11.1 C
Roșiorii de Vede
vineri, martie 29, 2024

Fiii satului, o adevărată sărbătoare!

La Baciu

Fiii satului, o adevărată sărbătoare!

bine-ati-venit-in-baciu

Sâmbăta trecută, în data de 21 august 2010, fiii satului Baciu, comuna Blejeşti, judeţul Teleorman, şi-au dat întâlnire cu locurile copilăriei, cu amintirile şi locuitorii care trăiesc şi muncesc aici. Fii ai satului unde au făcut primii paşi, au învăţat primele slove ale abecedarului de la dascăli  inimoşi şi cu dragoste de carte, unde au deprins primele jocuri şi au închegat primele şi poate cele mai trainice prietenii, au bătut cu sfială la uşile şi la sufletele locuitorilor din Baciu pentru o revedere emoţionantă.

Într-o perioadă în care tot mai mulţi părăsesc satele româneşti pentru un  loc de muncă, pentru o aventură sau pentru un nou început în viaţă, când satele româneşti se depopulează, când tot mai multe case devin singure şi triste, părăsite de cei ce le locuiau, câţiva fii ai  acestui loc binecuvântat de Dumnezeu au transmis un  gând de nostalgie şi şi-au îndemnat consătenii să-şi „ amintească de primăverile din  Crâng, de pescuitul de la Glavacioc, la scăldatul de la Baraj, la cireşele din livada fostului CAP, la strugurii din via vecinului, la colindeţele cu „Foaie verde portocală”, la miuţa din curtea şcolii sau la celebra ţurcă, jucată până seara târziu cu prietenii”.

este-doar-un-inceput

Iniţiativa acestor fii ai satului Baciu s-a dorit să fie o „bucurie a revederii, unde vom depăna amintiri, ne vom povesti bucuriile trecând peste tristeţile şi încercările vieţii, vom schimba impresii, experienţe, vom petrece cu toţii câteva ore fericite din viaţa noastră, care trece tot mai grăbită”. Şi cum poate fi mai impresionantă această revedere cu satul natal şi cu amintirile lui decât ca seara acestei minunate zile  „ să fie rezervată familiei pentru a ne retrage cu părinţii şi fraţii noştri, să retrăim somnul copilăriei în patul preferat, din bătrâna casă părintească”!

Întâlnirea emoţionantă a avut loc în curtea şcolii din sat, acolo unde au făcut primii paşi spre carierele profesionale de mai târziu, mulţi dintre cei prezenţi la această primă ediţie a sărbătorii „Fiii satului” fiind investiţi de statul român cu funcţii de importanţă majoră, cu responsabilităţi deosebite în formarea profesională a tinerei generaţii.

doi-fii-ai-locului-primarul-si-decanul

Un colectiv de iniţiativă, format din d-na Florina Cenuşă, d-l Toma Adrian Dinu, d-l Cornel Bădulescu, d-l Gheorghe Pelcaru şi, nu în ultimul rând, d-l Ioan Oană , a reuşit să concretizeze un vis într-o adevărată sărbătoare ce va fi permanentizată . An de an de acum încolo, această sărbătoare a satului Baciu va fi organizată în ultima sâmbătă a lunii august, atunci când concediile se vor fi terminat şi fiii satului vor putea să se întâlnească în număr cât mai mare.

Gheorghe Pelcaru, ofiţer în rezervă, spunea: „ Această întâlnire este doar un început pentru a ne cunoaşte şi a ne recunoaşte, pentru a ne aduce aminte de anii petrecuţi împreună în această localitate şi în această şcoală, pe care vă rog să o vizitaţi, să vă revedeţi clasele unde aţi învăţat. Să nu uitaţi să treceţi pe la mormintele părinţilor, bunicilor şi străbunicilor din care vă trageţi, şi să vă curgă o lacrimă în amintirea lor”.

bine-v-am-gasit-si-bine-ati-venit1

Venerabilul învăţător, Dumitru Dinu, mulţi ani director al şcolii din Baciu, spunea :

„Mi-ar fi plăcut să fie prezenţi toţi elevii pe care i-am învăţat carte. Ar fi fost aproape tot satul, dar sper că anul viitor să fie prezenţi. Dumneavoastră, toţi cei prezenţi aici, trebuie să duceţi mai departe mesajul nostru de dragoste faţă de satul natal, de locurile şi obiceiurile noastre comune. Mă bucură faptul că mulţi din cei ce s-au alăturat acestei iniţiative şi sunt acum cu noi şi-au adus aminte cum au păşit cu sfială în primul an de şcoală, că amintirile sunt vii în mintea lor. Aceste întâlniri sunt plăcute şi necesare în viaţa noastră şi, de aceea, trebuie să continue. Nu trebuie să uităm şi să vă spun că avem în vedere şi tipărirea unei monografii a satului nostru pe care să o prezentăm la următoarea întâlnire.

uite-asa-se-joaca-fata-si-pe-stanga-si-pe-dreapta

Inimoasa şi respectata preoteasă, d-na Florina Cenuşă,  unul dintre organizatorii acestei sărbători, spunea cu adâncă emoţie:

„ Vreme trece, vremuri vin, şi odată cu ele generaţii se perindă. Toţi încercăm o mare varietate de sentimente specifice momentului, conjuncturii sociale, ori mediului în care ne-am format şi ne aflăm. Peste conştiinţele şi sufletele noastre se depun succesiv bucurii, regrete, uneori remuşcări, alteori nostalgii. Viaţa ne poartă paşii mai departe sau mai aproape de cei dragi, de locul naşterii, uneori unde nici  nu am fi gândit. Dar rămâne un punct de referinţă: casa părintească şi meleagul natal. Acest reper ne-a chemat astăzi, aici, oameni din diverse generaţii, dovedindu-ne nouă că purtăm ceva  comun în suflet, ceva din  ţărâna acestui sat, din iarba de pe aceste văi, din vârful acestor dealuri înconjurătoare şi din pădurea prin care colindam în copilărie şi chiar din aerul pe care-l respirăm acum, aici, acelaşi de odinioară. Bine aţi venit acasă”.

bucuria-reintalnirii

Prof. univ. dr. Dinu Toma Adrian, iniţiatorul acestei manifestări de suflet şi de reîntoarcere la satul natal, spunea :

„ Vă spun „Bine aţi venit”, deşi vă pot spune la fel de bine „Bine v-am găsit”! Trebuie să vă mărturisesc că ideea acestei întâlniri o aveam în minte de mai multă vreme, dar scânteia care a aprins această manifestare a fost participarea la o manifestare asemănătoare dintr-o comună din judeţul Tulcea şi am avut ocazia de a vedea ce înseamnă o asemenea întâlnire. Bucuria revederii şi emoţia celor care au venit la această întâlnire mă determină să spun, încă de la început, că trebuie să continuăm această iniţiativă. Întâlnirea cu satul natal, cu oamenii care au rămas aici, dar şi întâlnirea cu fiii acestei localităţi, unii dintre ei plecaţi în alte ţări, în alte sisteme de civilizaţie şi cultură, trebuie să fie nu numai o reîntoarcere la vremurile pe care ni le amintim cu nostalgie, dar trebuie să fie şi o dovadă că vrem şi putem să ne aducem contribuţia la dezvoltarea sa, la înflorirea sa. Este nevoie de noi eforturi şi de noi energii pentru a putea să facem din satul nostru drag Baciu o localitate modernă, atractivă atât pentru locuitorii săi cât şi pentru eventualii investitori. Ca fiu al satului , mi-am zis că trebuie să mă implic cât pot mai mult, pentru că un astfel de eveniment, ca acesta de astăzi, trebuie să fie un punct de plecare în revitalizarea localităţii noastre, să ducă la refacerea legăturilor dintre membri comunităţii şi la crearea sentimentului de solidaritate, dar şi de mândrie ca aparţinător al satului Baciu. Am speranţa , dar şi certitudinea că această manifestare este doar prima dintr-o serie de manifestări viitoare care să ducă la consolidarea comunităţii noastre. De aceea, vă propun ca următoarea întâlnire cu fiii satului să fie în ultima sâmbătă din luna august, pe 27 august 2011. Sperăm să fim cât mai mulţi, cu cât mai multe idei şi cu cât mai multe reuşite. Doresc mult succes celor care s-au înscris la concursurile organizate cu acest prilej şi îi rog pe toţi cei prezenţi să se bucure de această oportunitate”.

la-bruxelles-era-mai-cald

Desigur, această invitaţie a fost urmată de toţi cei prezenţi, mai ales că turneul de table i-a împărţit în grupuri de susţinători activi. De aceea, nu trebuie să-i uităm pe câştigători. Locul 1 a fost ocupat de d-l Cornel Bădulescu, fost învăţător, locul 2 i-a revenit d-lui Tudor Cenuşă, iar locul 3 a fost ocupat de d-l  A. Teiuş . Organizatorii au oferit diplome de participare, iar unul din momentele cele mai…gustate a fost cel în care s-a rupt şi s-a împărţit frumoasa pâine tradiţională cu care organizatorii şi-au întâmpinat oaspeţii.

vaitu-sa-nu-te-cunosc

O manifestare mai mult decât reuşită, o atmosferă de caldă prietenie, voie bună şi hora mare a satului în care s-au prins participanţii a dovedit că această sărbătoare „Fiii satului” a fost mai mult decât dorită şi necesară.

Elena Georgescu

Alexandru Ioan Bădoi

organizatorii-merita-cate-un-trandafir

sosesc-intelectualii-satului

am-fost-invatatorul-acestui-sat

doua-bune-prietene

oare-cine-a-mai-venit

la-bruxelles-se-bea-apa-la-baciu-se-bea-si-bere

a-venit-simarinelul

cineva-trebuie-sa-dea-tonul-la-joc

barbatul-responsabil-cu-strigaturile-in-hora

hora-satului-hora-bucuriei

sfariie-micii-voinicii

partida-aceasta-e-in-afara-concursului

sa-nu-umblati-cu-zaruri-vechi

tinere-nu-ai-nicio-sansa

un-zambet-o-poza

cei-mai-mici-fii-ai-satului

facem-si-noi-o-intalnire-prichindeii-satului

eu-am-mobil-iar-el-are-cartile-devacanta

sa-nu-beti-bere-ca-va-spun

noi-va-urmarim-de-la-umbra

paine-pentru-fiii-satului

alaturi-de-invatatorul-dinu-cu-gandul-la-anii-de-scoala

din-stejar-stejar-rasare

vreau-si-eu-paine-de-la-fiii-satului

generatii-generatii


P.S. Ne face o deosebită plăcere să consemnăm faptul că în satul Baciu trăieşte cea mai vârstnică persoană din România. Este vorba de Ilinca Datcu, născută la data de 13 februarie 1903!!! Are 107 ani şi jumătate! Până în urmă cu două săptămâni era încă sprintenă, având grijă singură de casa în care locuieşte, de grădină şi de „orătăniile” de pe lângă casă! Am găsit-o în pat, într-o casă curată, cu privirea încă sprintenă, cu copiii şi nepoţii purtându-i de grijă. La mulţi ani, Ilinca Datcu!

am-107-ani-si-jumatate

este-mama-mea-are-107-ani

iata-dovada

Articole Conexe

Ultimele Articole