai coaliţiei PSD-PNL-UDMR. Stenograma şedinţei comune a celor două Camere stă mărturie că aşa-zisa majoritate nu şi-a motivat, de fapt, opoziţia faţă de programul de guvernare al premierului desemnat, Iulian CROITORU. Acesta a prezentat un program de guvernare profesionist. Programul său era exact ceea ce are nevoie România in momentul de faţă. Din păcate, liderii zisei coaliţii par a fi drogaţi sau cel puţin „setaţi” spre a respinge orice vine de la Preşedintele Băsescu, chiar dacă are deplină acoperire constituţională. Nu ştiu de ce, dar, în multe momente ale dezbaterilor, am avut impresia nu numai că majoritatea trage de timp, ci că parcă n-ar vrea să voteze deloc. Dacă nu m-am înşelat, atunci pentru votul de investire al viitorului guvern ce va fi propus zilele următoare, „bărbaţii politici” ce conduc majoritatea vor invoca fel de fel de motive spre a fi amânat până după 6 decembrie.

În fapt, ieri, în Parlament, am avut impresia că sunt mai degrabă  la Teatrul de Comedie, şi că pe scenă se joacă scene memorabile din Caragiale. Pare că aceeaşi impresie au avut-o şi cei de la postul tv The Money Channel care, în chip inspirat, imediat, au realizat un montaj, punând în acelaşi timp pe ecran, stânga-dreapta, pasaje din discursul lui V.Vosganian, respectiv din celebra tiradă a lui Caţavencu. Dar ieri, la tribuna Parlamentului României eu l-am identificat şi pe Brînzovenescu-Crin Antonescu, şi pe stimabilul Farfuridi-Kelemen Hunor şi, evident pe Nae Ipingescu-Mircea Geoană, ca să mă refer numai la „Cei 3 crai de la Grivco”, prezidenţiabili sadea. Rezon!

În mod absolut aberant, în afara oricăror regulamente ori cutume parlamentare, procedura de investire a guvernului a fost întreruptă  abrupt, înainte de vot, pentru completarea ordinei de zi cu dezbaterea şi adoptarea a două acte politice care, veţi vedea în lunile următoare, se vor dovedi la fel de utile ca frecţia cu DIANA la piciorul de lemn, anume:

1.Declaraţia politică a Parlamentului României prin care acesta se angajează  să respecte nivelul indicatorilor macroeconomici asumaţi de Guvernul României în Acordul de împrumut cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Declaraţia a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

2.Hotărârea Parlamentului României care cere Guvernului în funcţie ca, prin derogare de la prevederile legii de organizare a executivului, să transmită de urgenţă spre dezbatere şi adoptare proiectele legii bugetului de stat şi a legii bugetului de asigurări sociale de stat pentru 2010. Hotărârea a fost adoptată cu 259 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 120 de abţineri, ultimele de la PD-L (Trebuie spus că parlamentarii PD-L s-au abţinut pentru un motiv simplu: Nimeni într-o ţară normală, nici măcar Parlamentul, nu poate să hotărască ceva „prin derogare de la lege”!!!).

Cei care au urmărit dezbaterile la televizor, dar mai ales studenţii Facultăţii de Drept Administrativ aflaţi la balcoanele aulei Parlamentului, vor fi observat, desigur, că liderii „majorităţii electorale” sunt duplicitari şi ipocriţi. Mai întâi aprobă o declaraţie de respectare a Acordului cu FMI, pentru ca apoi, câteva minute mai târziu, să respingă programul propus de Croitoru, un program concret, profesionist, cuprinzând – după cum ei înşişi au recunoscut – tocmai măsurile clare şi coerente în vederea îndeplinirii angajamentelor României faţă de FMI.

Când au spus PSD-iştii adevărul? Când erau la putere şi dimineaţa au susţinut încheierea Acordului cu FMI, sau după-amiaza, la televizor, când îl criticau? Când au dat jos Guvernul Boc conştienţi că pun în pericol acordarea tranşei a 3-a, sau acum când declară, fără acoperire, deci necredibil, că susţin din nou termenii acordului cu FMI?

Când au spus liberalii adevărul? Când Tăriceanu şi ai lui crini clamau că prin Acordul cu FMI „înrobim” ţara organismelor financiare internaţionale, sau acum când i-a apucat „brusc, subit şi dintr-odată” dragostea faţă de FMI ?

Din păcate, aşa înţeleg unii prezidenţiabili să ne convingă  că sunt adevăraţi oameni de stat, purtându-şi coloana vertebrală nu tare ca parul, ci doar ca fularul! Oricum, răspunsul la aceste întrebări şi la multe altele va fi dat pe 6 decembrie, ora 21,00 cînd, vorba Luceafărului: „Majoritatea ce-a murit / Încet pe cer se suie / Era pe când nu s-a zărit / Azi o vedem, şi nu e !” Doamne, ocroteşte-i pe români!

Alexandru MOCANU

Senator PD-L de Teleorman

05.11.2009

P.S. 1. În acest timp, un alt prezidenţiabil, Traian Băsescu, s-a aflat în Teleorman unde s-a întâlnit cu aleşii din oraşe şi sate, cu fermieri şi specialişti în agricultură şi a încheiat cu un miting în Alexandria, la care Jandarmeria spune că au participat peste 7.800 de cetăţeni. Mie, personal, mi s-au părut a fi mai mulţi. Dar nu contează. Văzându-i însă, şi ştiind câţi participanţi au fost la Geoană în Casa de Cultură şi la Antonescu pe …trotuarul aceleiaşi Case, pentru o clipă m-am gândit să depun la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege pentru anularea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie, pentru că e păcat de bani, dacă tot nu se schimbă nimic. Am renunţat gândindu-mă că, fie şi numai pentru referendum, tot se merită cheltuiala!

2. La miting a fost, firesc, presa centrală şi locală. Nu ştiu de ce, de pe scenă, reprezentanţii a două cotidiene locale păreau a fi vineţi la faţă. Probabil de frig, că nu ştiu să le fi murit cineva!? Poate …speranţa. Chiar dacă deşartă, Dumnezeu s-o ierte!

Articole Conexe

Ultimele Articole