28.2 C
Roșiorii de Vede
luni, aprilie 15, 2024

IRESPONSABILITATE ŞI LAŞITATE !

DECLARAŢIE POLITICĂ

IRESPONSABILITATE ŞI LAŞITATE !

alexandru_mocanu11Cu fiecare zi care trece ni se developează cu şi mai multă claritate premeditarea şi pregătirea cu minuţiozitate de către PSD a crizei politice din aceste zile, criză care, paradoxal, nu foloseşte nicicum PSD! Se pune întrebarea: atunci cui foloseşte? Așa cum au decurs lucrurile până în prezent, am impresia că această criză politică a fost nu doar premeditată, dar chiar stimulată şi aţâţată, concomitent, de mai multe grupări din PSD, fiecare însă având motive diferite, de multe ori antagonice. Să le luăm pe rând, ca la moară.

Grupul M.Geoană mai păstrează astăzi doar aparenţa de grup. Iniţial, Geoană a fost susţinut de „grupul de la Cluj”, de o serie de oameni de afaceri, tineri politicieni educaţi din Ardeal şi Banat, lângă care a fost atras Voiculescu cu ale lui antene, „puse una peste alta”. S-a considerat utilă şi experienţa „monştrilor sacrii” precum Mitrea şi Hrebenciuc, cărora, instinctiv, li s-au alăturat „hiene” precum Vanghelie, Mazăre, Oprişan, Dragnea. Devenind un fel de oaste de strânsură,  mult prea eterogen din punct de vedere al caracterelor, grupul s-a spart. S-a retras Clujul, urmat de cei din Ardeal şi Banat. Apoi a ieşit Mitrea. Acum se pregătesc(a se citi: se regrupează) hienele. Astăzi, candidatul Geoană e tot mai singur şi, în afară de el, nimeni nu-l vede la Cotroceni. În schimb, mulţi aşa zis apropiaţi îl împing spre eşafod.

Grupul I.Iliescu, sau grupul celor maziliţi de Geoană, este extrem de puternic şi influent în partid.  Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Adrian Năstase, Sorin Oprescu, Nicolae Văcăroiu, Octav Cozmâncă, Ion Solcanu, Rodica Stănoiu, Doru Ioan Tărăcilă, Dan Mircea Popescu, Alexandru Lăpuşan, Ion Vasile, Vasile Moiş, s.a. sunt doar câteva din numele grele care-l compun. Nu toţi sunt duşmanii lui Geoană, în schimb toţi sunt trup şi suflet lângă I.Iliescu. Iar, aşa cum am mai spus, „bătrânul edec” nu uită şi nu iartă. Şi cum să uite Iliescu că în 1996, prostănacul de mai târziu l-a numit „cancerul democraţiei româneşti”, pentru ca în 2005 să organizeze un simulacru de Congres în care Iliescu a fost trecut pe linie moartă, în cel mai pur stil comunist. Iliescu urmăreşte să-l radă pe Geoană astfel ca după prezidenţiale să poată propulsa ca preşedinte al PSD pe un apropiat al său, eventual S.Oprescu.

Grupul Mitrea, insuficient cristalizat în acest moment. Folosindu-şi abilităţile dobândite în atâţia ani de activitate politică şi sindicală, Mitrea încearcă să-şi capete statutul de lider al masei mari de membri, militanţi şi chiar parlamentari PSD. Şi în spatele său,

rândurile se îngroaşe în fiecare zi, aşa că să nu surprindă  pe nimeni dacă Mitrea va candida şi el la preşedinţia PSD. Până atunci, „tocăm la Geoană”!

Grupul „hienelor” joacă în acelaşi timp la mai multe capete şi, la o adică, se va alătura grupului care va garanta prada cea mai mare.(Observaţie: nu este indicată alăturarea acestora pentru că vin la pachet cu DNA-ul după ei!).

PSD a transferat criza proprie din interiorul partidului în criză naţională, ceea ce poate  afecta cetăţeanul. Vă invit să observaţi cine au fost cei mai vocali „militanţi” la demisia miniştrilor PSD? Au fost Iliescu, Năstase, Vanghelie, Mazăre, Hrebenciuc care, nu-i aşa, ei nu pierd nimic! Orbiţi de orgoliu şi ambiţii personale, Geoană&Co., ca adevăraţi social-democraţi ce sunt, au uitat de cei peste o sută de mii de pesedişti din toată ţara. Fără să-i întrebe, au refuzat cu obstinenţă atât dialogul cât şi soluţiile pentru evitarea crizei, iar acum au pierdut TOT: guvern, ministere, agenţii, prefecturi, deconcentrate. Sunt convins că de acum Geoană se va bucura de suportul întregului partid în drumul său spre …eşafod!

Dacă până acum a fost iresponsabil, acum Geoană a fost şi laş. După ce a provocat o criză refuzând înlocuirea unui ministru iresponsabil, acum, din laşitate, Geoană încearcă s-o prelungească, sperând că această atitudine îi va folosi electoral doar lui. Partidul e clar că nu are decât de pierdut. Chiar dacă, ipotetic, Geoană ar ajunge la Cotroceni cu ce s-ar alege membrii şi militanţii PSD? Cu nimic! Campania electorală a lui M.Geoană a transformat un partid de talia PSD într-un partid instabil care, iată, acum încearcă să blocheze toate instituţiile statului. De ieri, liderul PSD blochează şi funcţionarea Parlamentului, sabotând convocarea Birourilor Permanente ale Camerei şi Senatului. Şedinţa comună a fost convocată de către un grup de parlamentari din Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, nu de către preşedintele Camerei Deputaţilor, aşa cum în mod intenţionat au anunţat anumite surse. Convocarea şedinţelor comune nu este doar dreptul preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, ci şi dreptul parlamentarilor. Prin articolul 89, Regulamentul comun este completat cu prevederi din regulamentul Camerei si Senatului, iar acolo se precizează că membrii ai Biroului Permanent din Cameră şi Senat pot convoca organizarea unei şedinţe comune. În plus, i-a incitat pe membrii PSD şi PNL din cele două Birouri să boicoteze şedinţa comună, astfel ca să nu poată avea loc din lipsă de cvorum. De ce tot acest circ? Simplu, pentru că pe ordinea de zi se afla cererea preşedintelui de a se organiza un referendum pe tema parlamentului unicameral cu maxim 300 de membri. Referendumul oricum se va organiza.

PD-L rămâne să-şi asume în continuare guvernarea în aceste condiţii extrem de dificile. În zilele şi săptămânile următoare vom vedea dacă şi alte partide sau alţi politicieni sunt dispuşi să-şi asume această răspundere alături de noi. Cei care au plecat să fie sănătoşi şi să plece cu adevărat. DE PESTE TOT ŞI CÂT MAI REPEDE!

Alexandru MOCANU

Senator PD-L de Teleorman

01.10.2009

Articole Conexe

Ultimele Articole