EMINESCU și contemporanii
“Triste știri ne aduce Curierul Român din Botoșani despre starea sănătăței lui Eminescu. Or-ce nădejde de îndreptare este perdută și nu mai e vorba de acum de cât d`a se îndulci suferințele grozave ale nenorocitului poet până când moartea se va milostivi să`l desrobească.
Să sperăm că se vor mai găsi inimi generoase pentru acest scriitor de valoare care a ilustrat literatura națională și că inițiativa privată va repara neomenia guvernului, care n`a găsit nimic mai vrednic de făcut de cât să suprime ajutorul neînsemnat pe care consiliul general din Botoșani i`l alocase deja.”
(EPOCA din 6(18)Septembrie 1887
INFORMAȚIUNI
La Iași circulă o petiție către Cameră prin care se stărue a se acorda o pensie viageră iubitului nostru poet Eminescu, petiție la care ne unim din toată inima. Starea sănătăței poetului, cum aflăm din Botoșani, s`a îmbunătățit cu desăvârșire, mulțumită duioaselor îngrijiri ale surorei sale și ale doctorului Isaac, în cât putem spera a`l vedea consacrându-se din nou literilor, pentru Gloria neamului nostru.
( Epoca de Marți, 1(13) DECEMBRIE 1887
INFORMAȚIUNI
Direcțiunea ospiciului Mărcuța a făcut cunoscut parchetului că nu mai poate ține în căutare pe nenorocitul nostru poet Eminescu, pentru motivul că ospiciul nu poate hrăni de cât pe acei ai cărora întreținere e plătită de primăria capitalei.
Primul procuror față cu această invitațiune puțin umanitară a direcțiunei ospiciului de alienați, a cerut de la domnii medici Nikita, Alexianu și Suțu, să`i prezinte un raport asupra stărei poetului Eminescu.
Acest raport a fost depus Joi și dintr`însul se constată că boala crudă care a lovit pe sărmanul bolnav se agravează din zi în zi.
În urma celor arătate, d. prim-procuror va cere de la primul-președinte al tribunalului de Ilfov să instituie o curatelă asupra averei bolnavului, adică asupra modestei pensiuni de 250 lei pe care îi a acordat-o,- și încă nu de mult Camera; din ea se va plăti pensiunea la ospiciu.
(EPOCA- Duminică 9(21) Aprilie 1889
Marele poet Eminescu e mai bine acum.
(“Epoca” de Vineri 26 Maiu(7 Iunie) 1889
A consemnat din presa timpului
Ion SĂLCEANU