23.1 C
Roșiorii de Vede
vineri, iunie 21, 2024

Premierul Emil Boc nu s-a opus iniţiativei de a se interzice produsele etnobotanice!

                   Declaraţie de presă

 

Premierul Emil Boc nu s-a opus iniţiativei de a se interzice produsele etnobotanice!
 
 
 

Implicarea numelui meu în problema creată de interzicerea poduselor etnobotanice este inadecvată şi neavenită. Ţin să precizez faptul că, în calitate de ministru al Sănătăţii, am fost primul care a solicitat public închiderea magazinelor de profil şi am elaborat un proiect normativ pentru  interzicerea producerii şi comercializării în România a produselor etnobotanice.  

Actul normativ conţinea măsuri cu caracter general şi a fost elaborat de către Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul Ministerului Agriculturii, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi al Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinară, sub forma unui ordin de ministru. Ca atare, el nu a fost supus aprobării Guvernului, iar Premierul Emil Boc nu s-a opus iniţiativei, tocmai ţinând cont de faptul că acesta nu ţinea de competenţa      Primului-ministru, ci a ministrului Sănătăţii. 

Actul normativ a fost supus dezbaterii publice şi, având în vedere faptul că prevederile lui făceau referire la legislaţia armonizată, s-a solicitat avizul Comisiei Europene. Instituţia europeană a respins propunerea de act normativ a MS şi a solicitat ca o comisie de specialitate să detalieze tipurile şi speciile de plante care urmează a fi interzise, lucru care s-a şi întâmplat. La momentul demisiei mele din Guvern, comisia se afla în faza de finalizare a documentaţiei solicitate de către CE.  

                                      Dr. Ion BAZAC 

                                Bucureşti, 15 februarie 2010 

Articole Conexe

Ultimele Articole