40.4 C
Roșiorii de Vede
luni, iulie 15, 2024

Filarmonica „Oltenia” Craiova-5 IUNIE, ORA 19.00

                             MARŢI, 5 IUNIE 2018, ORA 19.00

                          Filarmonica „Oltenia” Craiova

                                     Concert cameral

MIHAI UNGUREANU (pian), LUMINITZA PETRE (vioară, GERMANIA)

Ludwig van BeethovenIntegrala sonatelor pentru pian și vioară (II)

Sonata nr. 5 în Fa major, op. 24, „a Primăverii”

Sonata nr. 6 în La mjor, op. 30, nr. 1

Sonata nr. 7 în Do minor, op. 30, nr. 2

Pianistul Mihai Ungureanu şi violonista Luminitza Petre continuă seria Integralei sonatelor pentru pian şi vioară de Ludwig van Beethoven, în sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Totalul de 10 Sonate pentru pian şi vioară semnate Ludwig van Beethoven reprezintă o contribuţie majoră pentru literatura acestui gen. Beethoven are abilitatea de a crea nu Sonate pentru pian cu acompaniament de vioară, ci o o muzică în care cele două instrumente sunt într-adevăr partenere. La fel ca în lucrările de maturitate ale lui Mozart, vioara este tratată ca egal al pianului, un participant esenţial în discursul sonor.

Pianistul MIHAI UNGUREANU a debutat la 16 ani cu Concertul nr.1 de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene. După absolvirea Liceului de Artă din Craiova, studiază la Academia de Muzică din Bucureşti cu Dan Grigore şi Ioana Minei. Din 1981 susţine o intensă activitate concertistică împreuna cu toate orchestrele simfonice din ţară. Ca solist, interpret de muzică de cameră, a concertat în toata Europa, America de Nord şi de Sud, fosta URSS şi Asia. Este laureat al mai multor competiţii naţionale, iar în 1986 a primit Premiului Criticii Muzicale din România. A fost mulţi ani la rând director general, director artistic, iar în prezent este solist concertist al Filarmonicii din Craiova.

Pianistul are un repertoriu cuprinzâtor, atât în genul concertant, cât şi în cel cameral – piese, sonate pentru pian, sonate, trio, cvartete, cvintete cu pian. Mihai Ungureanu a realizat valoroase înregistrari discografice: la Electrecord Bucuresti – George Enescu – Sonata a 3-a “În caracter popular românesc” împreună cu violonista Luminitza Petre; la casele de discuri Edipan – Italia; Gallo V.D.-Elvetia; Bella Musica –Freiburg Germania; Hastedt –WDR 3 – CD Portret Pascal Bentoiu cu Violonista Jenny Abel, Nordwestdeutsche Philharmonie, şi altele. În anul 2004 a participat la editarea CD-ului cu muzica româneasca de Pascal Bentoiu la Köln cu West Deutscher Rundfunk sub bagheta lui Horia Andreescu, interpretând Concertul nr. 2 pentru pian si Sonata pentru vioară şi pian. În acelaşi an a efectuat un turneu în mai multe oraşe din sudul Japoniei, susţinând recitaluri de muzică de cameră şi de pian.

De-a lungul carierei sale, Mihai Ungureanu a coordonat cursuri de măiestrie în USA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franţa, Germania, Grecia, Republica Moldova, Japonia (Kyoto, Hiroshima) fiind frecvent invitat să participe în juriile unor concursuri internaţionale precum Viotti-Valsesia, Citta di Cantú-Como, Franz Schubert –Italia. La Baden-Baden, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la dispariţia marelui dirijor şi compozitor Wilhelm Furtwängler, Mihai Ungureanu i-a interpretat Sonata Nr.1 pentru vioară şi pian într-un concert transmis în direct de Radio Stuttgart.

***

Personalitate muzicală complexă, LUMINITZA PETRE a atras atenţia presei de specialitate încă de la primele apariţii pe scena muzicală a lumii. Este violonistă, dirijoare, membră în diferite formaţii de muzică de cameră, fondatoare şi manager al diferitelor ansambluri şi festivaluri muzicale. Încă din timpul studenţiei, Luminitza Petre a desfăşurat o bogată activitate solistică cu toate Orchestrele Filarmonice din România, cu Orchestra Naţională Radio din Bucureşti. Consolidarea carierei sale a continuat cu apariţiile pe scene de concert de la Sttutgart şi Viena până la Tokyo sau Vasul de croazieră „M.S. Deutschland”.

Violonista Luminitza Petre a înregistrat Integrala Sonatelor şi Partitelor pentru vioara solo de J.S.Bach pe un dublu CD, imprimare ce a fost extrem de apreciată în recenzii de presa şi a fost nominalizată pentru „Academy Award” în Tokyo 2006. Practica îndelungată orchestrală, 25 de ani în funcţia de concert-maestru la Orchestra de Stat Stuttgart şi deopotrivă la Academia Internaţională Bach sau Orchestra de Camera Heilbronn, a avantajat startul în cariera sa dirijorală.

Concertele camerale susţinute cu Trio-ul cu pian Clara Wieck din Heidelberg precum şi activitatea didactică în funcţia de docent la Orchestra de Tineret a Landului Baden-Wurttemberg au desăvîrşit personalitatea artistică a interpretei. În 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, a înfiinţat la Stuttgart „Camerata Enescu” şi „Festivalul George Enescu” sub egida Forumului German-Roman şi a Consulatului Român din München.

Luminitza Petre este absolventă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa profesorilor Valeriu Rogacev şi Cornelia Bronzetti. A urmat cursuri de măiestrie cu Ştefan Gheorghiu, Valery Gradow, Zachar Bron în Mannheim şi Viena. Este laureată a Concursurilor Internaţionale „Tibor Varga” Sion – Elvetia, „Rodolfo Lipizer” Gorizia – Italia şi a Concursurilor Naţionale „Dinu Lipatti” Craiova, „Sonata a 3-a de George Enescu” Oradea, „Premiul Criticilor Muzicali” Bucureşti, s.a. A fost eleva Liceului „George Enescu” din Bucureşti dar studiul viorii l-a început, pe când avea 6 ani, la Ploieşti cu doamna profesoară Sevastiţa Coltofeanu.

Luminitza Petre a abordat cu mare seriozitate cariera de dirijor. Pentru aceasta a studiat şi a absolvit cu succes cursuri de măiestrie la clasa de dirijat a mentorilor săi Prof. Jorma Panula la Royal Academy Stockholm şi Helsinki, Sir Colin Matters la Royal Academy Londra şi Salvatore Masconde la Viena. Impulsuri artistice a primit şi de la Gennady Roshdestvensky (Moscova), Michael Schönwand (Copenhaga), Manfred Honeck (Stuttgart), Leopold Hager (Viena). Până în prezent a dirijat repertoriu simfonic cu Orchestrele Filarmonice din Nürnberg, Vogtland, Moscova, Oradea, Timişoara, Ploieşti, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti. În cadrul stagiunii Orchestrei de Stat Stuttgart a dirijat concerte camerale.

Luminitza Petre cânta pe vioara Matteo Gofriller- Veneţia 1690.

                                                                         Ramona Bădescu

                                                               PR – Filarmonica ”Oltenia”

 

Articole Conexe

Ultimele Articole