30.7 C
Roșiorii de Vede
sâmbătă, iunie 22, 2024

Eroii moldoveni, primiţi de preşedintele Traian Băsescu

Tinerii maltrataţi ca urmare a evenimentelor din 6 – 7 aprilie, primiţi de preşedintele României, Traian Băsescu

 

1Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, alături de un grup de tineri din capitala Moldovei, s-a aflat ieri la Bucureşti, unde a fost primit la Palatul Cotroceni de către Preşedintele României, Traian Băsescu. Tinerii sunt victime ale maltratărilor, torturii, tratamentului inuman şi degradant la care au fost supuşi de către organele de forţă ca urmare a evenimentelor din 6 – 7 aprilie a.c. şi se află în aceste zile într-o excursie în România, în cadrul Programului „Recunoaştere şi recunoştinţă”.

 

În mesajul său, preşedintele României i-a felicitat pe tineri pentru lupta lor şi atitudine pentru democraţie, libertate şi un viitor european pentru R. Moldova. Şeful statului român a menţionat că lupta împotriva sistemului comunist încă nu s-a încheiat, precizând că sistemul nu cedează atât de uşor, iar rădăcinile acestuia sunt adânci. Traian Băsescu s-a pronunţat pentru intensificarea colaborării economice dintre România şi R. Moldova, exprimând, de asemenea, intenţia de a iniţia semnarea unui acord pentru formarea unui grup de state Balcanice, din care să facă parte şi R. Moldova, pentru aderare la UE. 

 

La rândul său, primarul general Dorin Chirtoacă a mulţumit preşedintelui României pentru susţinerea acţiunii „Recunoştere şi recunoştinţă”, iniţiată de Primăria Chişinău. De asemenea, edilul Chişinăului a apreciat consecvenţa autorităţilor române în relaţia cu R. Moldova şi susţinerea pentru integrarea europeană a ţării noastre. În special, Dorin Chirtoacă a ţinut să-i aducă mulţumiri domnului Traian Băsescu pentru promulgarea Legii cu privire la simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei, pentru decizia de deschidere a celor două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul şi pentru suplinirea numărului de locuri în Universităţile din România pentru studenţii din R. Moldova.

 

În altă ordine de idei, primarul general şi-a exprimat speranţa că în curând va fi semnată şi convenţia cu privire la micul trafic de frontieră. Şeful administraţiei municipiului Chişinău a exprimat încrederea în relansarea relaţiilor dintre cele două state, prin abolirea regimului de vize, legea consulatelor şi legea cetăţeniei. În context, primarul Dorin Chirtoacă i-a urat succese preşedintelui Băsescu în alegerile prezidenţiale din România, care vor avea loc la finele lunii curente, pentru a putea pune în aplicare în continuare agenda vis-a-vis de sprijinirea R. Moldova pentru aderare la UE.

 

20435Proiectul „Recunoaştere şi recunoştinţă” a fost iniţiat de Primăria Chişinău, cu susţinerea Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului Tineretului şi Sportului din România. Acţiunea are ca scop să contribuie la reabilitarea morală şi psihologică a victimelor abuzurilor structurilor de forţă după 6-7 aprilie 2009. În cadrul proiectului, vor fi organizate 3 excursii pentru grupuri de tineri care au suferit în urma acţiunilor poliţiei din aprilie 2009 în localităţile cu semnificaţie cultural-istorică din România.

 

12.11.2009

 

Alăturăm acestei ştiri şi poemul pe care l-am scris în ziua de 7 aprilie 2009 şi care a fost rostit de multe inimi de basarabeni în acea zi istorică.

 

Să se reverse Prutul…

La Chişinău, românii au coborât în stradă,

Le-a fost furat şi votul, le-a fost furată vrerea,

Le-a fost furată limba. Unde-i Ştefan să vadă

Cum tinerii lui fii mărşăluiesc durerea?

 

Ghimpată este sârma care desparte fraţii,

Dar tricolorul sfânt le dă puteri sporite,

Ce se aude-n stradă, ce strigă demonstranţii,

Ce vuiet este – acesta din voci abia şoptite?

 

Ei vor să poată spune în limba lor străbună,

Ce simt, ce vor şi cine sunt, de-a dreptul,

Aşa cum bunul Vieru, din lacrima română

Dorea să umfle râul, să se reverse Prutul.

7 Aprilie 2009

Ion BĂDOI

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole