9.5 C
Roșiorii de Vede
joi, februarie 22, 2024

Lupta românilor pentru drepturi elementare continuă!

Lupta românilor pentru drepturi elementare continuă

limba_noastra_cea_romana2

La Biserica din Mălainița s-a desfăşurat zilele trecute o  întâlnire a reprezentanţilor organizaţiilor româneşti din Timoc la care au participat protopopul Daciei Ripensis, Boian Aleksandrovic,preşedintele Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia, Predrag Balaşevic, Zavisa Zurz, preşedintele asociatiei „Ariadnei Filum”, organizaţia pentru cultură a Rumânilor-Vlahilor din Serbia, Dragişa Constantinovic preşedintele „Asociatiei Traian pentru cultură a Rumânilor-Vlahilor  din Cladovo” şi Sanja Vacic preşedintele organizaţiei  Femeilor ortodoxe „Svata Maxima” din Metovniţa.

Scopul întâlnirii a fost acela de a evalua situaţia comunităţii româneşti din estul Serbiei  și încercările de a se impune  așa zisă limbă vlahă  ca limbă oficială la românii care traiesc în Estul Serbiei. Deasemena, s-a discutat și despre problemele pe care le are Protopopiatul  Daciei Ripensis în desfaşurarea acvtivităţii sale.
Toţi reprezentanţii prezenti la această întalnire au fost de acord că situaţia românilor este foarte grea și că instituţiile Statului Sârb nu fac nimic să îmbunătățească această situație, cum ar fi  introducerea  limbii române în şcolile unde învaţă copiii români,  ba dimpotrivă fac tot  ce pot ca să nu se întămple acest lucru.
Deasemenea, nu s-a realizat nimic în scopul informării în limba română a acestei comunităţi şi nici   posibilitatea preluării semnalului de la TV Voivodina pentru emisiunele în limba română pe teritoriului Serbiei de Est.
Având în vedere toate aceste probleme cu care se confruntă comunitatea română, liderii români au decis că în data de 31 august 2012, când romanii de pretutindeni sărbătoresc «Ziua Limbii române», în Bor să aibă loc o întalnire a  tuturor asociaţiilor româneşti care să ia în discutie problemele cu care se confruntă comunitatea, iar pe lângă sărbătorirea zilei, la întâlnire să se stabilească modalități de păstrare a identităţii naționale și a limbii române.

În cadrul evenimentului vor ține comunicări dr Slavoljub Gacovic, despre limba și identitatea națională a românilor/vlahilor din Timoc, dr. Dragisa Kostandinovic, despre o serie de documente păstrate din secolul al XlX-lea în ținutul Cliuciului scrie în limba română, iar despre românii timoceni și slujba bisericească în limba maternă va vorbi Protoiereu  iconom stavrofor Bojan Aleksandrovic, Vicar al Timocului.
După seria de comunicări și dezbateri, va urma un program cultural-artistic susținut de trupe folclorice din Timoc.

(Romanian Global News)

Articole Conexe

Ultimele Articole