19.5 C
Roșiorii de Vede
luni, aprilie 15, 2024

Lumea Regelui, Muzica Regelui, Anul Regelui

Lumea Regelui, Muzica Regelui, Anul Regelui

muzica-regelui-8

Sâmbătă, 24 septembrie în Băneasa Shopping City, la magazinul Diverta, orele 16:00, a fost lansat CD-ul „Muzica Regelui” şi un volum cu poveşti biografice ale regelui Mihai I al României.

in-asteptarea-asr-principesa-margareta-si-radu-al-romaniei-1

Spaţiul generos al librăriei Diverta s-a dovedit neîncăpător pentru sutele de participanţi la acest deosebit eveniment. Ceea ce a surprins plăcut a fost prezenţa tinerilor şi dorinţa lor de a fi martori la un moment deosebit, la întâlnirea cu istoria, cu acea parte a României profunde, adevărate.

În prezentarea evenimentului, editura Curtea Veche scrie: „După Cartea regală de bucate, continuăm să vă dezvăluim crâmpeie din viaţa şi gândurile Familei Regale a României. De data aceasta, am reunit, alături de Radio România, melodiile preferate ale Regelui pe un CD de colecţie numit sugestiv Muzica Regelui, alături de un volum în care ASR Principele Radu al României a adunat poveşti biografice din viaţa Majestăţii Sale, despre cum a descoperit aceste melodii care i-au stârnit admiraţia şi câteva scurte prezentări ale unor personalităţi marcante ale muzicii. Acest CD este un omagiu adus Regelui Mihai I cu ocazia celei de-a 90-a aniversări, pe care Majestatea Sa o va sărbători pe 25 octombrie”.

muzica-regelui-6

Cuvinte frumoase şi înălţătoare adresează şi directoarea editurii Curtea Veche, doamna Irene Arsene, atât ASR Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României, dar şi minunatului public present. Cu emoţie în glas, o invită pe Principesa Margareta să se adreseze celor care au luat cu asalt librăria Diverta.

muzica-regelui-7

Întrebată fiind ce a însemnat muzica pentru Regele Mihai I, Principesa Margareta le-a spus celor prezenţi la lansarea CD-ului „Muzica Regelui” de la Băneasa Shopping City, magazinul Diverta: „Muzica a însemnat foarte mult pentru Rege când era în exil. A fost ceva esenţial pentru el”, precizând că melodia de suflet a Regelui Mihai este „Poema română”, de George Enescu, pe care obişnuia să o asculte cu familia sa în exil. „Am crescut cu această muzică. Aşa am fost mai aproape de ţara noastră, care ne-a fost interzisă, după cum ştiţi. A ascultat foarte multă muzică pentru liniştea lui sufletească.Când eram copil, în fiecare seară, când mă întorceam de la şcoală, ascultam muzică. Piesele de pe acest CD, le-am ascultat împreună cu părinţii mei. Ideea lansării acestui CD îi aparţine soţului meu şi este cadoul nostru, pe lângă alte cadouri publice, pentru tatăl meu, Regele Mihai I”.

muzica-regelui-4

ASR Principele Radu al României a continuat : ” Editura Curtea Veche a avut curajul şi generozitatea să meargă împreună cu noi pe acest drum într-un moment dificil economic, atunci când e greu pentru edituri şi să supravieţuiască, darmite să facă gesturi de generozitate faţă de artă, de muzică, faţă de Coroana României, faţă de iubitorii de frumos. Trebuie să-i felicităm pe cei de la Curtea Veche, de regulă creatori de carte, că în acest proiect cu discul au reuşit să îmbine două dintre cele mai frumoase creaţii pe care le are omul: sunetul şi cuvântul. Aş vrea să vă aduc în faţă, împreună cu Principesa Moştenitoare, un mic detaliu. Există printre colaboratorii noştri o tânără, se numeşte doamna Sandra Gătejanu, care e şeful de protocol al Casei Majestăţii Sale şi care a găsit în arhive o poză cu Majestatea Sa cântând la pian. Este singura poză, după ştiinţa noastră, care există cu Regele în această ipostază, cântând la pian, la castelul Foişor, într-un aranjament minunat creat de mama sa, regina Elena, şi a fost o surpriză extraordinară pentru întreaga familie, dar cu atât mai mult pentru mine , care nu ştiam de existenţa acestei fotografii şi Editura Curtea Veche a pus fotografia pe coperta discului.  La cei 90 de ani, Majestatea Sa va avea din partea noastră o serie de daruri publice pe care i le facem, încercând să aducem în faţa dumneavoastră diferite faţete ale personalităţii sale. A fost mai întâi o carte, pe care o aveţi aici, la intrare, Lumea Regelui, editată de Polirom, şi care e o colecţie de mărturii a 60 de personalităţii ale lumii, începând cu preşedintele SUA, Harry Truman, până la un tânăr student de la Cluj, în vârstă de 22 de ani, care face ştiinţe politice. 60 de oameni, pe parcursul a mai bine de 60 de ani, care mărturisesc despre El. Un al doilea volum este acesta, Muzica Regelui, pe care doamna Arsene vi l-a prezentat pe scut la început, şi un al treilea volum va fi Anul Regelui, scos tot de editura Curtea Veche, un volum cu fotografii şi text vorbind despre cum arată la această vârstă venerabilă un an din viaţa Majestăţii Sale, adică de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, ce anume face Regele în cele 365 de zile ale unui an. Am sperat cu toţii că volumul acesta va fi un proiect interesant pentru dumneavoastră şi faptul că sunteţi atât de numeroşi acum în faţa noastră ne dovedeşte, probabil, că am păşit cu dreptul. Vă mulţumim!”

muzica-regelui-5

Înainte ca ASR Principesa moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României să fie asaltaţi de televiziunile care transmiteau în direct evenimentul, distinsa directoare a editurii Curtea Veche, doamna Irene Arsene, a mai adăugat: „Din rândurile scrise de ASR Principele Radu al României în această broşură care însoţeşte CD-ul, veţi descoperi şi cum a învăţat Regele Mihai I să cânte la pian, cum muzica îl ajută să se regăsească pe sine, cum cunoaşte atât de mulţi compozitori români valoroşi. Veţi descoperi că Regele are o colecţie impresionantă de viniluri, de discuri de altă dată, veţi afla, dacă nu ştiaţi încă, despre pasiunea Regelui pentru maşini…o întreb pe ASR Principesa moştenitoare Margareta: Regele ascultă muzică atunci când este la volan şi conduce una din maşinile preferate?” „Nu, răspunde Principesa Margareta, se pare că nu este bine să asculţi muzică atunci când conduci, aşa că el se concentrează numai la drum, la condusul maşinii”.

muzica-regelui-2

O contribuţie deosebită la realizarea acestui CD a avut Radiodifuziunea Română, dar ne-am bucurat şi de sprijinul ORDA, prin care am obţinut timbrul obligatoriu„, a mai spus doamna Irene Arsene.

muzica-regelui-10

Desigur, timpul a fost insuficient pentru câte întrebări s-au dorit a fi puse, dar autografele oferite au fost fost tot un prilej de comunicare între ASR Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României cu toţi cei prezenţi la importantul eveniment. A fost un prilej deosebit de a fi prezenţi la întâlnirea cu istoria adevărată a României, pe care unii încă mai încearcă s-o ascundă.

Ion BĂDOI

lumea-regelui-3

Articole Conexe

Ultimele Articole