13.6 C
Roșiorii de Vede
duminică, mai 19, 2024

Bacalaureatul

Bacalaureatul

zaharia-stancu2

În sfârșit, o să fie bine. S-a înăsprit legea bacalaureatului. Patruzeci la sută din candidați au fost trântiți. E drept, cei „ căzuți ” mai au o posibilitate: să treacă bacalaureatul în sesiunea de toamnă. Dar această speranță e iluzorie. Cine n-a căpătat cunoștințele necesare trecerii acestei bariere în opt ani plini, e greu de crezut că la va căpăta, sun arșița sahariană a celor trei luni de vară, câte se întind de la o sesiune la alta.

Motivele care au dus la ridicarea unor stavili mai înalte celor ce râvnesc la diplomele, inutile de altfel, ale universităților, au fost mărturisite: se urmărește micșorarea numărului studenților.

Măsura e târzie, e barbară, e inutilă.

E târzie fiindcă țara e plină de ” diplomați „.

E barbară fiidcă i se retează unui adolescent viitorul în pragul universității, după ce opt ani a buchisit sub vraja acestui miraj.

E inutilă fiindcă nu rezolvă nimic.

Căzuții care au rămas triști și revoltați la ușile bacalaureatului, nu se vor întoarce nici lângă plugul de unde au plecat cu ani în urmă, nici nu vor apuca de coadă rindeaua tâmplarului, ori barosul fierarului. Ei vor căuta o cale de parvenire ușoară și se vor înscrie în diferitele ” tinereturi” ale partidelor politice. În altă parte este buba învățământului românesc. Dar nimeni nu are curajul s-o pipăie și s-o spargă, deși toatî lumea o vede. Ia să ne întrebăm: cine îndrăznește să golească universitățile de babalâcii senile de la care studențimea nu are nimic de învățat?

Cine poate curăți învățământul secundar de acele putregaiuri care nu numai că nu știu mare lucru, dar nici puținul pe care-l știu nu-l dăruiesc elevilor, fie din lene, fie din inconștiență?

Un profesor secundar de limba franceză denunța zilele trecute, sub semnătură, un inspector de specialitate care în condica de inspecții scrisese: „ S-a făcut o lecție despre Victor HUGOT „.

Fiindcă nu pot pune ordine în universități și fiindcă nu știu cum să înnoiască corpul didactic secundar, miniștrii de instrucție, ca să se afle în treabă, se pun cu beldia pe elevi.

Bine le fac!

Dracu le-a băgat în cap băieților că pentru a face carieră au nevoie de carte oficială?

Zaharia STANCU

( 29 iulie 1934 )

Articole Conexe

Ultimele Articole