23.6 C
Roșiorii de Vede
marți, mai 21, 2024

O nouă ameninţare contra românilor din Valea Timocului

                     O nouă ameninţare contra românilor din Valea Timocului

          La sediul Protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin, Serbia, în data de 05 decembrie 2014, în jurul orei 13.30, s-a produs o nouă provocare a sârbilor împotriva românilor din Valea Timocului.

         Profitând de lipsa unui sistem de pază, dar şi de lipsa de protecţie a  autorităţilor locale, în curtea Protopopiatului Dacia Ripensis a intrat un individ necunoscut care s-a “prezentat” ca fiind de la securitatea sârbă ameninţându-l pe preotul român că-i taie gâtul şi o să-i stingă ţigara în ochi, dar şi alte stropşeli vulgare. Preotul, aflat în timpul misiunii sale creştin ortodoxe, a reuşit să intre în clădirea Protopopiatului, unde mai erau şi femeile care lucrează în acea instituţie a Bisericii ortodoxe române.

         Individul, pe care îl puteţi identifica din fotografia alăturată, se deplasa de la fereastră la fereastră, bătea în fiecare geam şi făcea semne, fără tăgadă de interpretare, că le va tăia gâtul celor din interiorul instituţiei. Fiind anunţată poliţia locală, aceasta a reuşit să-l aresteze înante ca teroristul să-şi pună în aplicare ameninţările. Sperăm ca poliţia şi procuratura să-şi facă datoria în cel mai scurt timp, pentru a fi un exemplu pentru cei care şi-ar mai permite să se creadă într-o dictatură fără instituţii democratice.

       Ne întrebăm, şi întrebăm autorităţile locale din Negotin, dar şi pe cele statale: Cine este acest individ, care s-a recomandat ca fiind “securist” pentru a-şi spori autoritatea şi a potenţa eventual frică a preotului şi a femeilor din Protopopiat şi cine l-a trimis să-i ameninţe cu moartea pe slujitorii paşnici ai Bisericii ortodoxe române!

        Această nouă ameninţare nu este singulară, românii ortodocşi de pe Valea Timocului, Serbia, întâmpină tot mai multe greutăţi din partea localnicilor sârbi, care lansează permanent atacuri la adresa bisericii şi a preotului ortodox român. Nu cu mult timp în urmă, crucea metalică de la intrarea în sediul administrativ al Protopopiatului „Dacia Ripensis” al Bisericii Ortodoxe Române din oraşul sârb Negotin a fost vandalizată iar Părintele Protopop Boian Aleksandrovici, la rândul său, a primit mai multe ameninţări din partea unor cercuri ostile românilor din aceste zone, unde trăiesc peste 300.000 de cetăţeni sârbi de origine română, iar în ultimii trei ani au mai existat cazuri rămase nerezolvate, când au fost distruse sau ruinate însemne româneşti.

         Aşa cum ne-a declarat Preacucernicul Părinte Protopop al Protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin, Serbia, Boian Aleksandrovici: “Un lucru este sigur, VOM APĂRA ŞI CU PRPOPRIA VIAŢĂ BISERICA NEAMULUI NOSTRU DIN TIMOC. „Domnul este luminarea nostră şi apărătorul nostru de cine ne vom teme ” !!!

                                                                                Ion BĂDOI

Articole Conexe

Ultimele Articole