28.2 C
Roșiorii de Vede
luni, aprilie 15, 2024

B.R.D., învinsă de Senat!

B.R.D., învinsă de Senat!

alexandru_mocanu31Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a fost sesizată în vederea întocmirii raportului la Propunerea legislativă privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC Bank înainte de anul 1990 şi şi-au transferat aceste depozite la BRD – Groupe Societe Generale în anul 1991 în vederea achiziţionării de autoturisme DACIA, având ca iniţiatori parlamentari ai PD-L.

În şedinţele din 16 şi 23 iunie 2009, Comisia juridică a examinat iniţiativa legislativă şi a hotărât, cu o singură abţinere  – dl. senator PNL Ioan Ghişe,  să adopte raport de admitere, fără amendamente.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea de despăgubiri persoanelor fizice  care au constituit înainte de 1990 depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme DACIA şi şi-au transferat  aceste depozite la BRD – Groupe Societe  Generale în anul 1991; astfel, iniţiatorii au dorit să creeze o situaţie echitabilă, comparativ cu cetăţenii ai căror bani au rămas la CEC (depuşi tot în scopul achiziţionării de autoturisme DACIA) şi care, în urma demersurilor, au  obţinut un cadru legal, prin emiterea  OUG nr. 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C.-S.A. în vederea achiziţionării de autoturisme. Cetăţenii în favoarea cărora s-a iniţiat această propunere legislativă sunt  în număr de 2103, inclusiv din judeţul Teleorman. În ultimii ani, multora dintre ei le-am acordat audienţe pe această temă.

Până acum, BRD a refuzat sistematic, sub diverse pretexte, să predea Ministerului Finanţelor Publice(MFP) lista celor 2103 români, păgubiţi în această poveste ce ţine de 19 ani. Ce-i drept, parcă nici statul român nu s-a ostenit să rezolve problema. Urmare insistenţei senatorilor, BRD a înţeles că autorităţile statului trebuie respectate la fel ca şi drepturile legitime ale românilor şi a confirmat în 3 septembrie că a identificat aceste persoane.

Cu ocazia sedintei din 16 septembrie, senatorii au decis să nu lase treaba neterminată şi au decis să însereze în proiectul de lege un termen de maxim 60 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial, ca termen limită pentru MFP să despăgubească, în medie, cu câte 11.175 lei pe fiecare din cei 2103 păgubiţi.  Contrar, în premieră în România, am introdus în lege obligaţia ca MFP să plătească despăgubiri, daune şi penalităţi de întârziere pentru fiecare zi în care şi-ar permite să nu respecte acest termen-limită fixat de Parlament. Urmează votul în plen, dar sunt convins că nu vor fi surprize.

Alexandru MOCANU

Senator PD-L de Teleorman

18.09.2009

Articole Conexe

Ultimele Articole