19.8 C
Roșiorii de Vede
joi, iulie 25, 2024

Ne scriu verii din Vidin!

       Ne scriu verii din Vidin!

 

        Dragă vere,

           Nu v-am mai scris de mult, dar să știți că nu v-am uitat. N-am putut să vin de Sfântul Trifon la voi, dar, dacă puteți, vă așteptăm la noi de ziua națională a Bulgariei…

          Știu că avusărăți și voi destul de lucru, așa că vă voi spune câte ceva de pe la noi, fiindcă nici noi nu stăturăm deloc.

         Sunt convins, vere, că sunt foarte puțini români și bulgari care nu știu cât de mare și sângeros este aportul armatei României în războiul rusă-român din anii 1876-1877 împotriva Imperiului Otoman pentru independența României și eliberarea poporului bulgar de sub jugul turcesc, asuprire care a durat 500 de ani.

          Una dintre cele mai mari bătălii s-a dus în satul Smârdan, acum Inovo,  pentru eliberarea Vidinului, aflat la 4 km de Dii, așa cum se mai spune orașului. În 1898, aici s-a ridicat un monument în memoria celor 119 dorobanți și 4 ofițeri care au căzut pentru gloria neamului românesc și bulgar. Monumentul a fost proiectat și ridicat cu bani de la cetățenii români, la ceremonia de dezvelire a participat însuși regele României, Carol I. Monumentul nu a rezistat decât 15 ani, fiindcă în anul 1913 naționaliștii bulgari l-au dinamitat!

         După foarte mulți ani de la acest act barbar, pe locul gropii comune unde au fost depuse osemintele acelor eroi, în septembrie 1993 s-a pus o cruce de lemn pe care scria ”Îngenunchem cu recunoștință” și o coroană de flori, iar pe data de 16 septembrie 1995, din inițiativa unor ziariști bulgari de la ziarele din Vidin și Ziarul primăriei din Vidin, apoi crucea de lemn a fost înlocuită, de către Asociația Vlahilor din Bulgaria, cu una din fontă care cântărește aproximativ o tonă și jumătate.

          Inițiativa pentru acest fapt lăudabil a fost a conducerii Asociației Vlahil

or, prima de acest gen din Bulgaria. De atunci până în prezent, anual, la 3 Martie sărbătorim ziua națională a Bulgariei aici. Se ține o sfântă slujbă comemorativă, se organizează și se reconstituie bătălia, dar, din păcate, participanții sunt îmbrăcați în uniforme rusești! Nu este greu să ne dăm seama, vere, dar ar fi obligatoriu ca ei să fie îmbrăcați în uniforme românești.

          Spațiul care înconjoară crucea are aproximativ 1000 m.p. și ar fi necesar, vere, să se facă un gard, unde să se planteze trandafiri și alte flori, să se ridice un mic adăpost unde să se pună lumânări sau să se facă un mic paraclis.

          Să-ți mai spus ceva, vere. Aproape de satul Archar, care a fost arena la o altă bătălie, localnicii au strâns bani și au ridicat un monumet de piatră cioplită, înalt de peste 2 metri. El a fost descoperit de răposatul Zahari Kotarliti, din conducerea AVB, în anul 1993. Pe postament scria: ”În memoria soldaților români căzuți în 1877. Cu recunoștință de la locuitorii din ArcHar”. În urmă cu 5 ani, monumentul a fost doborât și, după puțin timp, a dispărut. Multe orașe, Lom, Bercovita, Vidin, Belogradchic și localități, Arcas, Smârdan, Vidbol, au fost eliberate de armata română, dar numai Belogradcicul recunoaște oficial acest fapt.

          Să știi, vere, că noi, românii din Bulgaria, mergem în fiecare an și punem flori și coroane la aceste monumente. Anul acesta a venit și o delegație din România, condusă de Sebastian Ioan Hotca, dar și români din Timocul Sârbesc.

          Îți trimit și fotografii, ca să nu ne uitați și vă așteptăm mai des pe la noi.

                                                                          Cu stimă și respect,

                                                                                  Ivan Juvete

P.S. Să știi, vere, că și la noi se păstrează magia mărțișorului. Aici, în Bulgaria, se împodobesc cu mărțișoare copiii, femeile și bărbații, dar și  animale domestice, se agață pe crengile copacilor și chiar se se aruncă pe câmp, pe suprafața arabilă fire albe și roșii de lână, ca să avem speranță de sănătate și de mai mare rodnicie.

       Să mai știi, vere, că Sărăcia a ajuns și pe la noi. Dacă înainte vreme foarte puține persoane vindeau mărțișoare, acum sunt peste 150 de oameni care, în acest fel, încearcă să uite de șomaj vânzând mărțișoare pe stradă. Și numărul șoferilor de taxi s-a mărit, așa cum a crescut și numărul celor care se ocupă cu termoizolarea la case. Așa că, dragă vere, noi o ducem bine, ceea ce vă dorim și vouă!

                            Al vostru Juvete

Articole Conexe

Ultimele Articole