9.5 C
Roșiorii de Vede
joi, februarie 22, 2024

Aventurile unei Comisii de cenzori

                                         Aventurile unei Comisii de cenzori

          Pentru că foarte mulţi îşi „dau cu părerea”, dar nu sunt „dispuşi” să citească şi să înţeleagă prevederea legală, voi arăta câteva norme legale, pentru a înţelege ce sunt cenzorii şi ce obligaţii au!

          Cenzorii, potrivit Legii 31-1990, sunt „obligaţi să supravegheze gestiunea societăţii, să verifice dacă situaţiile financiare sunt legal întocmite şi în concordanţă cu registrele, dacă acestea  sunt ţinute regulat etc.”

          De asemenea, cenzorii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa Consiliului director toate neregulile şi încălcările dispoziţiilor legale, apoi Adunării generale.

         Numărul membrilor Comisiei de cenzori este de trei şi un supleant, pentru a înlocui un cenzor în caz de vacantarea postului. Din 2015, când trebuiau aleşi cel puţin un cenzor şi un supleant, pentru a intra în legalitate, la Adunarea generală de la Iaşi, până în 2016, la Adunarea generală de la Râmnicu Vâlcea, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a funcţionat doar cu doi cenzori!!! Nu cunosc cum s-au făcut, din 2015 până în 2016, verificările şi, mai ales, întocmirea Rapoartelor comisiei de cenzori, dar CUNOSC foarte bine, cum s-au desfăşurat „ostilităţile”, în perioada 2016-2017.

           În această ultimă perioadă, NU s-a întrunit NICIODATĂ Comisia de cenzori, dar s-au prezentat două Rapoarte ale Comisiei de cenzori!!!  Aşadar, era o situaţie delicată pe care doar organele abilitate, juridice şi financiare, o pot explica. S-a întâmplat ca un cenzor, prof. Ion Marin, să vacanteze unul din posturi, prin deces, şi, apropiindu-se data unei noi Adunări generale, a devenit necesară, chiar şi în mintea celor care nu dădeau doi bani pe ea, încercarea de a completa această „cenuşăreasă”, mai ales că Ion Iofciu îşi prezentase demisia din funcţia de preşedinte, dar îşi rezervase dreptul de a rămâne cenzor!

          Aveţi la dispoziţie, pentru exemplificare, copia Procesului verbal, întocmit, în data de 03 Februarie 2017, la sediul Uniunii, cu prilejul cooptării unui nou membru al Comisiei de cenzori şi alegerea unui nou preşedinte. Pentru cei care nu cunosc sau tind să nesocotească, trebuie să amintim că Procesul verbal este un înscris „ în care se consemnează un fapt de natură juridică”. Aşadar, era constituită Comisia de cenzori, urmând ca preşedintele ei, nou ales, că convoace întrunirea ei pentru a-şi face datoria!

        “ În conformitate cu Art. 36 din Statutul U.Z.P.R., pentru verificarea şi modul de derulare a operaţiunilor financiar-contabile, modul de gestionare a patrimoniului U.Z.P.R., CONVOC,

 în zilele de 16.02.2017 şi 17.02.2017, orele 11.00, la sediul U.Z.P.R. din Bucureşti, B-dul General Gheorghe Magheru Nr. 28-30, COMISIA DE CENZORI compusă din:

Ion BĂDOI

Ion IOFCIU

Mariana ROTARU

          Rugăm conducerea U.Z.P.R., pe D-l Preşedinte Doru Dinu Glăvan, să asigure locaţia potrivită, de la Sediul Uniunii, pentru buna desfăşurare a lucrărilor Comisiei de Cenzori şi toate documentele necesare ( Acte contabile, etc.)

                           Cu deosebită consideraţie,

                              Preşedintele Comisiei de Cenzori

                                          Ion BĂDOI”

         Şi de aceasă dată, d-l Ion Iofciu, nu s-a prezentat, fără a justifica absenţa sau a solicita o altă dată, aşa că a trebuit ca acei doi cenzori, care au răspuns la convocare, Mariana Rotaru şi Ion Bădoi, să-şi suflece mânecile şi să încerce, în două zile, să verifice o “activitate” de un an!

          Menţionez, încă o dată, că absolut toate neregulile cu caracter economic şi financiar, au fost depistate de expert contabil, Mariana Rotaru, “cu o vechime de peste 30 de ani”, aşa cum o prezintă preşedintele Uniunii, cel care a şi recomandat-o.

          Nu ştiam ce vom depista, dar ştiam că în toate rapoartele prezentate până atunci, în ultimii doi ani, era numai lapte şi miere, aşa că, în limita timpului pe care l-am avut la dispoziţie, am încercat să verificăm registrele puse la dispoziţie, din fiecare lună a anului 2016.

         A rezultat un Raport al comisiei de cenzori, pe care l-am publicat ieri, după ce l-am prezentat, în data de 14 Martie 2016, Consiliului director al U.Z.P.R., pentru remediere, atât cât era posibil, urmând să-l prezint Adunării generale din data de 01.04 2017, la Vidraru.

          În şedinţa Consiliului director, din data de 14.03.2917, prezentarea Raportului comisiei de cenzori a stârnit nu doar mirare, rumoare, ci şi o aprobare aproape unanimă, cu excepţia preşedintelui, care a tăcut şi …a făcut mai târziu!!!

            Reacţiile le pot rezuma în două…reacţii: “Este primul raport care ne prezintă situaţia exactă a Uniunii” şi” Nu d-l preşedinte al Comisiei de cenzori este o problemă, ci Uniunea are o problemă, pe care trebuie să o remediem cât mai repede”. Chiar în aceeaşi seară de 14.03.207, la ora 22.27, îi mulţumeam celui de-al doilea: “ Vă mulţumesc pentru verticalitatea şi înţelepciunea din Consiliul director! Am auzit că, între timp, v-aţi mai nuanţat poziţia!” . Fusesem avertizat! Mi-a răspuns a doua zi, la ora 08.11, dis-de-dimineaţă: “ Exclus, în faţa argumentelor legii!”   Până  la urmă s-a dovedit că “argumentele legii” n-au nicio valoare în faţa voinţei ayatolahului.       Trebuia să prezint Raportul Comisiei de cenzori, încă o dată, în şedinţa Consiliului director de la Vidraru, în seara zilei de 31.03.2017 şi Adunării generale, în data de 01.04.2017.

          Trebuie să mai amintesc faptul că, în seara zilei de 30 Martie 2017, în jurul orei 21.30, am primit un apel telefonic, prin care mi se cerea, sugera să schimb …Raportul comisiei de cenzori!!!  Sunt convins că Societatea de telefonie mobilă mai păstrează înregistrarea respectivă!!!

         Am refuzat politicos şi ferm, aşa cât să nu mai am dreptul să prezint Raportul în faţa Consiliului director şi, ce este mult mai grav, în faţa Adunării generale!!!

         Iată, vă prezint convocatorul Consiliului director , care trebuia să aibă loc la Vidraru:

 Nr. 47 / 16.03.2017

                                                                               

                                                           

                                        CONVOCATOR

            Potrivit art.30 pct.3 din Statutul UZPR, convoc Consiliul Director, într-o şedinţă extraordinară, pentru ziua de 31 martie 2017 ora 18,00, la Curtea de Argeş, Hotel Posada-Vidraru ( la 26 km. de Curtea de Argeş)

            Consiliul Director extraordinar are următoarea ordine de zi:

            1.- Prezentarea Raportului final, pe anul 2016

                                                Prezintă  Doru Dinu Glăvan, preşedinte

          2.-. Prezentarea Proiectului final de activităţi pentru anul 2017

                                        Prezintă Adrian Fulea, secretar general interimar

          3.- Prezentarea Raportului financiar,  pe anul 2016

                                                Prezintă Georgeta Mureşan, contabil

            4.- Prezentarea Raportului final al Comisiei de cenzori,  2016

                                                Prezintă  Ion Bădoi, preşedintele Comisiei

          5.- Prezentarea unui Raport al Comisiei de Atestare Profesională

                                        Prezintă Gheorghe Frangulea, preşedintele Comisiei

          7.-  Propuneri de modificare a unor articole din Statutul UZPR

                                        Prezintă membri ai Consiliului Director

                                                                          PREŞEDINTE,

                                                                                    Doru Dinu Glăvan

                                                              

        A fost prezentat un alt raport, de către alt cetăţean, demisionar, redevenit peste noapte Preşedinte al Comisiei de cenzori, fără să prezinte nicio neregulă în activitatea Uniunii!!!  Ceea ce se dorea!  Avea curaj cetăţeanul, deşi, culmea ridicolului, în spatele lui, pe un ecran destul de mare, era scris, negru pe alb, că Raportul este prezentat de Preşedintele comisiei de cenzori, Bădoi Ion!!!  În sală erau în jur de 75 de membri ai U.Z.P.R., toţi ştiutori de carte! Au citit şi au tăcut!  Au înghiţit ce li s-a oferit!

Îi somez să prezinte public modul cum s-a constituit Comisia de cenzori, aprobată la Vidrau!

Îi somez să publice convocatorul acelei comisii!

          Sunt multe de spus, şi le voi spune!  Deocamdată, atât!

                                                              Ion BĂDOI

 

Articole Conexe

Ultimele Articole