13.6 C
Roșiorii de Vede
luni, mai 20, 2024

Extremistul Marko Bela nu vrea biserici ortodoxe româneşti în oraşele in Valea Plângerii

Vale Plângerii, aşa numesc românii din Mureş, Valea Nirajului. Acolo s-a petrecut, şi se petrece, una dintre cele mai agresive asimilări a populaţiei româneşti de către maghiari. Evident sub conducerea UDMR şi UCM, dar şi sub îndrumarea specialiştilor din Ungaria. Scopul este puritatea etnică a zonei. Visul lui Hitler la dimensiuni mai mici.

Marko Bela

Iată că în zilele noastre, cu România democratică, stat membru al UE şi NATO, autorităţile de stat ale României stau cu nădragii în vine în faţa extremiştilor maghiari care continuă să-şi bată joc de români şi de România, transmite Romanian Global News.

În 1990, celor aproximativ 600 de români din Miercurea Nirajului li se ardea biserica ortodoxă. Autorităţile române, la fel de impotente ca şi acum, au spus că autorii sunt necunoscuţi. Iată că la 19 ani de la eveniment aflăm autorii sau mai bine zis pe autorii morali.

Încercând să-şi refacă biserica arsă în 1990 românii din Miercurea Nirajului se trezesc cu ditamai Marko Bela, care, într-unul din momentele sale de sinceritate, şi fiind la Mureş, nu la Bucureşti sau Bruxelles unde trebuie să se dea european, aruncă jegul extremismului maghiar peste gestul creştin şi omenesc al acelor oameni de a reconstrui biserica.

Iată ce declara extremistul maghiar la Târgu Mureş :”La Miercurea Nirajului se tensionează deja atmosfera din cauza încercării nechibzuite a Bisericii Ortodoxe Române de a construi o biserică într-un parc în centru, în loc să-şi caute o altă locaţie potrivită (adică în câmp?, n.r.) pentru o biserică”

Să explicăm. În Transilvania, cu ajutorul mai multor ministere din Ungaria, sub supravegherea serviciilor secrete maghiare, care spre deosebire de cele ale României ştiu ce este interesul naţional, se desfăşoară un război al simbolurilor. De fapt nu este un război ci este o cucerire, pentru că adversarul – autorităţile române -sunt ca şi inexistente. Fiecare oraş din Transilvania trebuie dominat numai de simboluri maghiare, iar zona judeţelor Harghita, Covasna şi o parte a Mureşului va trebui să fie complet maghiară, inclusiv la nivel de simboluri. De aceea în fiecare an se instalează sute de monumente şi plăci comemorative maghiare acolo unde s-a întâmplat ceva sau nu s-a întâmplat nimic legat de unguri. Nu contează, monument să fie.

În aceste condiţii cum să accepte Marko Bela ca o biserică ortodoxă a valahilor să fie în centrul unui oraş dominat acum de maghiari !? Nu contează că terenul este al lor şi că o biserică ar înfrumuseţa centrul orasului şi că au hotărâre judecătorească definitivă. Abia au reuşit Marko şi ai lui, în 1990, să scape de biserica ortodoxă valahă!

Cu duhul blândeţii şi crezând în iluzia că autorităţile din România vor impune legea, Arhiepiscopia de Alba Iulia a precizat , într-un comunicat, că este dreptul comunităţii ortodoxe din localitatea Miercurea Nirajului, Mureş, să aibă o biserică, în replică la o afirmaţie a lui Marko Bela, potrivit căreia construcţia bisericii va duce la tensiuni interetnice.

„Comunitatea Ortodoxă din Miercurea Nirajului, pe terenul ce-l poseda în mijlocul oraşului, conform unor hotarâri judecătoreşti definitive, doreşte să construiască o mică biserică. Ţinem să precizăm că această acţiune n-are nici conotaţie etnică şi nici politică. Dacă nu se ştie, spunem noi: în Budapesta, există în zona centrală o biserică ortodoxă maghiară. O biserică în care este proslăvit Hristos – Domnul Păcii, nu poate aduce învrăjbire etnică ci, dimpotrivă, armonie şi iubire”, se arată în comunicat, transmite corespondentul NewsIn.

Arhiepiscopia de Alba lulia condamnă decizia autorităţilor locale care încearcă să împiedice ridicarea lăcaşului. „Într-o lume în care am scăpat de comunism, când nu puteam construi biserici în oraşe, ne miră înverşunarea organelor locale care vor să ne împiedice să construim o biserică pe proprietatea noastră. Sperăm ca luciditatea şi bunul simţ să biruie. Dumnezeu ne va ajuta să construim această biserică, în care intenţionăm să ne rugăm şi în limba maghiară, pentru că Dumnezeu n­are naţionalitate şi este Părintele nostru, al tuturor”, se arată în documentul Arhiepiscopei.

Articole Conexe

Ultimele Articole