13.8 C
Roșiorii de Vede
luni, mai 20, 2024

Lecţie de demnitate naţională

Lecţie de demnitate naţională

Dorin Chirtoacă: Un elev care a trecut prin Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol ar putea da lecţii de demnitate naţională

dsc_3165

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a vizitat astăzi, 12.11.2011, Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, unde a participat la acţiunea festivă consacrată împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ. Edilul capitalei a fost însoţit de preşedintele fracţiunii Partidului Liberal din Consliul municipal Chişinău, Ion Gabura, interpretul Cristi Aldea-Teodorovici şi vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Ştefan Urâtu.

Primarul general a mers la elevii care învaţă în unicul liceu românesc din Tiraspol cu cărţi, dulciuri şi fructe. Cu această ocazie, Dorin Chirtoacă a mai promis că Primăria Chişinău va dona şcolii 20 de computere pentru clasa de informatică, în perioada imediat următoare. În contextul cuvintelor de felicitare pe care le-a adresat întregului corp didactic, şeful administraţiei municipale a mai menţionat că Liceul „Lucian Blaga” de două decenii reprezintă promotorul culturii româneşti pe malul stâng al Nistrului.

„Cunoaştem greutăţile prin care aţi trecut de-a lungul anilor pentru a vă apăra şcoala, demnitatea şi limba română şi vă suntem recunoscători pentru curajul de care daţi dovadă. Tocmai pentru asta, în urma consultărilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Consiliului municipal Chişinău, am decis ca începând cu anul 2012 să acordăm din bugetul municipal sprijin financiar tuturor şcolilor cu predare în limba română din partea stângă a Nistrului, suplimentar la finanţarea din partea Ministerului Educaţiei. Aceste surse vor fi destinate pentru dotarea şi dezvoltarea liceului”, a declarat Dorin Chirtoacă.

La rândul său, directorul Liceului, Ion Iovcev, a remarcat că pentru toţi cei care activează, au învăţat sau învaţă la „Lucian Blaga” din Tiraspol este o sărbătoare deosebită. „Aceşti oameni au dat dovadă de un curaj deosebit. Au rezistat tuturor atacurilor pentru a menţine limba şi cultura română în stânga Nistrului”, a spus Ion Iovcev.

Liceul „Lucian Blaga” din Traspol a fost fondat în anul 1991, când a fost deschisă ca şcoală medie incompletă, cu predare în limba română. Primii eleviau absolvit şcoala în anul 1994. De-a lungul anilor, s-au făcut presiuni enorme, pentru a închide instituţia. Mai târziu, şcoala este acreditată de Ministerul Educaţiei de la Chişinău şi devine liceu teoretic, cu predare în limba română. În cei 20 de ani de activitate, peste 600 de elevi au absolvit unicul liceu românesc din Tiraspol.

Alexandru Ioan BĂDOI

dsc_3083

dsc_3095

dsc_3176

dsc_3194

img_1872

Articole Conexe

Ultimele Articole