11.3 C
Roșiorii de Vede
vineri, martie 29, 2024

Coroana română

Coroana română

 

 

fostul-presedinte-emil-constantinescuLa invitaţia Alteţelor Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu, am participat, la Muzeul de Istorie a României, în data de 16 martie a.c, la lansarea albumului „Coroana română la 140 de ani”. Volumul este publicat la editura Curtea Veche Publishing , în condiţii grafice copleşitoare, cu adevărat regale. Autorii, Alteţelor Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu, ne invită cu generozitate să ne întoarcem cu mintea şi cu sufletul, spre Adevăr. Iată ce scriu Alteţele Lor Regalesub titlul „Întoarcerea la adevăr”: „România nu s-a născut acum 90 de ani, aşa cum s-a afirmat în ultimii ani, în legătură cu aniversarea de la 1 decembrie. Articolul 1 din Constituţia anului 1866suna astfel: Principatele Unite Române constituiesc un singur stat indivizibil, sub denumirea de România. Această lege fundamentală a fost revizuită în 1879, 1884, 1917 şi 1923, în acord cu modificările de structură şi întindere ale statului român, dar a rămas coloana vertebrală a unuia şi aceluiaşi stat, elementul determinant al continuităţii lui politice. Începută la 24 ianuarie 1859, dăltuirea statului naţional român, unitar şi indivizibil s-a încheiat la 10 mai 1881. Aceasta este statalitatea românească modernă, cu puternice rădăcini europene. Aşadar, România are 142 de ani de când s-a fondat ca stat modern, condus de un şef de stat dintr-o dinastie europeană. Aceste adevăruri au importanţă astăzi, când România face primii paşi pe drumul integrării instituţionale europene.Şi aceste adevăruri au nevoie să fie cunoscute, înţelese, asumate, pentru a se şterge consecinţele morale şi instituţionale ale înstrăinării de sine provocate de cele patru decenii de dictatură comunistă”.

principesa-margareta-a-romanieiPrintre personalităţile prezente la acest eveniment excepţional s-a numărat fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu,principele-radu-al-romaniei directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Radu Coroamă, redactorul şef al editurii Curtea Veche, Mihaela Moroşanu, ministrul culturii şi cultelor, Teodor Paleologu, dar şi teleormănenii Nicolae Noica, fost ministru al portofoliului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, Sorin Dimitriu, fost ministru al Privatizării, Nicolae Drăguşin, tânăr scriitor.

În cuvântul său, fostul preşedinte Emil Constantinescu a rememorat momentele revenirii în ţară a Majestăţii Sale Regele Mihai I la începutul anilor ’90.

” A fost nevoie de o construcţie pas cu pas, o construcţie inteligentă, o construcţie la care au participat oameni devotaţi, în special din zona partidului monarhic, care făcea parte din Convenţia Democratică. Au ştiut să o facă cu răbdare şi cu devotament, înţelegând în fiecare moment ce se putea face, ce nu se putea face, ce putea compromite o idee înaltă. Pentru că există şi acest mod viclean de a compromite o idee, plasând-o într-un moment nepotrivit. Trebuie să amintim acel angajament excepţional al Majestăţii Sale Regele Mihai în sprijinirea integrării României în NATO, în 1997, care a fost continuat şi repetat cu succes în cea de-a doua etapă a luptei pentru integrarea României în NATO. A fost un moment în care, Casa Regală a sprijinit, aşa cum a făcut-o în întreaga sa istorie, interesele fundamentale ale statului român. Iată de ce cred că, în acest moment, Casa Regală reprezintă un trecut cu care ne mândrim, un prezent care este substanţial şi un viitor la care gândim cu speranţă „.

 Directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Radu Coroamă, a convins auditoriul vorbind despre contribuţia Casei Regale la dezvoltarea României.

nicolae-noica-alaturi-de-coroana-romana„Cei care ştiu istorie au să observe, dacă se uită la ce s-a întâmplat în perioada interbelică, că, în ţările în care a existat monarhie prof-sorin-dimitriu-un-teleormanean-profesionistconstituţională, partidul comunist n-a avut niciun fel de aderenţă. Numai în ţări cu preşedinţi de republică, republică prezidenţială sau semiprezidenţială, partidul comunist a avut o oarecare aderenţă. După cel de-al doilea Război Mondial, când au apărut ţările comuniste, s-a păstrat această tendinţă. În ţări ca Anglia, Danemarca , Norvegia, Olanda, practic n-a existat partidul comunist. De ce? Explicaţia se poate găsi foarte uşor dacă o căutaţi în istoie”.

Alteţa Sa principesa Margareta a spus:

garda-regala-prezinta-onorul-cartii-coroana-romana„Cartea Coroana Română la 140 de ani  nu este o carte despre istorie ci despre perspectivă. Despre felul regalităţii de a privi oamenii, timpurile şi pe sine, în relaţia cu acestea. Soţul meu şi cu mine am scris acest album ca să ne onorăm strămoşii, ca să împărtăşim prezentul şi valorile în care credem, ca să dăm românilor speranţa pentru viitor. Am aşternut în cuvinte şi imagini destinul familiei noastre care a mers în ultimul secol şi jumătate alături de cel al României. Am simţit nevoia să definim cu claritate rolul nostru în societatea de astăzi, pentru ca fiecare român să fie la fel de mândru de Ţară ca pe cât suntem noi.”radu-coroama-si-coroana-regala

” Niciunul dintre dumneavoastră nu vă aflaţi aici, în această sală, astăzi, pentru trecut, a spus principele Radu al României . Fiecare dintre cei care compuneţi adunarea aceasta nobilă, orice vârstă aţi avea, şi orice fel de gândire aţi avea legată de România prezentului şi al viitorului, veniţi aici pentru că speraţi în ceva. Acesta a fost şi motivul pentru care ne-am aplecat asupra cărţii, astăzi, într-un an care înseamnă mult pentru România, din multe puncte de vedere. Cred că volumul acesta este bun pentru tinerii români, fiindcă el este un manual de profesionalism public.  În această carte ei vor afla ce înseamnă să faci politică profesionist, ce înseamnă să faci economie profesionist, ce înseamnă să faci diplomaţie profesionist, ce înseamnă să ai o societate civilă profesionistă, ce înseamnă să conduci un stat din punct de vedere profesionist, din punct de vedere al meşterului, al celui care deţine în mâinile lui îndeletnicirea la cel mai înalt nivel. De aceea, societatea românească de astăzi l-a numit pe Carol I al doilea cel mai mare român al tuturor timpurilor. altetele-lor-regale-au-oferit-autografePentru că el a construit în mod profesionist. Profesionistul uneşte, în timp ce diletantul dezbină”.

 

                                                                  A participat şi a consemnat

                                                                                                Ion BĂDOI

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole