8.2 C
Roșiorii de Vede
marți, aprilie 23, 2024

“Dialogul cu cetăţenii este la ordinea zilei”

dsc_0138Primarul comunei Nenciuleşti, Sandu Vâlcu, afirmă cu convingere:    

             

 

                „Dialogul cu cetăţenii este la ordinea zilei”

 

 

Înfiinţată prin Legea 335 din 8 iulie 2003, fiind prima comună din judeţ care se reînfiinţează, comuna Nenciuleşti este aşezată în câmpia Burdea, pe malul stâng al râului Vedea. Are o populaţie de peste 2800 de locuitori şi o suprafaţă de 4105 ha. Primar, din iunie 2008, este Vâlcu Sandu, ajutat de viceprimarul Mircea Preda.

Comuna este alcătuită din două sate: Nenciuleşti şi Păru Rotund, având câte două şcoli şi câte două grădiniţe în fiecare din satele componente.

Nu trebuie să uităm faptul că localitatea Nenciuleşti este atestată documentar de peste 480 de ani. La 2 iulie 1527, Radu de la Afumaţi „întăreşte lui Bojica şi lui Oprea, cu fraţii şi cu ceata lor, Ocina Nenciuleşti”. Se spune că satul ar fi existat încă de prin sec. al XV-lea pe valea Urluiului, în apropierea actualului sat Bogdana, dar locuitorii au decis să se mute pe actuala vatră, aducându-şi şi biserica de lemn, împreună cu preoţii Ianciu şi Radu. Vechea biserică a funcţionat până în anul 1905, când a început construirea actualei biserici, cu hramul „Sf. Paraschiva”, pe care au ridicat-o în doi ani.

dsc_0147Oameni gospodari, nenciuleştenii se ocupă cu agricultura şi cu creşterea animalelor, dar sunt şi mulţi care au plecat prin Europa şi semnele seriozităţii muncii lor de pe meleaguri străine se văd în noile case construite deja, sau în curs de ridicare. Mai sunt şi din cei care locuiesc în Alexandria, dar nu au încă curajul să facă pasul decisiv şi să se mute în satul natal. De aceea, eforturile primarului Vâlcu Sandu de a construi o localitate modernă, cu toate utilităţile anului 2009, sunt demne de luat în seamă. O discuţie pe această temă este binevenită, mai ales că locuitorii comunei au învăţat să bată la uşa primarului cu încrederea pe care le-o dau seriozitatea, cuvântul respectat şi înţelegerea primului gospodar al comunei.

Este greu să-l găseşti pe primarul Vâlcu Sandu liber, fără să fie angrenat într-o acţiune de preschimbare a localităţii, dar am deschis reportofonul într-unul din momentele în care o locuitoare se afla pe unul din scaunele din faţa biroului tânărului primar.

  • – Sunt Pătraşcu Nicula, din comuna Nenciuleşti, şi am 87 de ani. Am venit la domnul primar pentru că am avut nevoie de el. Spui?, se adresează bătrâna primarului. Acesta îi face semn că poate să spună tot ce doreşte. Uite, continuă femeia, vreau să beneficiez şi eu de un sprijin, de un ajutor, că n-am de niciunelea. Bărbatul mi-e mort, face 7 ani, la toamnă, şi n-am pe niminea. Am două fete, sunt prin Bucureşti, m-ajută şi ele, dar nu-i când ai mata. N-am pensie, n-am nimic, nimic, nimic…D-aia vin la primar, că e băiat bun, parc- ar fi al meu, nu stă cu spatele la mine , cum făcea altul. N-am de niciunelea, maică. Dar Sandu e băiat bun, parc-ar fi al meu.

După ce i-a promis în mod solemn că i se va rezolva problema în litera legii, tânărul primar Sandu Vâlcu ne spune:

  • – Mulţi cred că în administraţia locală este vorba de un concediu prelungit. Nici pe departe nu este vorba de aşa ceva. Am ştiut din primele momente că mă aşteaptă o muncă susţinută, că problemele concetăţenilor mei trebuie rezolvate cu prioritate. Oamenii nu ştiu că nu sunt bani suficienţi, că trebuie să duci lupte dificile pentru accesarea banilor necesari unor proiecte. Mulţi vin şi mă întreabă când sosesc banii de la Uniunea Europeană, de parcă banii trebuie să sosească singuri, fără să ai proiecte, fără nici un fel de implicare din partea echipei de la primăria Nenciuleşti. Eu cred că o mare vină o are şi televiziunea, emisiunile de tot felul, în care se vorbeşte de bani europeni pe care nu trebuie decât să-i aştepţi cu braţele deschise şi să-i cheltui cum vrei. Nu este aşa! Trebuie să întocmeşti proiecte, să fie viabile, să întrunească punctele necesare pentru a fi sigur că vei primi şi fondurile de care ai nevoie. Banii trebuie cheltuiţi cu mare grijă, dar şi cu mare eficienţă. Iată, am depus un proiect pentru introducerea apei potabile în comună, dar şi pentru canalizare. Dacă ai apă şi canalizare, nivelul de trai se ridică, comuna începe să devină atractivă. Am depus toate eforturile pentru a beneficia de aceste fonduri. Sper să şi reuşim. Desigur, mai avem şi alte priorităţi pe agenda de lucru. Iată, este vorba despre Drumul judeţean 601 F pe care, cu ajutorul Consiliului Judeţean Teleorman, ni-l dorim asfaltat. Este o dorinţă mai veche a locuitorilor din comună şi, suntem siguri, cu sprijinul domnului preşedinte Liviu Nicolae Dragnea, vom reuşi să ne împlinim acest vis. Spun acest lucru gândindu-mă că DJ 601 F este de foarte mare importanţă pentru mai multe localităţi, nu numai pentru comuna noastră. Oricum , acest drum judeţean nu mai este ce-a fost, se poate circula pe el. Nu mai sunt acele adevărate cratere care făceau imposibilă circulaţia rutieră. Ne-am implicat şi în pietruirea uliţelor laterale din comună, ceea ce face ca acum să privim cu alţi ochi viaţa de zi cu zi din Nenciuleşti.

dsc_0154Pe lângă aceste lucrări de pietruire, am asigurat şi o modernizare a iluminatului public, o fluidizare a şanţurilor, dacă pot să spun aşa, din cele două sate, am asigurat, prin guarzii primăriei, starea normală de ordine din comună, dar şi cu sprijinul postului de Poliţie. Am asigurat, prin aducerea unui microbuz şcolar, transportul copiilor la şcolile din comună, dar şi la grădiniţe, ceea ce a dat mai mare încredere elevilor şi profesorilor că se poate asigura un climat deosebit actului de învăţământ. Vreau să vă spun că o mare realizare a perioadei de când sunt primar este şi reabilitarea şi modernizarea Căminului cultural, transformat dintr-o adevărată ruină într-un locaş de cultură modern, multifuncţional. Aici, la această modernă instituţie comunală, vor fi organizate întâlniri distractive cu tinerii comunei, discoteci, dar şi evenimentele fericite din viaţa locuitorilor ca: nunţi, botezuri etc, pentru a nu mai fi nevoiţi să improvizeze prin fel de fel de corturi sau alte locaţii mai mult sau mai puţin amenajate. Tot aici,la Căminul cultural, într-o sală special amenajată, ţinem şi şedinţele Consiliului local., dar şi alte întâlniri cu cetăţenii comunei. Vom amenaja o bibliotecă, avem deja o frizerie, va fii un local unde locuitorii comunei vor găsi tot ce au nevoie pentru un standard de viaţă modern. Pot să mai spun doar atât: reabilitarea Căminului cultural s-a făcut cu fonduri proprii, investiţia fiind de circa 3 miliarde lei. Ca să revin asupra proiectului de apă curentă şi canalizare, vreau să informez locuitorii comunei că proiectul este eligibil, a întrunit punctajul necesar şi aşteptăm finanţarea, care este în valoare de 2,4 milioane de euro. Este vorba de patru puţuri de mare adâncime, care se vor găsi între Păru Rotund şi Nenciuleşti, la o adâncime de 200 de metri, poate mai adânci, şi cu un debit de peste 1000 metri cubi. De asemenea, va fi şi o staţie de epurare cu pompe de preluare şi pompare a apei. Dar nu numai la acest proiect ne este gândul, deşi ni-l dorim foarte mult. Iată, islazul comunal, de 375 de hectare, ne interesează într-un grad foarte ridicat. Avem în comună mulţi crescători de animale, de aceea,  l-am dat acestora pentru folosinţă, dar numai după ce am luat de pe el peste 800 de remorci de gunoi, l-am igienizat şi l-am fertilizat. Am administrat peste 500 de saci cu uree pe acest izlaz. E mult, e puţin!? dsc_0166Vrem ca locuitorii comunei să simtă mâna gospodarului. Sunt multe de spus, dar vă mai aşteptăm pe la noi şi veţi vedea că dialogul cu oamenii, spre binele lor şi al comunei, este la ordinea zilei!

               

                                                                Au consemnat

                                                                      Ion Sălceanu

                                                                                                                                                          Elena Georgescu

Articole Conexe

Ultimele Articole