20 C
Roșiorii de Vede
vineri, octombrie 11, 2024

ANTRAXUL

Antraxul este cunoscut încă din antichitate, fiind menţionat în scrierile arabe, egiptene iar mai târziu în operele clasicilor antici Homer,Ovidiu…

În sec. al-XVII-lea, Chabert corelează apariţia bolii cu păşunatul pe „câmpiile blestemate”, denumind-o ANTRAX sau cărbune.

Animalele(oile,caprele,porcii,câinii,bovinel e) au rolul esenţial în transmiterea bolii atât la animale cât şi la om, prin intermediul tegumentelor lezate, aerului sau consumul de carne infectată.

Agentul causal al bolii este ,, Bacillus anthracis,, care în mediul ambiant se transformă în spori – o formă de supravieţuire a acestuia, ce-i conferă o rezistenţă mare(în sol, zeci de ani).

Perioada de incubaţie este de 1-8 zile.

SIMPTOMATOLOGIA la animale este următoarea :

– Bovine – În forma supraacută are un debut brusc, cu febră 40-42 C, lipsa poftei de mâncare(anorexie), frisoane, transpiraţie abundentă, balonare, diaree hemoragică, urinare cu sânge, moartea survenind în 12-24 ore, în convulsii şi hipotermie.

– boala poate evolua şi fulgerător, cu moartea în câteva minute sau poate dura 2-5 zile.

– Cabaline – are o evoluţie acută, septicemică, temperatură 40-42 C, congestia şi cianoza mucoaselor aparente, colici, urinări cu sânge, transpiraţie abundentă.

– Ovine şi caprine – are o evoluţie supraacută, animalul cade brusc în convulsii şi moare în câteva minute.

– alteori durează de la câteva ore până la 24h, exprimându-se prin hipertermie(41-42C), abatere, congestia mucoselor, spumozităţi sangvinolente nazale, frisoane, decubit lateral şi moarte.

– Porcine – evoluţie subacută,1-2 săptămâni, de obicei ca antrax localizat în regiunea gâtului (glosantrax).

Regiunea perifaringienă este cianotică(roşie), edematiată(umflată), ducând la dispnee(greutate în respiraţie).

De obicei, animalul moare datorită edemului glotic,asfixiei şi septicemiei.

– Carnivore – are o evoluţie subacută, ca glosantrax,cu edem faringien, lingual, glotic,

dispnee, diaree hemoragică, febră, septicemia şi moarte.

SIMPTOMATOLOGIA la om:

–  Omul se poate îmbolnavi de antrax în timpul îngrijirii animalelor, sacrificarea şi tranşarea acestora, prelucrarea pielii şi lânii, în timpul muncilor agricole când printr-o simplă zgârietură, care a luat contact cu solul contaminat, poate declanşa boala.

antraxul1Deasemenea, se mai poate contamina prin inhalarea sporilor, sau prin consumul de carne provenită de la animalele bolnave.

Perioada de incubaţie la om este de 1-14 zile, cu o medie de 2-3 zile din momentul infectării şi până la apariţia primelor semne de boală.

La om poate evolua ca:

– ANTRAX EXTERN-sau cutanat ,în 90­95% din cazuri, caracterizându-se prin apariţia la locul pătrunderii microbului (de obicei la mâini), a unei pete eritematoase(roşietice) care rapid se transformă în bulă cu conţinut serohemoragic iar după 1-2 zile sparge rămânând o formaţiune ulcerativă cu marginile proeminente ce se acoperă cu o crustă brun -neagră asemănătoare cu cărbunele.

Temperatura corpului este de 39-40C, iar în decurs de 2-3 săptămâni ulceraţia se cicatrizează. Rata mortalităţii în cazurile netratate este de 5-20%.

– ANTRAX INTERN, care poate fi pulmonar, digestiv şi meningian.

Deobicei, se manifestă ca o pneumonie severă cu febră, tuse cu spută sangvinolentă cu sfârşit letal în 2-3 zile. În forma digestivă apare o enterocolită acută, cu scaune diareice sangvinolente, dureri abdominale violente, febră. În toate formele de antrax apare septicemia care duce la moartea bolnavului. Iată de ce este importantă spitalizarea imediată.

MĂSURI GENERALE DE PROFILAXIE

–          La animale – vaccinarea speciilor receptive -orice suspiciune de boală va fi anunţată la medicul veterinar. Carnea şi produsele(piele,lână…)se interzic a fi întrebuinţate în alimentaţie, în alte scopuri tehnice sau comercializate fără aviz sanitar-veterinar.antraxul21

Se recomandă îngroparea cadavrelor fără a fi deschise. -La om:

–       respectarea regulilor de igienă personală

utilizarea echipamentului de protecţie(şalopeta, şorţ, mănuşi,cizme) procurarea cărnii din magazine specializate

–          persoanele care au fost în contact cu un animalul bolnav să solicite asistenţă medicală de specialitate.

ANTRAXUL ESTE O BOALĂ EXTREM DE PERICULOASĂ, DAR PREVENIBILĂ.

Dr.Florea RĂDOI Medic primar veterinar
Vicepreşedinte al Colegiului Medicilor
Veterinari-Teleorman

Articolul precedent
Articolul următor

Articole Conexe

Ultimele Articole