18.7 C
Roșiorii de Vede
miercuri, mai 15, 2024

Pe la noi, prin Teleorman ( 2 )

Teleormanul de peste câţiva ani

Consiliul Judeţean derulează proiectul „Strategia de dezvoltare durabilă a judeţului Teleorman 2008-2013”, în valoare de 440 mii lei, cofinanţat prin Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”, proiect care conturează viziunea de creştere a Teleormanului în următorii ani.

Prima etapă a constat în elaborarea draftului Diagnozei socio-economice şi de potenţial a judeţului Teleorman, în cadrul căreia au fost întocmite analize detaliate pe domenii de activitate (industrie, agricultură, incluziune socială şi ocuparea forţei de muncă, educaţie şi cultură, infrastructură şi starea mediului) şi au fost identificate resursele disponibile la nivelul judeţului şi posibilităţile de dezvoltare. Pornind de la principiul că la elaborarea Strategiei trebuie consultată comunitatea locală, pentru că ea este beneficiara directă, Consiliul Judeţean a organizat în perioada mai-august întâlniri cu cetăţenii, cu tinerii, cu specialiştii şi cu autorităţile administraţiei publice locale, pe baza cărora au fost întocmite diagnoza şi propunerea de Strategie.

Pentru ca toţi cei implicaţi în elaborarea Strategiei Teleormanului 2008-2013, să cunoască forma finală a documentului şi, eventual, să formuleze alte propuneri şi sugestii, Consiliul Judeţean organizează miercuri, 15 septembrie, ora 11, în sala de şedinţe, o ultimă dezbatere publică, la care sunt invitaţi să participe cei interesaţi.

După 17 ani de cercetări

vitanesti-arheologie

La 4 septembrie s-a încheiat cea de-a 17-a campanie arheologică din situl eneolitic de la Vităneşti-punctul  „Măgurice”, desfăşurată în cadrul proiectului Începuturile civilizaţiei europene. Neo-eneoliticul la Dunărea de Jos”, realizată de către specialişti ai Muzeului Judeţean, instituţie a Consiliului Judeţean şi ai Muzeului Naţional de Istorie a României.

Campania 2010 încheie o etapă importantă în studiul tell-ului eneolitic de la Vităneşti : definitivarea săpării ultimului nivel de locuire. Au fost descoperite numeroase vase de lut întregi şi întregibile, unelte de silex, piatră, os, corn, cupru, lut ars, obiecte de podoabă din scoică sau os, statuete antropomorfe şi zoomorfe, greutăţi de lut pentru războiul de ţesut sau pentru plasa de pescuit. Aceste materiale, scoase la iveală dintre resturile locuinţelor, dar şi din zonele adiacente, ajută la conturarea unei imagini complexe a comunităţilor umane ce au trăit în mileniul patru î.Ch. pe valea Teleormanului.

Pentru anul următor echipa de arheologi îşi propune pregătirea şantierului pentru abordarea săpării următorului nivel de locuire şi prelucrarea numerosului material arheologic existent.

Petru Săvuşcă

Articole Conexe

Ultimele Articole