13.8 C
Roșiorii de Vede
marți, aprilie 30, 2024

Revista ,,Lamura” – o lamură a spiritului românesc

OVIDIU GHIDIRMIC,

Laureat al Academiei Române

15 ani de la apariţia noii serii a revistei ,,LAMURA”

lamura-prima-pagina-1

        În această toamnă, în luna noiembrie, se împlinesc 15 ani de la apariţia noii serii a revistei ,,Lamura”, publicaţia cu cel mai frumos nume românesc, un arhaism ieşit din uz, dar un termen foarte viu pentru cultură, care desemnează partea cea mai pură  şi mai curată a lucrurilor, dintr-o perspectivă fenomenologică.

Prin înfiinţarea noii serii a revistei ,,Lamura” am reînnodat firele cu prestigioasa tradiţie interbelică, dar ne-am racordat, totodată, la spiritul epocii noastre contemporane. Am păstrat numai unele principii de bază ale vechii serii, în semn de continuitate, dar în rest revista arată cu totul altfel decât pe vremea lui Al. Vlahuţă, ca ţinută grafică şi conţinut.

Noua serie a revistei ,,Lamura” constituie mai mult decât o publicaţie literară. Este o publicaţie culturală în sensul cel mai larg al cuvântului, cu un profil complex, cu deschidere spre toate domeniile spirituale, o publicaţie enciclopedică.

        Întreg programul revistei a fost expus în articolul Tradiţie şi modernitate din primul număr al noii serii. Într-o perioadă în care dezinteresul faţă de tradiţie a crescut şi respectul faţă de înaintaşi a scăzut -, am ţinut neapărat să clarificăm raportul fundamental al culturii, dintre tradiţie şi modernitate, subliniind că tradiţia formează baza culturii, iar modernitatea este ceea ce se adaugă la tradiţie în măsura în care rezistă timpului. Nu există nici o cultură fără o tradiţie. Acesta este un adevăr axiomatic! Am respectat întocmai acest program.

lamura_-_octombrie_1919

        Revista a reuşit să supravieţuiască, în mod aproape miraculos, în aceste vremuri vitrege pentru cultură, la care se adaugă un climat de o mare confuzie teoretică şi axiologică, fără precedent. În această perioadă, au fost contestate şi denigrate aproape toate marile valori ale culturii româneşti, începând chiar cu vârful spiritualităţii noastre: Mihai Eminescu şi continuând cu Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, G. Călinescu şi alţii.

Revista ,,Lamura a devenit o apărătoare a marilor valori româneşti, prin articole polemice şi temeinic argumentate. A fost preocupată mereu de situaţia românilor de pretutindeni şi de condiţia românilor sud-dunăreni. Am publicat, în cuprinsul ei, numeroase studii istorice şi documente inedite, eseuri de filozofie a culturii şi despre artele plastice. Reproducerile şi ilustraţiile sunt de o calitate cu totul superioară.

Un spirit lucid, clarvăzător, maiorescian, ne-a ajutat să nu rătăcim drumul.

Revista ,,Lamura a fost şi rămâne o lamură a spiritului românesc şi, totodată, o revistă europeană de cultură.

Să-i dorim revistei LAMURA tinereţe veşnică şi drum lung pe orbita culturii româneşti şi universale.

ghidirmic

Articole Conexe

Ultimele Articole